Τα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού θα είναι οπλισμένα με drones (kamikaze) για να προσβάλλουν εχθρικά σκάφη και επίγειους στόχους, αποκάλυψε η Izvestia .
Το ναυτικό της χώρας εξετάζει εάν θα χρησιμοποιήσει υπάρχοντα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) για το σκοπό αυτό ή θα αναπτύξει νέα «ειδικά» για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο αμυντικές πηγές.
«Είναι δυνατό να τοποθετηθούν drone καμικάζι σε πλοία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα νέα οπλικά συστήματα δεν απαιτούν ειδικά υπόστεγα και οι καταπέλτες για την εκτόξευση UAV μπορούν να λειτουργήσουν απευθείας από το κατάστρωμα μετά από ελάχιστες αλλαγές», έγραψε το πρακτορείο.
Παρέχει κάλυψη για θαλάσσιες αποστολές
Οι Ρώσοι πεζοναύτες ανέπτυξαν drone καμικάζι κατά τη διάρκεια της άσκησης Καμτσάτκα τον περασμένο μήνα, για να εξασκήσουν την υποστήριξη πυρός κατά την αποβίβαση στην ακτή. Το πρακτορείο επικαλείται πηγές που ανέφεραν ότι τα drone θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ενάντια σε ελαφρά σκάφη και μηχανοκίνητα σκάφη που λειτουργούν από τρομοκράτες και σαμποτέρ.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Dmitry Boltenkov εξήγησε τον θαλάσσιο ρόλο του drone, αποκαλύπτοντας ότι «η δύναμη αποβίβασης είναι πιο ευάλωτη όταν φτάνει στην ακτή – αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι περισσότερες απώλειες. Η ακριβής βολή από drone σε αυτή τη φάση της μάχης θα σώσει τις ζωές των μαχητών».
Δοκιμασμένο στον πόλεμο της Συρίας
Ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο Βίκτορ Μουρακόφσκι , ανέπτυξε το θέμα, λέγοντας ότι τα drone θα μπορούσαν να αιωρούνται πάνω από ένα πιθανό σημείο μάχης περιμένοντας τον αντίπαλο να βγει στην επιφάνεια.
«Όταν εντοπιστεί ένας στόχος, θα “βουτήξουν” αμέσως σε αυτόν. Το μεγάλο πλεονέκτημα τέτοιων τακτικών είναι η άμεση καταστροφή στόχων. Επιπλέον, τέτοια drone διαθέτουν βιντεοκάμερες, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν για αναγνώριση», είπε. Επιπλέον, οι στρατιωτικοί ανιχνευτές μπορούν να ειδοποιήσουν το σκάφος του πολεμικού ναυτικού όταν εντοπίσουν έναν εχθρικό στόχο, οδηγώντας στην εκτόξευση των drone από το σκάφος.
Σύμφωνα με την Izvestia, οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία χρησιμοποίησαν καμικάζι drone όπως τα «Cube» και «Lancet», για να στοχεύσουν οχήματα και θέσεις βολής. Ο διευθυντής της Rostec Bekkhan Ozdoev υποστήριξε τα drones για ευρύτερη χρήση, λέγοντας ότι έχουν αποδειχθεί «αποτελεσματικά» στο πεδίο της μάχης, παρά το κόστος ενός κλάσματος πυραύλων, προσθέτοντας ότι τα καμικάζι drone είναι «πρακτικά αόρατα από τα εχθρικά ραντάρ».
Πιθανά ναυτικά drones
Με μέγιστη ταχύτητα 130 km/h (81 mph) και διάρκεια πτήσης 30 λεπτών, το Cube φέρει κεφαλή 3 κιλών (6,61 λίβρες) και μπορεί να εκτοξευθεί μέσω καταπέλτη.
Μόλις εκτοξευθεί, το drone περιπλανιέται στον αέρα περιμένοντας την εντολή κρούσης. Μόλις εντοπιστεί ο στόχος, το Cube βουτά κατευθείαν πάνω του καταστρέφοντας ακόμη και τεθωρακισμένα οχήματα, όπως τανκς κλπ..
Εν τω μεταξύ, το Lancet 1 και 3 χρησιμοποιούν μια κεφαλή 1 κιλού (2,2 λίβρες) και 3 κιλών (6,6 λίβρες), αντίστοιχα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κεφαλή των δύο drone θα μπορούσε να συγκριθεί με «βλήματα πυροβολικού μεσαίου διαμετρήματος».
Και τα δύο drone έχουν ταχύτητα 80-110 χλμ/ώρα (22-30 μίλια/ώρα). Το μικρότερο drone μπορεί να πετάξει έως και 30 λεπτά, ενώ το μεγαλύτερο μπορεί να παραμείνει για 10 λεπτά παραπάνω. Η ακτίνα λειτουργίας τους είναι 40 km (25 μίλια).
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει επίσης να εξοπλίσει το ελικόπτερο Mi-28NM Night Super Hunter με drone, για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα πρώτα 80 ελικόπτερα υπό παραγωγή θα είναι εξοπλισμένα με σύστημα ελέγχου drone.
This is interesting. They tested the Lancet loitering munition from a BK-16 or Raptor fast attack craft commonly used by SSO on targets on land. 6/https://t.co/tAybuVOXid pic.twitter.com/LZ3AB3gLMv
— Rob Lee (@RALee85) April 18, 2021