Ολόκληρη επιστολή και όλα τα ονόματα στο τέλος.
Εχθές ημέρα Δευτέρα , ο Ομογενής και μέλος του Κογκρέσου Chris Pappas (NH-01), μαζί με τους Συμπροέδρους της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τους εκπροσώπους Bilirakis (FL-12) και Maloney (NY-12), τη Νικόλ Μαλλοωτάκη και 41 συναδέλφους του στη Βουλή συνέταξαν μια Ιστορικής σημασίας επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken που αντιτίθενται στα σχέδια των ΗΠΑ. να πουλήσει στην Τουρκία F-16 και να ζητήσει πληροφορίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά από πρόσφατες αναφορές για αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και δεκάδες κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ότι η επιστολή απευθύνεται στον αμερικανό υπουργό εξωτερικών, δεν είναι τυχαίο. Σοβαροί κύκλοι στην Αμερική θεωρούν ότι ο Μπλίνκεν έπαιξε το παιχνίδι της Τουρκίας καθώς ήταν αυτός που εξασφάλισε στον Ερντογάν την συνάντηση με τον Μπάιντεν.
Στην επιστολή οι Αμερικανοί νομοθέτες έγραψαν:
«Τον Οκτώβριο αναφέρθηκε ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει «40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.» Στις 17 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι Οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν προτείνει την πώληση μιας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16», αλλά η αναφερόμενη πώληση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Σημειώσαμε ότι το Υπουργείο σας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το LOR (Την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς της Τουρκίας), επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει πριν ειδοποιηθεί το Κογκρέσο για το LOR. Πιστεύουμε ότι η ευρεία αναφορά για το αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επαρκή βάση για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την πιθανή πώληση».
«Μοιραζόμαστε τον στόχο σας για μια Τουρκία που έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δεν θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν ξεφύγει από την ευθύνη για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», συνέχισαν οι νομοθέτες. «Ζητάμε επίσημη κοινοποίηση οποιουδήποτε τουρκικού LOR, των ιδιαιτεροτήτων ενός τέτοιου LOR, της θέσης της Διοίκησης σχετικά με ένα τέτοιο LOR και απαντήσεων στις συγκεκριμένες αντιρρήσεις μας. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το επείγον θέμα και αναμένουμε την απάντησή σας».
Η προσπάθεια αποτροπής της πώλησης F-16 στην Τουρκία υποστηρίζεται από το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, τους Αμερικανούς Φίλους του Κουρδιστάν, το Ινδοαμερικανικό Ίδρυμα, το Φόρουμ Μέσης Ανατολής, την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, την PSEKA. , το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο, τη Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων και το Αρμενικό Συμβούλιο της Αμερικής.
«Οι παράνομες και ανεξέλεγκτες ενέργειες της Τουρκίας είναι ενδεικτικές του μετασχηματισμού της Τουρκίας από τον Πρόεδρο Ερντογάν σε ένα κράτος απατεώνων με επικεφαλής έναν ηγέτη με εθνικιστική φιλοσοφία, νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες και πλήρη περιφρόνηση της τήρησης του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Γκας Μπιλιράκης.
«Ο Ερντογάν συνεχίζει να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία (τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αμερικανών Αντιπάλων μέσω Κυρώσεων, ή CAATSA), που από μόνο του καθιστά την Τουρκία ακατάλληλη για νέα F16. Αλλά πέρα από την παραβίαση του CAATSA, ενεργεί επίσης αντίθετα με τα αμερικανικά συμφέροντα, με την επικίνδυνη συμπεριφορά του να συμβάλλει στην αστάθεια της περιοχής. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει να πουλήσουμε τουρκικά F-16».
