…Ενώ η «ισχυρή Ελλάδα» εγκατέλειπε την Βόρειο Ήπειρο στα νύχια των Αλβανών!
Από τη μία η Ουγγαρία, η οποία μεθοδικά, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, χρηματοδοτούσε με κάθε τρόπο την εθνική της μειονότητα εντός Ουκρανίας. Έχτισε σχολεία, από νηπιαγωγεία μέχρι πανεπιστήμια, χρηματοδότησε ΜΜΕ, εφημερίδες, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ώστε να κρατήσει ψηλά την εθνική συνείδηση τον Ούγγρων που λόγω της συνθήκης Τριανόν, εγκλωβίστηκαν στο ουκρανικό κράτος. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία αποτελεί την ιερή αγελάδα της Δύσης, η οποία προσπαθεί να εγγυηθεί την εδαφική της ακεραιότητα για να ανακόψει την Ρωσία.
Από την άλλη, το φαιδρό και άθλιο ελληνικό κράτος, εδώ και δεκαετίες έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, στα νύχια των Αλβανών. Εσχάτως ενημερωθήκαμε ότι πλέον τα σχόλια της Βορείου Ηπείρου δεν έχουν ούτε δασκάλους, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος αντιμετώπισε την πλήρη αδιαφορία του Μεγάρου Μαξίμου. Όλα αυτά, απέναντι σε μία ξεχαρβαλωμένη Αλβανία, που όμως κατάφερε να σταθεί στα πόδια της με τα λεφτά (κυρίως) των Ελλήνων.
Η Ουκρανία την τελευταία δεκαετία, είναι το αγαπημένο παιδί της Δύσης. Χαίρει απόλυτης προστασίας, ατιμωρησίας και ενίσχυσης. Και όμως, η Ουγγαρία παρότι ανήκει τόσο στην ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ, δεν διστάζει, με την βοήθεια του Πούτιν, να επιχειρεί τον ακρωτηριασμό δυτικού τμήματος της χώρας, όπου ζουν εθνοτικά Ούγγροι.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία παρότι συμμετέχει στις ίδιες συμμαχίες, δεν κάνει απολύτως τίποτα για την εθνική κοινότητα της Βορείου Ηπείρου, αφήνοντας την Αλβανία ανενόχλητη να την απομειώνει με εμφανή πρόθεση να την αφανίσει.
Η Ουγγαρία, αντίθετα, δεν έχει καμμία αναστολή στο να δημιουργεί δυσκολίες στην Ουκρανία. Δεδομένου ότι η Βουδαπέστη είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μπορεί να εμποδίσει την ένταξη του Κιέβου σε καθεμία από αυτές τις ενώσεις και αυμμαχίες. Η Ουγγαρία επιδιώκει να επανενώσει τον λαό και το έθνος της, και χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική της υπόσταση για να το κάνει.
Βάσει της Συνθήκης του Τριανόν του 1920, που ακόμα και σήμερα προκαλεί την οργή των Ούγγρων εθνικιστών, η Ουγγαρία διασπάστηκε. Το ένα τρίτο του ουγγρικού πληθυσμού κατέληξε εκτός των συνόρων της σύγχρονης Ουγγαρίας. Ενώ η χώρα έχει περίπου δέκα εκατομμύρια ανθρώπους, ένα εκατομμύριο Ούγγροι ζουν στη Ρουμανία, 500.000 στη Σλοβακία, 120.000 στην Ουκρανία. Στην Ουκρανία, και στα λεγόμενα «ιστορικά εδάφη» της Ουγγαρίας, τα παιδιά της Ουγγαρίας λαμβάνουν την εκπαίδευσή τους στην ουγγρική γλώσσα και στα ουγγρικά πρότυπα! Σε αντίθεση με τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, που η παιδιά τους ακρωτηριάζεται αντί να ενισχύεται.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η Βουδαπέστη έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο σχολείων, υποστηρίζοντας ότι αν κάποιος είναι Ούγγρος, θα πρέπει να έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση στα ουγγρικά από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ Ούγγρων και Ουκρανών είναι μεν καλές, αλλά οι σχέσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Κιέβου είναι ένα άλλο θέμα. Η Ουγγαρία μπλοκάρει τακτικά την περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και δημιουργεί φασαρία για το γλωσσικό ζήτημα στη δυτική Ουκρανία. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που έχει δώσει το πράσινο φως στην Αλβανία τόσο για την ένταξη της στην ΕΕ, όσο φυσικά και για το ΝΑΤΟ. Χωρίς να διεκδικήσει τίποτα για τους Βορειοηπειρώτες Έλληνες .
