Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στο χώρο των στρατιωτικών αναλυτών για τυχόν Ελληνοτουρκική σύγκρουση, πριν προλάβει η Ελλάδα να παραλάβει τις FDI και Gowind που έχει στόχο. Πολλοί μάλιστα φοβούνται ότι ένα τέτοιο σενάριο πιθανόν να ενισχυθεί από την ανάγκη της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Αν. Μεσόγειο, πριν το ΠΝ είναι σε θέση να αντιδράσει. Θεωρήσαμε έτσι καλή ευκαιρία να αναλύσουμε το πως θα έμοιαζε μια, όχι και τόσο μακρινή σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας.
Απο το defendia.gr
Καταρχάς θα θέσουμε κάποιους κανόνες για το σενάριο μας:
- Η εξωτερική βοήθεια θα είναι η ελάχιστη δυνατή και θα προέλθει από συμμάχους διμερών σχέσεων, και όχι από οργανισμούς όπως η ΕΕ ή το NATO.
- Η σύγκρουση θα είναι πολύ σύντομη και θα αφορά Έβρο-Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο-Κύπρο, καθώς μια σύγκρουση σε ένα από αυτά τα μέτωπα θα έχει ripple effects και στα υπόλοιπα.
- Θα θεωρήσουμε ότι θα υπάρξει μια περίοδος παρατεταμένης έντασης, αντίστοιχης της περιόδου Φεβρουαρίου 2020 – Οκτωβρίου 2020.
- Το ηθικό των δύο πλευρών θα είναι το ίδιο.
- Η Τουρκία θα έχει ελαφρώς μικρότερες διαθεσιμότητες στα αεροσκάφη της, ένεκα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τις διαρκείς επιχειρήσεις της Τουρκικής Αεροπορίας στην Συρία, το Β. Ιράκ και την Αρμενία.
- Το ΠΝ δεν θα διαθέτει κάποια από τις μεγάλες μονάδες επιφανείας που έχει παραγγείλει, καθώς η πρώτη FDI θα είναι έτοιμη το 2025 και η πρώτη Gowind το 2024, αλλά θα έχει στην διάθεση του τις 2 ολλανδικές φρεγάτες κλάσης Μ, λόγω της πολιτικής πίεσης της ΕΕ.
- Το Τουρκικό Ναυτικό δεν θα έχει κάποια από τις Class I, καθώς εκκρεμεί το ζήτημα των αντιαεροπορικών πυραύλων του.
- Η ΠΑ θα διαθέτει επιχειρησιακά τα Rafale της (σχεδόν όλα), και λόγω της έντασης, θα καθυστερήσει η απόσυρση των Mirage 2000 EGM/BGM και θα έχει στη διάθεση της τα Spice 1000/2000. Επίσης η ΠΑ θα διαθέτει 30-40 F-16 Viper μέχρι εκείνη τη στιγμή.
- Το Τουρκικό Ναυτικό θα έχει σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα τα 2 πρώρα Type 214T που διαθέτει, και τα Ελληνικά θα έχουν τις νέες τορπίλες Sea Hake Mod 4 και τις αναβαθμισμένες SUT-4.
- Η Τουρκική ΠΑ θα έχει στη διάθεση της το Kuzgun και το υπάρχον σύνολο των βαλλιστικών πυραύλων της, όπως και τον Atmaca στην έκδοση εδάφους-εδάφους, θα διαθέτει επίσης μη-επιχειρησιακά μερικά (10-15) από τα Su-25 που θέλει να παραγγείλει, ενώ τέλος θα έχει παραλάβει τα πρώτα HiSAR-O και η πυροβολαρχία S-400 θα είναι σε περιορισμένη επιχειρησιακή ικανότητα.
- Το σενάριο θα κρατήσει 3 μέρες, το καλοκαίρι του 2023, κάπου στα μέσα Ιουλίου, πχ 14-17 Ιουλίου.
Το βασικό σκέλος της ανάλυσης μας θα είναι οι κινήσεις που θα κάνουν οι δύο πλευρές, πριν ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις, δηλαδή το πως θα αναπτυχθούν οι δύο στρατοί, κάτι που θα παίξει καίριας σημασίας ρόλο στην σύγκρουση. Εξίσου σημαντικό ρόλο θα παίξει και το early warning capability της κάθε πλευράς, καθώς όπως έχουμε δει σε όλους τους πολέμους ανά τις εποχές, αυτό καθόριζε την διαφορά μεταξύ της νίκης και της ήττας: Η πληροφορία και η άμεση αναμετάδοση της στους δέκτες, βασικό στοιχείο στον δικτυοκεντρικό πόλεμο, όπως είδαμε και στους πολέμους του Κόλπου, στο Αφγανιστάν, και στη Συρία.