«Ως Συμπρόεδρος της Ομάδας του Κογκρέσου για τα Ελληνικά Θέματα, είμαι περήφανη που συμμετείχα στον βουλευτή Παππά στην αντίθεσή μου σε οποιαδήποτε μεταφορά τέτοιου προηγμένου και ευαίσθητου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία», δήλωσε η νομοθέτης Maloney. «Η αγορά και χρήση από την Τουρκία των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 κατά παράβαση των προτύπων του ΝΑΤΟ και της νομοθεσίας των ΗΠΑ, οι παραβιάσεις δεκαετιών της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ολοένα και πιο αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Δυτική Ασία καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι πωλήσεις προηγμένων Μαχητικών στην Τουρκία είναι επικίνδυνη. Ο αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός όπως το F-16 και τα σχετικά κιτ εκσυγχρονισμού πρέπει να σταματήσουν».
«Θα ήθελα να συγχαρώ τους εκπροσώπους Παππά, Μπιλιράκη και Maloney για την καθοδήγηση των συναδέλφων τους στη διεκδίκηση του ρόλου του Κογκρέσου στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε ο Έντι Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής, του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου. «Το Κογκρέσο ανάγκασε την κυβέρνηση Τραμπ να κάνει το σωστό σχετικά με την Τουρκία και τα F35 και τώρα πρέπει να βεβαιωθεί ότι κανείς στην κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προσπαθεί να παρακάμψει το νόμο των ΗΠΑ και τις προθέσεις του Κογκρέσου. Μέχρι να αποφασίσει η Τουρκία να τιμήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τις αξίες των ΗΠΑ και τη νομοθεσία των ΗΠΑ, δεν θα πρέπει να αποκτήσει F-16 ή άλλα αμερικανικά όπλα».
«Μαζί με όλους τους εταίρους μας στον συνασπισμό, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Νομοθέτη Παππά για την ηγεσία του με αρχές και επίσης να εκφράσουμε την ειλικρινή μας εκτίμηση σε όλους τους εκπροσώπους των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε αυτή τη δικομματική πρωτοβουλία για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων των ΗΠΑ εμποδίζοντας μια απερίσκεπτη πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16 στο ολοένα και πιο εχθρικό και ανοιχτά αντιαμερικανικό καθεστώς Ερντογάν», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ANCA, Αράμ Χαμπάριαν.
“Το αίτημα της Τουρκίας για εκσυγχρονισμένα F-16 μετά την αφαίρεση από το πρόγραμμα F-35 δείχνει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν λαμβάνει το μήνυμα. Είναι η συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν που πρέπει να αλλάξει, όχι οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες του αιτήματός του. Οι S-400 Ο πύραυλος έθετε σε κίνδυνο τη ζωτική τεχνολογία που σχετίζεται με το F-35, κάτι που οδήγησε στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα. Τα εκσυγχρονισμένα ραντάρ F-16 χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία με τα F-35 και παρουσιάζουν παρόμοιους κινδύνους κοντά στον πύραυλο S-400. για να μην πω τίποτα για τα πολλά άλλα προβλήματα της Τουρκίας, όπως η πρόσφατη συμπερίληψή της στη «γκρίζα λίστα» για πιθανή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης και πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και εναντίον των πολιτών της», δήλωσε ο Κλιφ Σμιθ, Ουάσιγκτον. Διευθυντής έργου του Φόρουμ Μέσης Ανατολής. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιστρέψει στο να ενεργεί σαν σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Αλλά υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία δεν το έκανε. Μέχρι να συμβεί αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν πρέπει να εξετάσει το αίτημα. Θα ήταν απαράδεκτο να βασιστούμε σε ένα κενό για να πουλήσουμε αυτά τα αεροπλάνα στην Τουρκία».
«Η Τουρκία έχει αποδειχθεί αναξιόπιστος σύμμαχος και παραβιάζει πολυάριθμα ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου», δήλωσε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο (PSEKA). «Έχει θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ!»
“Καλωσορίζουμε την ηγεσία των εκπροσώπων Παππά, Μπιλιράκη, Μαλόνεϊ και όλων των υπογραφόντων αυτής της σημαντικής επιστολής”, δήλωσε ο Taniel Koushakjian, Διευθυντής Κυβερνητικών Σχέσεων και Πολιτικής, Ινδουιστικό Αμερικανικό Ίδρυμα. “Η αυξανόμενη στρατιωτική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν είναι μια πραγματική ανησυχία για εκατομμύρια Αμερικανούς που υποστηρίζουν την τήρηση του νόμου των ΗΠΑ και τη διασφάλιση ότι τα εξελιγμένα στρατιωτικά στοιχεία των ΗΠΑ που είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια».
