Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο YetkinReport. “Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο, πολύπλοκο αίτημα. Πολλές άδειες θα πρέπει τελικά να υποβληθούν στο Κογκρέσο για κλιμακωτό έλεγχο”, είπε ο αξιωματούχος. Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο YetkinReport στις 9 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι συνομιλίες για τα F-16 είναι ξεχωριστές από αυτές για τα F-35 σε νομική και τεχνική βάση, επειδή η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο διαπραγματεύσεων.
Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία είχε ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν επιβεβαίωσε την αναφορά λίγο αργότερα, αλλά σημείωσε ότι το θέμα αξιολογείται. Η Άγκυρα είχε επίσης παραγγείλει προηγουμένως περισσότερα από 100 F-35 της Lockheed Martin, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα το 2019, αφού απέκτησαν ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 έχει δημιουργήσει ένα κενό στην αεράμυνα της χώρας αλλά και στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές. Τουρκικές αμυντικές πηγές λένε ότι χρειάζονται F-16 μέχρι η Τουρκία να παράγει το δικό της Εθνικό Αεροπλάνο Μάχης (MMU). Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εν τω μεταξύ, προσφέρει αεροσκάφη Su-57 στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός αξιωματούχος στις 9 Νοεμβρίου είπε ότι οι συνομιλίες για τα F-16 θα διεξαχθούν στην Άγκυρα. “Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο, πολύπλοκο αίτημα. Πολλές άδειες θα πρέπει τελικά να υποβληθούν στο Κογκρέσο για κλιμακωτό έλεγχο”, είπε ο αξιωματούχος. “Οι προηγούμενες άδειες [από το πρόγραμμα παραγωγής F-16 της Τουρκίας] δεν ισχύουν για το τρέχον αίτημα. Πρόκειται για νέες πλατφόρμες, νέες τεχνολογίες, νέες άδειες. Αυτή είναι μια διαδικασία συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Τουρκίας σε τεχνικό και νομικό επίπεδο. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ανάγκες ασφάλειας της Τουρκίας ως Συμμάχου και στρατηγικού εταίρου».
Για τα F-35, ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «η Τουρκία είναι πλέον επίσημα εκτός προγράμματος F-35». Η Τουρκία αποχώρησε επίσημα από το έργο στις 23 Σεπτεμβρίου”, είπε ο αξιωματούχος. “Οι τουρκικές εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν εξαρτήματα F-35 για αρκετούς μήνες ή λίγο περισσότερο, αλλά μετά θα τελειώσει. Η παραγωγή αυτών των εξαρτημάτων έχει ήδη ανατεθεί σε άλλες χώρες”, σημείωσε ο αξιωματούχος.