Τουρκικό σχέδιο:
Ελλάδα και Τουρκία άρα θα θέσουν ως άμεση προτεραιότητα, την αύξηση των διαθεσιμοτήτων σε εναέρια και θαλάσσια μέσα, σε αυτό τον τομέα πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα, καθώς οι συμφωνίες που έχει συνάψει, τόσο με την Γαλλία, όσο και με τις ΗΠΑ, έρχονται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία μέσω των διαρκών προκλήσεων, αλλά και των πολεμικών επιχειρήσεων που διεξάγει σε Συρία, Αρμενία και Λιβύη, έχει απομονωθεί διπλωματικά και εξοπλιστικά, κάτι που εν μέρει θα καλύψει με τουρκικά υποσυστήματα, αλλά όχι στον βαθμό που διαφημίζει η τουρκική πολεμική βιομηχανία. Οπότε πέρα από τις κορβέτες κλάσης Ada, η Τουρκία δεν θα μπορεί να επιδιορθώσει με μεγάλη ταχύτητα πλοία της που δύναται να βγουν εκτός μάχης.
Στο θέμα των F-16 και των F-4 Terminator, η Τουρκία θα έχει ένα ποσοστό 50-55% διαθεσιμοτήτων στα εναέρια μέσα της, γεγονός που θα περιορίσει την δράση της στην Αν. Μεσόγειο, και την ενδοχώρα της Τουρκίας, όπου θα έχει και την υποστήριξη των τουρκικών AWACS και της τουρκικής αεράμυνας. Η Τουρκική αεροπορία θα επιχειρεί μόνο κατά των νησιών του Αν. Αιγαίου, ενώ θεωρούμε δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθούν οι βαλλιστικοί πύραυλοι SOM και τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά Kuzgun κατά των νησιών, σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθούν οι ελληνικές άμυνες. Τέλος δεδομένο πρέπει να θεωρηθεί ότι το Καστελόριζο θα δεχτεί πυρά από την τουρκική αεροπορία και το πυροβολικό, και θα ισοπεδωθεί, λίγο πριν έρθουν οι Τούρκοι κομάντο.
Η Τουρκία θα προσπαθήσει να δώσει έμφαση στις αεροναυτικές επιχειρήσεις στο Καστελόριζο και στην Κύπρο, όπου και θεωρεί ότι έχει το πλεονέκτημα. Το τουρκικό ναυτικό επίσης θα κινηθεί σε μια αντίστοιχη φιλοσοφία και θα προσπαθήσει να αποβιβάσει όσο το δυνατόν ταχύτερα δυνάμεις στο σύμπλεγμα, όπως επίσης και να μεταφέρει εφόδια και δυνάμεις στην Κύπρο, ώστε να είναι έτοιμη για μία τυχόν επίθεση της ΕΦ. Με τις διαθεσιμότητες του τουρκικού ναυτικού να είναι σε καλά επίπεδα, καθώς η Γερμανία διατηρεί ακόμα καλές σχέσεις με την Τουρκία, και αν και δεν θα την βοηθήσει, θα της παρέχει ότι χρειαστεί μέχρι και πριν την αρχή του σεναρίου μας.
Συνολικά η Τουρκία θα διαθέσει 5 φρεγάτες (2 Yavuz, 1 Barbaros και 2 Gabya), 4 κορβέτες (2 Ada και 2 Burak) και 4 ΤΠΚ (Kilic) για πόλεμο επιφανείας και αποκλεισμό του συμπλέγματος, ενώ πιθανόν να χρησιμοποιήσουν και 2 υποβρύχια (209/1400), καθώς θα χρειάζεται να μπορούν να χτυπήσουν και με τορπίλες, πέρα από πυραύλους. Συνολικά η ναυτική δύναμη που θα στείλει η Τουρκία στο Καστελόριζο θα είναι η μεγαλύτερη από την εποχή της εισβολής στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974.
