Ο Μανώλης Κοττάκης αποκαλύπτει τη μεγάλη συνωμοσία.
Βατοπέδι. Το δήθεν σκάνδαλο που στήθηκε εντέχνως, με σκοπό να πλήξει και τελικά να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Η συνωμοσία με την οποία επιδιώχθηκε η «τιμωρία» του πρώην πρωθυπουργού για την υποτιθέμενη αντιδυτική πολιτική που κατηγορήθηκε ότι ακολουθεί. Ισχυρισμός που, όπως αποδεικνύει ο διευθυντής της «Εστίας» και αρθρογράφος της «δημοκρατίας», Μανώλης Κοττάκης, στο νέο του βιβλίο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» (εκδόσεις Λιβάνη), δεν ευσταθεί.
Διαβάστε ακόμα: Αποκάλυψη: Ποιοι πήγαν να ρίξουν τον Καραμανλή!
Σ’ όλη του τη ζωή, άλλωστε, ο Καραμανλής υπήρξε υπέρμαχος του δυτικού προσανατολισμού της χώρας. Η οικογενειακή του παράδοση, η ιδεολογική του συγκρότηση, η πολιτική του διαδρομή από το 1974 και εντεύθεν το μαρτυρούν αδιάψευστα. Βεβαίως, στο δίλημμα να πειθαρχήσει στις απαιτήσεις και στα κελεύσματα άλλων, έστω και συμμάχων, και να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα (με το άνοιγμα στη Ρωσία και την πολιτική των αγωγών) ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον. Και αυτό σε πολιτικό επίπεδο το πλήρωσε τελικά.
Στο βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη δίνονται αποκαλυπτικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, με παραπομπή πρώτη φορά στις γραπτές και προφορικές ιστορικές πηγέςπου ξεσκεπάζουν τη σκευωρία του Βατοπεδίου και την ισχυρή εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα σε αυτήν.
Το «πρώτο βιολί» στην επιχείρηση για την ανατροπή της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, ήταν ο Μάθιου Μπράιζα. Προϋπόθεση για την ανατροπή της και, κατ’ επέκταση, για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν, όμως, το Βατοπέδι και ο θυελλώδης Δεκέμβριος του 2008. Τότε αποσταθεροποιήθηκεπραγματικά η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2008 προηγείτο σαφώς του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις. Με την υπόθεση του Βατοπεδίου ο Καραμανλής βρέθηκε πρώτη φορά μετά το 2004 με την πλάτη στον τοίχο.
Πρωταγωνιστής σε αυτό το «coup» (πραξικόπημα), όπως αποκαλύπτει ο Μανώλης Κοττάκης, ήταν ένας άλλος σημαντικός Αμερικανός διπλωμάτης, ο Χόιτ Μπράιαν Γι, ο τότε πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
«Οργίασε μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2008 επισκεπτόμενος μονές του Αγίου Όρους, μεταξύ αυτών και τη Μονή Βατοπεδίου, προκειμένου να εντοπίσει στοιχεία για δήθεν σκάνδαλο της Ν.Δ. Κορύφωσε όμως τη δραστηριότητά του με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, κάτι που δεν έκρυβε από τους συνομιλητές του μετά την πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια αρχές Αυγούστου του 2008 να καταθέσει στη Βουλή προς κύρωση την ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας».
Ο Καραμανλής αιφνιδιάστηκε με την προβολή του θέματος από τηλεοπτικούς σταθμούς στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2008, ενώ σίγουρα δεν ανέμενε την ανάσυρση του σχετικού φακέλου από το αρχείο από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (με το περίφημο επιχείρημα περί «περιπλανηθέντων υπουργών», το οποίο κατέρρευσε στη Βουλή και στα δικαστήρια). Γι’ αυτό, άλλωστε, όταν ερωτήθηκε για το Βατοπέδι στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης στη ΔΕΘ του 2008 αποκρίθηκε μάλλον αμήχανα: «Απαντήσεις στη Βουλή».
Τα «όργια» του Αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη
Μόλις στις αρχές Νοεμβρίου 2008, αναφέρει ο συγγραφέας, άρχισε να αποκτά ο πρωθυπουργός σταδιακά εικόνα για τον υποκινητή της εναντίον του επίθεσης. Μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούσε, άλλωστε, το περιστατικό της συμπλοκής στη Νέα Μάκρη.
Έπρεπε να φτάσει στα χέρια του πρωθυπουργού, της υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εσωτερικών έγγραφο της ΕΥΠ που ενημέρωνε την κυβέρνηση για την ασυνήθιστη κινητικότητα του Αμερικανού προξένου, ο οποίος τέθηκε έκτοτε στο μικροσκόπιο του Μαξίμου. Χρειάστηκε να αποστείλει η ΕΥΠ Θεσσαλονίκης πολυσέλιδο δελτίο πληροφοριών (το οποίο αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Μανώλης Κοττάκης) με αναλυτικές λεπτομέρειες για τη δράση του προξένου Γι, προκειμένου να ανακαλύψει το Μαξίμου ποιος αληθινά κρυβόταν πίσω από την επίθεση του Βατοπεδίου.