«Οι Αμερικανοί Φίλοι του Κουρδιστάν επικροτούν τα μέλη του Κογκρέσου που έχουν λάβει δίκαιη και επικριτική στάση για να εμποδίσουν την Τουρκία να αποκτήσει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη F-16 και αναβαθμίσεις», δήλωσε ο Diliman Abdulkader, συνιδρυτής και εκπρόσωπος των American Friends of Kurdistan. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν σώσει πολλές ζωές αμάχων όταν απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έσωζαν πολλές περισσότερες ζωές εάν εμπόδιζαν την Τουρκία να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τον σημερινό της στόλο F-16. Η Τουρκία έχει κάνει αρκετή ζημιά στην περιοχή με τα όπλα που ήδη κατέχει, και αυτό το βήμα είναι αποφασιστικό για να διατηρηθεί η περιοχή ασφαλής. Τα F-16 αναμφίβολα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων σε όλη την περιοχή, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε».
Ιστορικό:
Το 2017 το Κογκρέσο υιοθέτησε και ο Πρόεδρος υπέγραψε νόμο τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αμερικανών Αντιπάλων μέσω Κυρώσεων (CAATSA), νομοθεσία που επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα και περιλαμβάνει κυρώσεις που στοχεύουν ειδικά και έχουν σχεδιαστεί για να υπονομεύσουν τους τομείς άμυνας και πληροφοριών της Ρωσίας. Παρά το γεγονός ότι η πρόθεση του Κογκρέσου ήταν απολύτως σαφής, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος S-400 από τη Ρωσία. Παρά τα σχεδόν τρία χρόνια προσπαθειών για εξεύρεση λύσης που θα εμπόδιζε την Τουρκία από το να παραβιάσει το CAATSA, η Τουρκία επέμενε στην απόκτηση και ενεργοποίηση των ρωσικών S-400 και επιβλήθηκαν κυρώσεις CAATSA.
Αφού η Τουρκία αγόρασε το σύστημα S-400, το Κογκρέσο επέμεινε στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 λόγω των σημαντικών κινδύνων που συνδέονται με τη συνεγκατάσταση S-400 και F-35, και τον Ιούνιο του 2019, η Τουρκία αποβλήθηκε επίσημα από το πρόγραμμα. Οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι η παροχή τουρκικών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση των υπαρχόντων πολεμικών αεροσκαφών της ενέχει παρόμοιους κινδύνους συνεγκατάστασης, εφόσον η Άγκυρα συνεχίζει να κατέχει ρωσικά S-400.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι διαθέσιμο εδώ και παρακάτω:
Αγαπητέ Γραμματέα Blinken:
Γράφουμε σχετικά με την αναφερόμενη Επιστολή Αίτησης (LOR) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Δημοκρατία της Τουρκίας σε σχέση με την προσπάθειά της να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και δεκάδες κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.
Όπως γνωρίζετε, το 2017 το Κογκρέσο ενέκρινε και ο Πρόεδρος υπέγραψε σε νόμο τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αμερικανών Αντιπάλων μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Ενώ το CAATSA προχωρούσε, και παρά το γεγονός ότι η πρόθεση του Κογκρέσου ήταν απολύτως σαφής, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος S-400 από τη Ρωσία. Παρά τα σχεδόν τρία χρόνια προσπαθειών για εξεύρεση λύσης που θα εμπόδιζε την Τουρκία από το να παραβιάσει το CAATSA, η Άγκυρα επέμεινε στην απόκτηση και ενεργοποίηση των ρωσικών S-400 και επιβλήθηκαν κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία.