Στο θέμα των χερσαίων επιχειρήσεων, η 3η Στρατιά θα είναι απασχολημένη ως επί το πλείστο στη Συρία, οπότε η 2η Στρατιά θα αποσπάσει μονάδες στην Θράκη και στην Κύπρο, ώστε να ενισχυθεί η Τουρκική παρουσία στο νησί και να ενισχύσει τις τουρκικές δυνάμεις στο νησί. Το κύριος βάρος του τουρκικού σχεδίου θα αναλάβει όμως η Στρατιά Αιγαίου, η οποία θα εμπλέξει στο Αιγαίο και στο Καστελόριζο, τουλάχιστον 2 αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες από τις συνολικά 5 της Τουρκίας, μία στο Καστελόριζο και μία ακόμα η οποία θα αποβιβάσει τούρκους κομάντο σε βραχονησίδες σε ολόκληρο το Αιγαίο, την ώρα που το τουρκικό πυροβολικό θα εμπλέκει το αντίστοιχο Ελληνικό σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, και τον Έβρο.
Στόχος της Τουρκίας σε ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι να κατακτήσει εδάφη, όσο να δημιουργήσει τετελεσμένα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο και να αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το Καστελόριζο, και εν τέλη την Κύπρο. Το Mavi Vatan είναι το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας και το μόνο που στέκεται εμπόδιο στο δρόμο του είναι το Καστελόριζο.
Ελληνικό σχέδιο:
To Ελληνικό σχέδιο θα συνάδει με την συνολική εξωτερική πολιτική της χώρας, μη περιμένετε δηλαδή να δείτε σενάριο τύπου “Πόλεμος των 6 ημερών”, αυτά απαιτούν πολιτικό κόστος και χώρες που είναι έτοιμες να θυσιάσουν τα πάντα για να νικήσουν, και η Ελλάδα δεν είναι μια τέτοια χώρα. Αντίθετα η Ελλάδα θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της στο να πετύχει αεροναυτική άρνηση περιοχής στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, ενώ το ΠΝ θα προσπαθήσει να κλείσει τον τουρκικό στόλο στα Δαρδανέλια και να χτυπήσει μια αποβατική δύναμη που θα δοκιμάσει να επιτεθεί σε ελληνικά νησιά.
Η ΠΑ θα έχει καλύτερες διαθεσιμότητες στα F-16 της από την Τουρκία, περίπου 60-65% τουλάχιστον, καθώς όπως πρέπει να λάβουμε δεδομένο ότι θα υπάρξει έκτακτη προμήθεια ανταλλακτικών από τις ΗΠΑ, διότι ένας πόλεμος ή έστω μια τοπική σύγκρουση, δε έρχεται σε ένα βράδυ, αλλά χτίζεται χρονικά βήμα-βήμα, αυτό είδαμε και με το Σισμίκ, και με τα Ίμια (έστω αν και το περιστατικό έγινε σε πολύ μικρότερο διάστημα, υπήρχαν επεισόδια), και με την Κρίση των S-300 της Κύπρου, και πιο πρόσφατα με τον Έβρο και το Ορούκ Ρέις, πάντα υπάρχει μια περίοδος που όπως λένε οι Αμερικανοί “tensions are heating up”. Όσων αφορά τα Rafale, το καλοκαίρι του 2023 θα είναι πλήρως επιχειρησιακά και θα απολαμβάνουν 100% διαθεσιμότητες πριν από το σενάριο, ενώ τέλος τα Mirage 2000-5 θα έχουν εξίσου υψηλές διαθεσιμότητες, ένεκα της συμφωνίας FOS, αλλά και των διαθέσιμων EGM/BGM που θα αξιοποιηθούν, τόσο για ανταλλακτικά, όσο και για επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας τα 2000-5, υπολογίζουμε διαθεσιμότητες στα -5 επιπέδου 50-55%.
Καίριας σημασίας ρόλο θα παίξει για την ΠΑ η δυνατότητα αξιοποίησης του πυραύλου αέρος-αέρος Meteor και του πυραύλου αέρος-εδάφους SCALP-EG, ώστε από την μία να εξουδετερωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα Τουρκικά F-16, και ταυτόχρονα να εξουδετερωθεί η τουρκική αεράμυνα και να χτυπηθούν οι τουρκικές αεροπορικές βάσεις. Την ίδια αποστολή θα έχουν και τα τουρκικά F-16, όμως κανένα από αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί με το Rafale και το F-16V, όσο κι αν προσπαθούν οι Τούρκοι να μας πείσουν για το αντίθετο. Οπότε η Τουρκική αεροπορία δεν θα μπορεί να επιχειρεί πέραν των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ ακόμα και εκεί η Ελληνική αεράμυνα θα είναι αρκετή για να αποθαρρύνει τους Τούρκους πιλότους από μαζικές επιθέσεις.