Το τι σήμαινε αυτό το έγγραφο το εξήγησε σε συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Κοραντής στον ανακριτή Φούκα στις 23 Οκτωβρίου 2012. Η αποκαλυπτική αυτή κατάθεση, που βλέπει πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, έχει ως εξής: «Η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι ο γενικός πρόξενος, ασιατικής καταγωγής, ήταν πρόσωπο εξαιρετικά πολυπράγμον, που υπερακόντιζε ενίοτε τις εντολές και τις οδηγίες που ελάμβανε από την αμερικανική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά έγγραφο που αναφέρεται ως “δελτίο πληροφοριών’’ άνευ ημερομηνίας, θέλω να προσθέσω τα εξής: δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την προέλευσή του, καθόσον δεν έχει περιέλθει σε μένα υπηρεσιακώς. Συμφωνώ απολύτως με τις εκτιμήσεις του συντάκτη αυτού του εγγράφου βάσει των πληροφοριών που υπήρχαν στην υπηρεσία».
Οι πρώτες αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση του προξένου Γι όμως -το πρώτο έγγραφο ήταν γενικόλογο- περιέχονται στο δελτίο πληροφοριών που διαβίβασε στην ΕΥΠ η μονάδα της στη Θεσσαλονίκη. Περιέχεται και αυτό στη δικογραφία της «Πυθίας»και -στο μέτρο που αποτυπώνει με ακρίβεια την πραγματικότητα- αποτελεί ένα ιστορικό κείμενο. Κείμενο που αποκαλύπτει με συγκλονιστικές λεπτομέρειες πώς στήθηκε η συνωμοσία του Βατοπεδίου.
Έστειλε «μήνυμα» στον πρωθυπουργό πως ο αμερικανικός παράγων εμπλέκεται ισχυρά στο θέμα
«Απ’ όσα ανέφερε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ και από πληροφορίες που συλλέχθηκαν από στελέχη της αγιορείτικης κοινότητας, με τα οποία συναντήθηκε ο Χόιτ και ήρθε σε επαφή ο συντάκτης του παρόντος, με ορισμένους από αυτούς, τεκμηριωμένα», τονίζει ο Μανώλης Κοττάκης, «εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:
- Η πλήρης εμπλοκή του παράγοντα των ΗΠΑ στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου από ενάρξεως αυτής για αποκλειστικά πολιτικούς σκοπούς, οι οποίοι εμφανέστατα επικεντρώνονται στη χειραγώγηση της υπόθεσης, στον επηρεασμό των εμπλεκομένων προς την κατεύθυνση να δημιουργηθεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
- Ο γενικός πρόξενος με τις ενέργειές του, τις εντός και εκτός Αγίου Όρους δραστηριότητές του για το θέμα, τις δηλώσεις του στον συντάκτη του παρόντος και σε αγιορείτικους παράγοντες φαίνεται να κατέχει τακτική θέση σε κάποιον υψηλού επιπέδου στρατηγικό σχεδιασμό, με αποκλειστικό σκοπό να πληγεί σοβαρά η κυβέρνηση και όχι η αγιορείτικη κοινότητα του Αθου ή άλλος εκκλησιαστικός φορέας.
- Ο γενικός πρόξενος χρησιμοποιείται για άμεσες διερευνήσεις σε όλα τα επίπεδα με σκοπό την κατ’ επέκταση πληροφόρηση των προϊσταμένων του ή άλλων παραγόντων.
- Το ότι ο γενικός πρόξενος προβαίνει σε συνεχείς εκδηλώσεις εντονότατου ενδιαφέροντος σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου και μάλιστα δηλώνοντας τις ισχυρές προθέσεις του για χειραγώγηση και επηρεασμό της υπόθεσης, με κατευθύνσεις να πλήξει το κύρος της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού της χώρας, καταδεικνύει πως υπάρχει λίαν υψηλού επιπέδου “εμπλοκή” και “κεντρικός σχεδιασμός”, στον οποίο ο γενικός πρόξενος Χόιτ κατέχει εκτελεστική αρμοδιότητα.
- Ο Χόιτ γνωρίζει απόλυτα το γεγονός που του κατέθεσε ο συντάκτης του παρόντος, πως με τις συνεχείς και ευρείας έκτασης δράσεις του για το θέμα θα “εκτεθεί ανεπανόρθωτα”, με σοβαρό κίνδυνο να απελαθεί από τη χώρα και να εκθέσει τις ΗΠΑ για σοβαρή εμπλοκή στα εσωτερικά της χώρας και μάλιστα στα εσωτερικά ζητήματα του Αγίου Όρους κ.λπ. Ο Χόιτ, εν πλήρη γνώση και συνειδήσει, δήλωσε πως εκτελεί την αποστολή του γνωρίζοντας πως πιθανότατα θα διαρρεύσει η δράση του, αλλά το θέμα δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς το θέμα αυτό έχει εξεταστεί σε βάθος κ.λπ.
