Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε, χωρίς ντροπή και με άκομψο νομοθετικό τρόπο, να πλήξει το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ποινική τους δίωξη, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για αυξημένη και αποτελεσματικότερη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσπάθησε να καταργήσει τη διάταξη που προβλέπει το ακαταδίωκτο όσων αποκαλύπτουν ότι δωροδόκησαν υπάλληλο, πολιτικό ή δικαστή, όπως προβλέπει ο ν. 4254/2014, παραβιάζοντας ευθέως το άρθρο 37 παρ. 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη διαφθορά.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε την προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis κατά την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία όμως απέτυχε χάρη στη στάση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Όπως τονίζει, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος «ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τις αποκαλύψεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι προωθεί διατάξεις στο Ποινικό Κώδικα που στέλνουν στο εδώλιο τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, έκανε μεταβολή 180 μοιρών, μιλώντας για δήθεν λάθος και παραδρομή που θα διορθωθεί».
Αναλυτικά η δήλωση του Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλου Ξανθόπουλου:
Σήμερα η κυβέρνηση συνελήφθη στη Βουλή με τη «γίδα στη πλάτη». Ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τις αποκαλύψεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι προωθεί διατάξεις στο Ποινικό Κώδικα που στέλνουν στο εδώλιο τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, έκανε μεταβολή 180 μοιρών, μιλώντας για δήθεν λάθος και παραδρομή που θα διορθωθεί.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε, χωρίς αιδώ, με άκομψο νομοθετικό τρόπο, να πλήξει το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων και να ανοίξει το δρόμο της ποινικής τους δίωξης. Έχει στο νου της προφανώς τους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis, την ταυτότητα των οποίων, προσπάθησε να αποκαλύψει και στη προανακριτική επιτροπή της Βουλής, αλλά απέτυχε χάρις στην σθεναρή στάση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κ. υπουργός της Δικαιοσύνης «πιάστηκε απ’ αυτοφώρω να κλέβει οπώρες». Και μάλιστα τη στιγμή που εκκρεμεί η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για αυξημένη και αποτελεσματικότερη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος!
Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και με άλλες διατάξεις στο ν/σ αλλαγών των ποινικών κωδίκων, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα συνολικό ευνοϊκό καθεστώς για τους δράστες σοβαρών εγκλημάτων διαφθοράς. Οι δικαιολογίες που ψέλλισε ο υπουργός της Δικαιοσύνης δεν πείθουν κανέναν. Επιμένει στη διάταξη που καταργεί το ακαταδίωκτο όσων αποκαλύπτουν ότι δωροδόκησαν υπάλληλο, πολιτικό ή δικαστή, όπως προβλέπει ο ν. 4254/2014, παραβιάζοντας ευθέως το άρθρο 37 παρ. 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη διαφθορά. Από την άλλη, διατηρεί την ατιμωρησία των ισχυρών επιχειρηματιών, που προσφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο αθέμιτα ωφελήματα σε εργαζομένους σε άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να παραβιάσουν τα καθήκοντά τους απέναντι στους εργοδότες τους («δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα»).
Παράλληλα, ενώ από τη μια, η κυβέρνηση κόπτεται για αυστηροποίηση των ποινών, από την άλλη, είναι ιδιαιτέρως γαλαντόμα με τους τραπεζίτες και όσους έλαβαν τα περίφημα θαλασσοδάνεια, στους οποίους προσφέρει μια ιδιότυπη ποινική ασυλία.
Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του προσπαθούν με συνέπεια να αναστηλώσουν ένα καθεστώς εκτεταμένης θεσμικής διαφθοράς και ανυποληψίας, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Η ελληνική κοινωνία δεν του επιτρέψει.