Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδωσε εντολή στις αμερικανικές εταιρείες να μην πουλήσουν την τεχνολογία τους στην NSO, επικαλούμενο αναφορές ότι το spyware Pegasus του ομίλου χρησιμοποιείται εναντίον δημοσιογράφων, κυβερνητικών αξιωματούχων, ακτιβιστών και άλλων.
Στο δελτίο τύπου της, η ρυθμιστική αρχή λέει ότι η εταιρεία προστίθεται στη λίστα οντοτήτων επειδή το εργαλείο της απειλεί «τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», όταν πωλείται σε καταπιεστικές ξένες κυβερνήσεις.
Το λογισμικό Pegasus της NSO βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο λόγω του «The Pegasus Project», μιας συνεργασίας δημοσιογράφων που αποκάλυψαν μια λίστα ονομάτων που φαινομενικά συνδέονται με το spyware. Αυτή η λίστα περιελάμβανε δημοσιογράφους, ακτιβιστές, αρχηγούς κρατών (ακόμα και τον Εμανουέλ Μακρόν) και άλλους από όλο τον κόσμο.
Το Pegasus Project ανέλυσε επίσης μια χούφτα τηλέφωνα δημοσιογράφων και βρήκε στοιχεία ότι το spyware είχε εγκατασταθεί σε αυτά — σχεδόν σίγουρα από κυβερνητική υπηρεσία, καθώς η NSO λέει ότι αυτοί είναι οι μόνοι πελάτες στους οποίους θα πουλήσει το λογισμικό και τις υπηρεσίες της.
Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου αναφέρει ότι η NSO προστίθεται στη λίστα οντοτήτων, η οποία περιορίζει τις αμερικανικές εταιρείες από το να εξάγουν προϊόντα σε αυτήν επειδή η εταιρεία «ενέχει σημαντικό κίνδυνο να εμπλέκεται ή να εμπλακεί σε δραστηριότητες που είναι αντίθετες προς την εθνική ασφάλεια ή τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών».
Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή, η NSO δήλωσε «άναυδη»: «Ο όμιλος NSO είναι άναυδος από την απόφαση των ΗΠΑ και θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαιώνοντας ότι η ισραηλινή εταιρεία έχει έναν «αυστηρό χάρτη δεοντολογίας που βασίζεται στις αμερικανικές αξίες».
Το υπουργείο έθεσε επίσης στην μαύρη λίστα του μια άλλη ισραηλινή εταιρεία (Candiru), μια ρωσική εταιρεία (Positive technology) και μια εταιρεία της Σιγκαπούρης (Computer Security Initiative Consultancy PTE).