Προκειμένου μάλιστα η Ουγγαρία να προασπίσει τα δικαιώματα των Ούγγρων της Ουκρανίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνασπίζεται ακόμα και με την Ρωσία του Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσφατα ανέφερε τα Καρπάθια σε πρόσφατο άρθρο του, χρησιμοποιώντας τον όρο «Pidkarpatska Rus», που ήταν το όνομα της περιοχής κατά την ύπαρξη της Τσεχοσλοβακίας. Η περιοχή έχει ό,τι χρειάζεται ο Πούτιν για να δημιουργήσει ρήγμα και δυτικά της Ουκρανίας: Πολλαπλές εθνοτικές ταυτότητες με αμφισβητήσιμη πίστη στο Κίεβο, πολλές γλώσσες, υψηλό επίπεδα διαφθοράς και ένα από τα ισχυρότερα επίπεδα προσχώρησης στο Πατριαρχείο Μόσχας, κυριαρχία δηλαδή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Επομένως, οι προθέσεις της Μόσχας στην Υπερκαρπαθία δεν είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές. Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει τη δυτική Ουκρανία. Όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και μέρος της ανατολικής Ουκρανίας αποσχίστηκε το 2014, Ρώσοι ορθόδοξοι ιερείς στα Καρπάθια έσπευσαν να περιγράψουν τη σύγκρουση ως εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή η ρητορική βοηθά στην ενίσχυση του ισχυρισμού της Μόσχας ότι απλώς διεκδικούσε αυτό που πάντα της ανήκε.
Μέχρι στιγμής, οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν φουντώσει στα Καρπάθια και δεν έχουν υπάρξει σοβαρές προσπάθειες απόσχισης από την Ουκρανία. Αλλά χάρη στην διαχρονική, διακυβερνητική ενίσχυση της Βουδαπέστης, η ουγγρική κοινότητα στην Ουκρανία ελέγχει τις ουγγρόφωνες εφημερίδες, ιστοσελίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς στη δυτική Ουκρανία. Πολλοί ντόπιοι φέρουν τόσο ουγγρικά όσο και ουκρανικά διαβατήρια.
Το Fidesz, το πολιτικό κόμμα που συνδέεται άμεσα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, αντιμετωπίζει με τον δικό του τρόπο τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Οι ενέργειες της ουκρανικής κυβέρνησης δημιουργούν τις συνθήκες ενός νέου εμφυλίου πολέμου στη Υπερκαρπαθία», σύμφωνα με το Fidesz, το κόμμα του Ορμπάν σε πρόσφατη δήλωση. Οι Ούγγροι της Ουκρανίας «Δεν πιστεύουν στο ευοίωνο μέλλον της Ουκρανίας. Δεν αισθάνονται ότι η Ουκρανία είναι κράτος»!
Από τη μία λοιπόν έχουμε ένα κράτος όπως η Ουγγαρία, που εδώ και 30 χρόνια ανεξαρτήτως κυβέρνησης ενισχύει την ουγγρική εθνική μειονότητα εντός της Ουκρανίας, αδιαφορώντας για την επιλογή της Δύσης να παίζει τα ρέστα της για την διατήρηση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας.
Από την άλλη έχουμε το ελληνικό κράτος, το οποίο έχει ανεχτεί διαχρονικά τα εγκλήματα των αλβανών κατά της ελληνικής κοινότητας της Βορείου Ηπείρου, χωρίς να εκμεταλλεύεται την ισχυρή της θέση στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, ώστε να διεκδικήσει πλήρη δικαιώματα για τους Έλληνες της Αλβανίας.
Η οικονομικά ξεχαρβαλωμένοι Ουγγαρία, μπόρεσε και χρηματοδότησε σχολεία, ΜΜΕ και ιδρύματα εντός ουκρανικού εδάφους για να κρατήσει ζωντανή την μειονότητα. Χρηματοδότησε μάλιστα όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για τους Ούγγρους, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, σε αντίθεση με την Ελλάδα που σήμερα στερεί από τα ελάχιστα σχολεία της Βορείου Ηπείρου, τους δασκάλους.
Θα έπρεπε ως έθνος να ντρεπόμαστε και να διδασκόμαστε…