Παρέμβαση Παπανδρέου για τη Συμφωνία Σάντσεθ-Ερντογάν: Πως γίνεται κράτη – μέλη της ΕΕ να κάνουν εξαγωγές οπλικών συστημάτων σε μια χώρα που απειλεί την ασφάλεια άλλων κρατών-μελών. O πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υποψήφιος για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής, σχολίασε με δηκτικό τρόπο τη συμφωνία του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού και ναυπήγηση πολεμικών πλοίων στην Ισπανία για το τουρκικό Ναυτικό.
Ο κ. Παπανδρέου σε δήλωση του διατυπώνει τα εξής ερωτήματα: «Πως είναι δυνατόν κράτη-μέλη της ΕΕ να κάνουν εξαγωγές όχι μόνο οπλικών συστημάτων αλλά και τεχνολογίας σε μια χώρα που απειλεί την ασφάλεια άλλων κρατών-μελών; Τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχει κοινή θέση για την αποτροπή της εξαγωγής στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, διεθνείς επιθετικές ενέργειες ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση;».
Ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει ότι η πρόσφατη συμφωνία για εξαγωγή οπλικών συστημάτων μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, αναδεικνύει ένα ευρύτερο πρόβλημα που είναι απαραίτητο να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έτσι, υποστηρίζει, ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για την οικοδόμηση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, με πυξίδα την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη συνεργασία των λαών και το σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Πριν να είναι αργά».
Τουρκία – Ισπανία: Συμμαχία Ερντογάν – Σάντσεθ σε αντιπερισπασμό στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία
Tουρκία – Ισπανία: Στην Άγκυρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνοδεία υπουργών για να πουλήσουν φρεγάτες και υποβρύχια. Στην ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων με την Ισπανία προχωρά η Τουρκία, σε μία προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα που δημιούργησε στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με υπερσύγχρονα γαλλικά οπλικά συστήματα, όπως τα μαχητικά Rafale και οι φρεγάτες Belharra.
Την Άγκυρα επισκέπτεται ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, συνοδευόμενος από έξι υπουργούς της κυβέρνησής του, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 7η Ισπανοτουρκική σύνοδο στην τουρκική πρωτεύουσα. Η προηγούμενη σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί το 2018 επί πρωθυπουργίας Μαριάνο Ραχόι. Βασική επιδίωξη της Ισπανίας είναι η πώληση πολεμικών πλοίων προς την Τουρκία σε μία χρονική συγκυρία που η τουρκική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται απομονωμένη από τους δυτικούς συμμάχους της, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα ως προς την μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή ανταλλακτικών και κεφαλαιακής υποστήριξης, λόγω κυρίως της φιλορωσικής στροφής της κυβέρνησης Ερντογάν. Επιπλέον η Μαδρίτη θέλει να βάλει φρένο στην προσπάθεια της Γαλλίας να ανακτήσει, εκ νέου, τον ηγετικό της ρόλο στη Βόρειο Αφρική και την εγγύς Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας θα είναι ένας από τους άξονες της επίσημης επίσκεψης. Η Ισπανία αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους της Τουρκίας στην ΕΕ και ο εταίρος του ΝΑΤΟ που διατηρεί ακόμα πυραύλους Patriot στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας από το 2015, παρότι οι υπόλοιπες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αποχωρήσει. Επιπλέον, αναμένεται ότι θα συζητηθούν και άλλα θέματα όπως η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, τα μεταναστευτικό και τα σχέδια συνεργασίας σε τομείς όπως η Άμυνα, ενώ θα υπογραφούν αρκετές εμπορικές συμφωνίες.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, πηγές της Μονκλόα τονίζουν τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα τις εμπορικές και ελπίζουν στην ανάκτηση των 13 δισ. ευρώ του 2019 και μειώθηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την ισπανική ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε ειδήσεις της αμυντικής βιομηχανίας, Info Defensa, στις 17 Νοεμβρίου 2021, η Ισπανία σκοπεύει να πουλήσει ένα δεύτερο αμφίβιο επιθετικό πλοίο Navantia LHD στην Τουρκία. Μάλιστα η εν λόγω συμφωνία, σύμφωνα με όσα έγραψε η ισπανική El Pais, θα συζητηθεί στη διμερή σύνοδο που θα έχουν οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών στην Τουρκία, τις επόμενες μέρες.