Το ΠΝ, χωρίς τις κύριες μονάδες επιφανείας που περιμένει από την Γαλλία, θα αναγκαστεί να περιοριστεί στον αγώνα για να κρατήσει το Αιγαίο και το Καστελόριζο, και αυτό έχει σημασία, καθώς σε άλλη περίπτωση η ΕΦ θα είχε την δυνατότητα σταθερής ροής ενισχύσεων από την Ελλάδα και θα είχε την ευκαιρία να αντεπιτεθεί στο νησί, υπό την στήριξη του ΠΝ με τις FDI. Ας επανέλθουμε όμως στο ΠΝ, οι 7 παλιές φρεγάτες S είναι για πέταμα, to put bluntly. Ειδικά οι 3 παλιές S μετά από χρόνια εγκατάλειψης είναι σε πολύ κακή κατάσταση, γι’ αυτό και το ΠΝ θα προκρίνει άμεσα την αγορά 2 μεταχειρισμένων ολλανδικών φρεγατών τύπου Μ, και αν και το ολλανδικό ναυτικό ανέφερε αποδέσμευση των πλοίων το 2026, πολιτικές πιέσεις θα ασκηθούν στα σίγουρα σε περίπτωση κρίσης για μεταφορά των πλοίων στην Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, και θεωρούμε ότι οι Ολλανδοί θα αποδεσμεύσουν τα πλοία προς την Ελλάδα, καθώς η Τουρκία πλέον θα απειλεί ευθέως όλη την ΕΕ, και όχι μόνο την Ελλάδα.
Το ΠΝ θέλει να κρατήσει το νησί, αλλά και να μη τα καταφέρει, θέλει να κάνει την τουρκική αεροπορία και ναυτικό, να ματώσουν για αυτό, οπότε στην περιοχή θα αναπτυχθεί δύναμη η οποία θα θυμίζει πολύ την διάταξη των πλοίων το καλοκαίρι του 2020: 3 φρεγάτες (μία ΜΕΚΟ, μία Μ και μία Elli), 4 υποβρύχια (2 Τ214 και 2 Τ-209), 6 ΤΠΚ (3 Super Vita, 2 La CombattanteIIIb, 1 La CombattanteIIa), για να αποτρέψουν έναν αποκλεισμό του νησιού από την υπόλοιπη Ελλάδα, φροντίζοντας πάντα να μένουν σε απόσταση από τις ακτές της Τουρκίας που θα έχουν Atmaca.
Οι επιχειρήσεις στην ξηρά θα περιοριστούν σε ανταλλαγή πυροβολικού μεταξύ Των Τούρκων και των Ελλήνων, ενώ θεωρούμε δεδομένο ότι η ΠΑ σε δεύτερο χρόνο θα αρχίσει με την σειρά της να κυνηγάει τα τουρκικά πυροβόλα και να χτυπάει τον τουρκικό στόλο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα Rafale που θα απογειωθεί από το Καστέλι στην Κρήτη θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 4 SSMs (anti-ship missiles) AM-39 Block II Exocet, οπότε μια δύναμη με μόλις 4 αεροπλάνα θα έχει δυνατότητα εκτόξευσης 16 βλημάτων ταυτόχρονα, με την MBDA να αναφέρει ότι το Rafale μπορεί να φέρει έως και 13 (!) κατευθυνόμενα όπλα επιπέδου AM-39.
Το Ελληνικό σχέδιο επί της ουσίας θα είναι να ισοπεδώσει τον τουρκικό στόλο στην περιοχή, και σε δεύτερο χρόνο να στείλει ειδικές δυνάμεις της Α’ ΜΑΚ να ανακαταλάβουν το νησί, καθώς οι αντικειμενικοί στόχοι θα έχουν επιτευχθεί, και το νησί χωρίς την προστασία του τουρκικού ναυτικού ή/και του S-400, θα είναι πρακτικά αβοήθητο. Το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα στο σενάριο μας θα είναι ο χρονικός περιορισμός, και η μεταφορά των ειδικών δυνάμεων στο νησί μετά την πρώτη φάση της σύγκρουσης, ουσιαστικά για ανακατάληψη της νήσου.
