«Εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους» είπε ο Θεοκλής Ζαούτης.
Πολύ σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ όσον αφορά στα υψηλά ποσοστά θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας και τη σύνδεση που έκανε με το σύστημα καταγραφής που ακολουθεί η χώρα μας.
Νέος τρόπος υπολογισμού των στοιχείων!!! Αν πεθάνουν 2 #ανεμβολιαστοι και 2 #εμβολιασμενοι οι θάνατοι δεν θα είναι 50-50!!! Δηλαδή 1+1=11! Άντε από εκεί ρεεεεε! pic.twitter.com/44BIkwwbWN
— Stefanos Damianidis (@dstefanos) November 18, 2021
Δηλώσεις που δίνουν τον τόνο της πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να κατευνάσει την οργή των πολιτών από την έκρηξη θανάτων από κορωνοϊό και να κρύψει το τεράστιο πρόβλημα.
Ο Θεοκλής Ζαούτης δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το πώς εξηγείται η αύξηση των θανάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και αφού παραδέχθηκε την αύξηση ανέφερε ότι το θέμα είναι πολύπλοκο και μελετάται από τους επιστήμονες, πετώντας στη συνέχεια την «βόμβα».
Όπως είπε η Ελλάδα ακολουθεί τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και καταγράφει ως νεκρούς από κορωνοϊό όλους όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς χρονικό περιορισμό.
Σε άλλες χώρες είπε, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται ως νεκροί covid όσοι πέθαναν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση ενώ η Ισπανία καταγράφει μόνο όσους πεθαίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
Και μάλιστα υποστήριξε ότι «εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους».
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στο ECDC με το ερώτημα εάν θα πρέπει να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλους στην καταγραφή των θανάτων από κορωνοϊό.