Εξάλλου η Ισπανία είχε προμηθεύσει την Τουρκία με το πρώτο της “μίνι” αεροπλανοφόρο, το TCG Anadolu, ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο που μπορεί να διαμορφωθεί ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Η τελική σύμβαση για την κατασκευή του πλοίου υπογράφηκε με την κοινοπραξία Navantia-Sedef στις 7 Μαΐου 2015. H παράδοση του πλοίου είχε προγραμματιστεί για το 2021 και το εκτιμώμενο κόστος του πλοίου σύμφωνα με τις τελικές προδιαγραφές ήταν 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2015. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στις 30 Απριλίου 2016 στο ναυπηγείο της Sedef Shipbuilding Inc. στην Κωνσταντινούπολη.
“Η Τουρκία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει και τα δύο πλοία ως πλατφόρμες για αεροσκάφη F-35, αλλά το Πεντάγωνο ακύρωσε την πώληση αφού ο Ερντογάν αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Το τουρκικό ναυτικό αναπροσανατολίζει τώρα την επιχειρησιακή χρήση του Anadolu για να το εξοπλίσει με drones”, επισημαίνει η εφημερίδα El País. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εμφανίζεται επίσης να ενδιαφέρεται και για την προμήθεια ισπανικών φρεγατών F-110 αλλά και υποβρυχίων S-80, τα οποία επίσης η ισπανική εταιρεία Navantia κατασκευάζει για το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως η Navantia συμμετείχε τον περασμένο Αύγουστο στην έκθεση όπλων Idef στην Κωνσταντινούπολη, όπου και παρουσίασε τα παραπάνω οπλικά συστήματα σε Τούρκους αξιωματούχους. Να σημειώσουμε πως οι Ισπανοί είχαν υποβάλει επίσημα πρόταση αναφορικά με την ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών F-110 και προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η πρότασή τους, ωστόσο, αποκλείστηκε κατά την πρώτη φάση αξιολόγησης της σχετικής διαδικασίας που έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο.
BBVA: Εξαγορά του 100% της τουρκικής Garanti Bankasi
Εξάλλου η ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προχωρά σε προαιρετική δημόσια πρόταση για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Garanti Bankası, αξίας 2,25 δισ. ευρώ. Η εξαγορά τουρκικής τράπεζας από ισπανική έρχεται να ισχυροποιήσει αυτές τις διμερείς σχέσεις και να εντείνει το ισπανικό αποτύπωμα στην τουρκική οικονομία.
Σε μια συγκυρία απότομης διολίσθησης της αξίας της τουρκικής λίρας, της οποίας η αγοραστική δύναμη σε ευρώ έχει πέσει στο ένα τέταρτο περίπου αυτής που ήταν τον Νοέμβριο του 2014, η ισπανική τράπεζα προσφέρει 12,20 τουρκικές λίρες για κάθε μετοχή, προκειμένου να αποκτήσει το 50,15% της Garanti. Η τιμή αυτή είναι περίπου 34% υψηλότερη από τη μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής τους τελευταίους έξι μήνες και 24% υψηλότερη από την μέση τιμή της μετοχής τις τελευταίες 30 ημέρες. Επίσης είναι 15% υψηλότερη από την τιμή της μετοχής κατά το κλείσιμο της 12ης Νοεμβρίου 2021, δηλαδή την τελευταία ημέρα πριν την δημοσιοποίηση της δημόσιας πρότασης. Υπενθυμίζεται ότι η BBVA ελέγχει ήδη το 49,85% της τουρκικής εταιρείας.
Η πρόταση της ισπανικής τράπεζας BBVA για εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Garanti δείχνει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της Τουρκίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. “Οι προσφορά της ισπανικής τράπεζας BBVA αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι εμπιστοσύνης προς την Τουρκία”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.