13 Ιουλίου 2023, 2 μέρες για την D–Day (D-2)
Ακολουθώντας το παράδειγμα των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα χωρίσουμε την ανάλυση μας σε μέρες πριν την D-Day, την ημέρα που θα αρχίσουν οι εχθροπραξίες.
Έπειτα από μήνες έντασης και παραβιάσεων, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται επί ποδός πολέμου, με τις δύο χώρες να είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα εθνικά τους δίκαια με κάθε κόστος, ειδικά η Τουρκία. Οι τουρκικές μονάδες έχουν μετακινηθεί υπό άκρα μυστικότητα στις θέσεις τους, με την Ελληνική Κυβέρνηση να ενημερώνεται για αυτές τις κινήσεις και τους στρατιωτικούς να προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πιθανόν να απωλέσει εθνικό έδαφος εάν δεν κηρυχθεί κίτρινη επιστράτευση.
Κάθε προσπάθεια της ΕΕ και των ΗΠΑ να έρθουν σε επικοινωνία με την Τουρκία αποτυγχάνει και το μεσημέρι η Τουρκία ανακαλεί τους πρέσβεις της από την Αθήνα, λίγες ώρες αργότερα η Αθήνα πράττει το ίδιο και κηρύττει κίτρινη επιστράτευση χωρίς να κάνει δηλώσεις στα κανάλια της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που στην Τουρκία τα τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν τον τουρκικό στρατό να κάνει ασκήσεις και να μετακινεί μονάδες προς τον Έβρο και τα νησιά.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινωνεί με τον Γάλλο και τον Αμερικανό ομόλογο του και τους μεταφέρει ότι η Ελλάδα «Θα υπερασπιστεί τα εθνικά της δικαιώματα στο Καστελόριζο μέχρι το τέλος…», κατά το βράδυ της ίδιας ημέρας οι Έλληνες δημοσιογράφοι μαθαίνουν για την επιστράτευση και οι Έλληνες σπεύδουν τα σούπερ μάρκετ να προμηθευτούν ήδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, κτλ., αντίστοιχες σκηνές βλέπουμε και στην Τουρκία, όπου οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου, οδηγούν την τουρκική λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα και με τις πρεσβείες να καλούν τους ξένους πολίτες να αποχωρήσουν από τις δύο χώρες το συντομότερο. Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα η Τουρκία αναγγέλλει NAVTEX γύρω από το Καστελόριζο σε ακτίνα 30 ναυτικών μιλίων για τις 15 Ιουλίου 2023.
Στο μέτωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Πεντάγωνο για την επικείμενη κρίση, ο Α/ΓΕΕΘΑ επικοινωνεί με τους ομολόγους του σε ΗΠΑ και Γαλλία και ζητά στρατιωτική υποστήριξη άμεσα, σε επίπεδο ανταλλακτικών, βλημάτων, πυραύλων κτλ., με τις δύο χώρες να στέλνουν προς την Ελλάδα ότι διαθέτουν άμεσα, ενώ δεσμεύονται για στρατιωτική παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί. Τα ξημερώματα 13ηςπρος 14ης Ιουλίου A400 Atlas και C-17 μεταφέρουν μυστικά στην Ελλάδα εξαρτήματα και ανταλλακτικά για την ΠΑ και το ΠΝ, ενώ η Γαλλία στέλνει και μία πρώτη ομάδα SOF για την «υπεράσπιση της Γαλλικής πρεσβείας» όπως θα γραφτεί στον τύπο.
Όλες οι άδειες ανακαλούνται και οι δύο στρατοί τίθενται σε κατάσταση αντίστοιχη της νύχτας των Ιμίων.