- Σύμφωνα με τα παραπάνω αλλά και με το δεδομένο του συνόλου των εμφανών συνειρμών που προκύπτουν από την υπόθεση, ο Χόιτ χρησιμοποιείται:
α) Για να “καεί” σε περίπτωση σκανδάλου και να εκτονωθεί η ένταση στον ίδιο. Δηλαδή πως ενεργεί αυτόβουλα και όχι με εντολές των ΗΠΑ.
β) Με τις εντατικές του δράσεις για το θέμα φαίνεται πως επιθυμεί σε κάποιο βαθμό αυτό να έρθει σε “γνώση” της κυβέρνησης. Δηλαδή να μεταδοθεί το “μήνυμα” πως ο αμερικανικός παράγων εμπλέκεται ισχυρά στο θέμα, με σκοπό να πλήξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό διά του στενού του περιβάλλοντος.
γ) Δόθηκε η εντύπωση από τα συμφραζόμενα για το θέμα και προσωπικές εκτιμήσεις του συντάκτη αλλά και αγιορείτικων παραγόντων που επικοινώνησε πως υφίσταται “δίαυλος” με το ΠΑΣΟΚ για το συντονισμό τους σχετικά με το θέμα του Βατοπεδίου. Επίσης, έγινε τεκμηριωμένα εμφανές πως πληροφορίες που συνέλεξε ο Χόιτ από μοναχούς του Αγίου Όρους αυτές αμέσως δημοσιεύτηκαν σε μεγάλης και ευρείας κυκλοφορίας ΜΜΕ, τα οποία ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ ή είναι φιλικά διακείμενα προς αυτό.
δ) Ο συντάκτης διέγνωσε μεγάλη “αγωνία” του Χόιτ σχετικά με το θέμα της στάσης και της συμπεριφοράς που θα κρατήσουν οι Εφραίμ – Αρσένιος έναντι της κυβέρνησης και στελεχών του γραφείου του πρωθυπουργού. Ήταν κύριο και κεντρικό του μέλημα. Δηλαδή ο επηρεασμός και η χειραγώγησή τους με σκοπό να πλήξουν καίρια και αποφασιστικά τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση της Ν.Δ. το γεγονός αυτό ουδεμία αμφισβήτηση επιδέχεται, καθώς ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στις συνομιλίες με τον συντάκτη του παρόντος και τους αγιορείτικους παράγοντες.
ε) Περισσότερο επικεντρώθηκε η έρευνά του στις σχέσεις του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου παρά οποιουδήποτε άλλου στελέχους της κυβέρνησης. Εξέτασε πιθανές σχέσεις του και με άλλες ιερές μονές του Αγίου Ορους.
στ) Έγινε εμφανέστατο πως η συνωμοσιολογική αναφορά για την εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα στο θέμα -και, μάλιστα, σε υψηλότατο επίπεδο- δεν ήταν πιστευτή ούτε από τον ίδιο και απλά ορίζεται ως ένα επιπλέον στοιχείο δεδομένο προς ενίσχυση της υπονομευτικής προσπάθειας εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας και της κυβέρνησης. Πέραν τούτων, η “εφεύρεση” ενός “συνομωσιολογικού σεναρίου” εντός μιας μεγάλης υπόθεσης που απασχολεί τα ΜΜΕ προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απευθύνεται προς τα κατώτατα στρώματα της κοινωνίας και την ευρεία λαϊκή μάζα, με αποκλειστικό σκοπό τη διαμόρφωση “βεβαρημένου πολιτικού κλίματος” κ.λπ. Ο συντάκτης του παρόντος με ευθύ και άμεσο τρόπο ανέφερε ακριβώς τα παραπάνω και επιπρόσθετα τις αναφορές για την Κύπρο, το “σχέδιο Ανάν” κ.λπ. Ο Χόιτ δήλωσε επιγραμματικά πως κάτι τέτοιο δεν θα ωφελούσε, καθώς θα ήταν μια είδους διαφήμιση υπέρ της κυβέρνησης, μια και ο ελληνικός λαός έχει φιλορωσικά αισθήματα στο σύνολό του και είναι κατά του “σχεδίου Ανάν” κ.λπ.
Τη γνησιότητα και την αξιοπιστία των αναφερόμενων στο δελτίο πληροφοριών της ΕΥΠ επιβεβαίωσε ουσιαστικά με κατάθεσή του στον ανακριτή Φούκα στις 26 Οκτωβρίου 2012 ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της μονάδας της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη, ενώ τις δύο επισκέψεις του Αμερικανού προξένου Χόιτ Μπράιαν Γι επιβεβαίωσε επίσης σε κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. “Εκ των γεγονότων είναι σαφές ότι υπήρξε πολιτική εκμετάλλευση της υποθέσεως, αλλά δεν γνωρίζω να αναφέρω συγκεκριμένα περιστατικά και γεγονότα”, είχε αναφέρει ο ηγούμενος».