Τον Οκτώβριο αναφέρθηκε ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει «40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της».[1] Στις 17 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν πρότεινε την πώληση μιας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16»[2] αλλά η αναφερόμενη πώληση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Σημειώσαμε ότι το Υπουργείο σας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το LOR, επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει πριν ειδοποιηθεί το Κογκρέσο για το LOR. Πιστεύουμε ότι οι εκτεταμένες αναφορές για το αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επαρκή βάση για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την πιθανή πώληση.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αντίθεσή μας:
Λιγότερο από ένα χρόνο από την επιβολή αυτών των κυρώσεων CAATSA, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία των ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες συνθήκες που οδήγησαν στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και το Κογκρέσο κρατά τις αγορές αμερικανικών όπλων από την Τουρκία. Πράγματι, τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει επιπλέον S-400.[3]
Κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης, ο υποψήφιος του Προέδρου Μπάιντεν για Πρέσβης στην Τουρκία, ο πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις CAATSA εάν αποκτήσει πρόσθετα ρωσικά οπλικά συστήματα και συμφωνούμε. Δεδομένου ότι αυτή φαίνεται να είναι η θέση τόσο της κυβέρνησης όσο και του Κογκρέσου, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη το LOR της Τουρκίας υπό τις παρούσες συνθήκες στέλνει λάθος μήνυμα στην Τουρκία και της δίνει λόγο να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει τη στρατιωτική της σχέση με τη Ρωσία.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο επέμεινε στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 ήταν λόγω των σημαντικών κινδύνων που συνδέονται με τη συνεγκατάσταση S-400 και F-35. Οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι η παροχή στην Τουρκία των κιτ εκσυγχρονισμού Block 70 εγκυμονεί παρόμοιους κινδύνους συνεγκατάστασης εάν η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει ρωσικούς S-400. Εφόσον τα αναβαθμισμένα F-16 εξακολουθούν να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο για εμάς και τους αξιόπιστους συμμάχους μας, αυτός είναι ένας κίνδυνος που δεν θεωρούμε αποδεκτό.
Τέλος, δεδομένων των κυρώσεων της CAATSA που έχουν ήδη επιβληθεί, αναμένουμε ότι μια τέτοια πώληση θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μόνο μέσω της επίκλησης τεχνικών στοιχείων – για παράδειγμα, με την προσπάθεια πώλησης των τζετ σε μια οντότητα διαφορετική από την SSB της Τουρκίας, η οποία έχει επιβληθεί. Μια τέτοια προσέγγιση θα έπρεπε να θεωρηθεί ως ακατάλληλη παράκαμψη της πρόθεσης του Κογκρέσου και θα μας ανάγκαζε να εξετάσουμε πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό μιας πιθανής αγοράς.
Συμμεριζόμαστε τον στόχο σας για μια Τουρκία που έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δεν θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν ξεφύγει από την ευθύνη για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Ζητούμε επίσημη κοινοποίηση οποιουδήποτε τουρκικού LOR, τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου LOR, τη θέση της Διοίκησης σχετικά με ένα τέτοιο LOR και απαντήσεις στις συγκεκριμένες αντιρρήσεις μας. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το επείγον θέμα και αναμένουμε την απάντησή σας.
Με εκτιμιση,
Παραπομπές:
[1] «Ο Ερντογάν της Τουρκίας λέει ότι οι ΗΠΑ πρότειναν πωλήσεις F-16 σε αντάλλαγμα για την επένδυσή τους στα F-35». Reuters, 17 Οκτωβρίου 2021. (https://www.reuters.com/world/middle-east/turkeys-erdogan-says-us-proposed-f-16-sales-return-its-f-35-investment- 2021-10-17/).
[2] Bekdil, Burak. Τουρκία: Οι ΗΠΑ πρότειναν να της πουλήσουν μαχητικά F-16. DefenseNews, 17 Οκτ. 2021. (https://www.defensenews.com/air/2021/10/17/turkey-us-proposed-to-sell-it-f-16-fighters/).
[3] Pamuk, Humeyra. «Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα ρωσικά αμυντικά συστήματα». Reuters, 27 Σεπτεμβρίου 2021. (https://www.reuters.com/world/middle-east/turkeys-erdogan-says-intends-buy-another-russian-s-400-defence-system-cbs-news- 26-09-2021/).