14 Ιουλίου 2023 (D-1)
Σε Ελλάδα και Τουρκία επικρατεί αγωνία για την συνέχεια της σύγκρουσης, καθώς τα σούπερ μάρκετ έχουν ελλείψεις σε ήδη πρώτης ανάγκης. Αρχίζουν στην Τουρκία να φτάνουν ενισχύσεις από το Πακιστάν και την Αζερμπαϊτζάν σε μορφή ειδικών δυνάμεων, παρατηρητών, συμβούλων και υλικού, ειδικά Bayraktar UAVs τουρκικής προέλευσης, ανταλλακτικά για τα F-16 και επιπλέον SOM. Θεωρούμε σίγουρο ότι λόχοι ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών θα εισχωρήσουν στα συντάγματα ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, σχηματισμοί που έχουν πολύ μεγάλη πολεμική εμπειρία από την Συρία, το Αζερμπαϊτζάν και την Λιβύη, όπου πολέμησαν. Η τουρκική χωροφυλακή επίσης θα πάρει θέσεις μονάδων και θα επανδρώσει την άμυνα των παραλίων της Μικράς Ασίας. Η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να ζητήσει όπλα ρωσικής προέλευσης από δορυφόρους της Ρωσίας όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία, ενώ στήριξη και παρατηρητές θα στείλει και η Ουκρανία.
Αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας όμως δεν θα μείνουν δίχως απάντηση, καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο για ενεργοποίηση του συμφώνου άμυνας Ελλάδας-Γαλλίας, με τον Γάλλο πρόεδρο να στέλνει την Λεγεώνα των Ξένων στα νησιά, και να ετοιμάζεται στην Γαλλία η αρμάδα του Charles de Gaulle για να πλεύσει προς Κρήτη μαζί με τα 28 Rafale M που διαθέτει και με συνοδεία δύο φραγμάτων Horizon, δύο FREMM AAW και δύο ASW, συν υποστηρικτικά πλοία και στοιχεία μίας ταξιαρχίας μηχανοκίνητου πεζικού (πιθανότατα ένα σύνταγμα), μία δύναμη που θα αργήσει πολύ να συγκεντρωθεί και θα φτάσει στην Κρήτη μετά το πέρας της πρώτης μέρας τουλάχιστον. Αυτό που θα φτάσει στην Ελλάδα αμέσως είναι δύο πυροβολαρχίες SAMP/T, με δύο ραντάρ Ground Master 406 (GM406) και μία μοίρα Rafale F3R της Γαλλίας.
Κατά το απόγευμα ο Τουρκικός στόλος θα ξεκινήσει για το Καστελόριζο από τα λιμάνια της Αττάλειας και της Μερσίνης, την ίδια ώρα ο Ελληνικός στόλος θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Σούδας για να πάρει θέσεις στο Καστελόριζο. Ο σχεδιασμός του ΠΝ θα βασιστεί στην εξουδετέρωση όσων περισσότερων τουρκικών μονάδων επιφανείας με το που σηκωθούν τα τουρκικά ελικόπτερα που θα μεταφέρουν τους τούρκους κομάντο. Οι τούρκοι θα προσπαθήσουν μέχρι την ύστατη στιγμή να μη ρίξουν τα Ελληνικά πλοία, και να πιστέψουν ότι πρόκειται για άσκηση, αλλά άσκηση με 20-30 ελικόπτερα…δύσκολο να υπάρξει.
Το βράδυ της 14ης προς 15ης Ιουλίου, όλα τα πλοία των αντιμαχόμενων πλευρών θα φτάσουν στον προορισμό τους και θα περιμένουν εντολές. Το ίδιο ισχύει και για τον Τουρκικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου που θα ενωθούν στον Ελλήσποντο και θα βγουν στο Βόρειο Αιγαίο, με τα Ελληνικά και Γαλλικά αεροσκάφη να φορτώνουν τους AM-39 Exocet και να είναι έτοιμοι on a moment’s notice για scramble κατά του τουρκικού στόλου και της τουρκικής αεροπορίας. Από την απέναντι όχθη επικρατεί η ίδια ανυπομονησία, όταν κατά τις 03:00 έρχεται εντολή από το τουρκικό επιτελείο να ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές με βαλλιστικούς πυραύλους κατά των αεροπορικών βάσεων και θέσεων της Ελλάδας (πχ Αη-Στράτης, κτλ.), την ίδια ώρα που τα τουρκικά ελικόπτερα έχουν φορτώσει τους τούρκους κομάντο, ενώ κάποιες τουρκικές βάρκες έχουν ξεκινήσει ήδη. Η πιο μεγάλη σύγκρουση στην σύγχρονη ιστορία της χώρας είναι προ των πυλών.
Δείτε το Β’ Μέρος του σεναρίου μας ΕΔΩ