Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται στο έπακρο την πολιτική Μητσοτάκη και «περνά» τα παράνομα συμφέροντά του στην Ανατολική Μεσόγειο
H Τουρκία, βασιζόμενη στην αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει και να διαφυλάξει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δημοσιεύοντας χάρτη με την τουρκική ΑΟΖ/ΥΦ και περιοχή αλιείας, η οποία «καταπίνει» όλη την ελληνική και κυπριακή περιοχή ΑΟΖ/ΥΦ σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ρεπορτάζ: Κύρα Αδάμ
Με την έκδοση του χάρτη, η Άγκυρα δηλώνει διεθνώς ότι θα προχωρήσει σε πρώτη φάση σε επιστημονικές έρευνες, σε όλη την έκταση της παράνομης ΑΟΖ/ΥΦ της, με το «Oruc Reis» να βρίσκεται ήδη ανατολικά της Κύπρου, το «BILIM-2» και το «YUNUS-S» έξω από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο.
Η Τουρκία βασίζεται και εκμεταλλεύεται στο έπακρο την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς και τις ελλιπείς και αναποτελεσματικές θέσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων:
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει στη Βουλή ότι φυλάσσει μόνο την ελληνική κυριαρχία των 6 ν.μ., όταν το «Oruc Reis» αλώνιζε από το Καστελλόριζο – Ρόδο μέχρι την Κρήτη πέρυσι. Με αυτή τη δήλωση, η κυβέρνηση παραχωρούσε, εμμέσως πλην σαφώς, ολόκληρη την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι τον 32ο μεσημβρινό στην Τουρκία, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσει (claim) ελληνική ΑΟΖ στον ΟΗΕ, ούτε έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου.
Η αναφορά στην επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ για τον «νόμο Μανιάτη», ο οποίος υποβλήθηκε στον ΟΗΕ το 2012, δημιουργεί παραχώρηση στην Τουρκία ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ, δεδομένου ότι δεν οριοθετεί με συντεταγμένες περιοχή για διεκδίκηση ελληνικής ΑΟΖ. Ο «νόμος Μανιάτη» αναφέρει στο άρθρο 156 παρ. 1 ότι «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη […] το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αφ’ ης κηρυχθεί, είναι η μέση γραμμή».
Με τον όρο «μέση γραμμή» η Ελλάδα δεν καθορίζει περιοχή και τούτο διότι μέση γραμμή στην καινούργια Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν υφίσταται. Αυτός ο όρος υπήρχε στη Σύμβαση της Γενεύης του 1958. Επιπλέον, χρησιμοποιεί το όρο «κηρύσσω Υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ». Η κήρυξη ή ανακήρυξη ΑΟΖ απαγορεύεται ρητά από τη Σύμβαση της Θάλασσας, διότι αναφέρει αυστηρά τον όρο «οριοθέτηση» και όχι «ανακήρυξη». Με την -ελληνικής εφεύρεσης- ανακήρυξη ΑΟΖ θα μπορούσε καθένας να ανακηρύσσει ΑΟΖ ανάλογα με την ισχύ του (ΗΠΑ, ΚΙΝΑ, Ρωσία, κήρυξη ΑΟΖ στη Μεσόγειο), με τον κίνδυνο συνεχών πολέμων. Με τον όρο «ανακήρυξη» ή «κήρυξη της ΑΟΖ», ο «νόμος Μανιάτη» απλώς…αποκηρύσσει την ελληνική ΑΟΖ.
Όλες οι ελληνικές κινήσεις από το 1975 μέχρι σήμερα καθησύχαζαν πλασματικά την κοινή γνώμη ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας/Κυπριακής Δημοκρατίας θα καθορισθεί «όταν οι πολιτικές καταστάσεις το επιτρέψουν». Πέρασαν 46 χρόνια και καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε από την Κύπρο να προβούν σε οριοθέτηση της ελληνοκυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να έρχεται σήμερα η Άγκυρα και να δηλώνει ότι η ΑΟΖ, που φαίνεται στον χάρτη της, ανήκει στην Τουρκία και θα προβεί σε έρευνες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Η Τουρκία, πονηρά, έξυπνα και «στα μουλωχτά», ζητά εδώ και έναν χρόνο διάσκεψη όλων των χωρών της Μεσογείου (Τουρκία, Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτος, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Μάλτα), προκειμένου να καθορίσουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η πρόταση αυτή, στους διαδρόμους του ΟΗΕ, είναι πολύ καλοδεχούμενη, στην προοπτική να υπάρξει μια περιοχική συμφωνία των χωρών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Μεσογείου, κατά το πρότυπο της περιοχικής Συμφωνίας του 1950 στην Κωνσταντινούπολη για τον καθορισμό των FIR των χωρών (Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Ισραήλ, Μάλτα, Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία Λίβανος) στο πλαίσιο του ΙCΑΟ.
Όμως, αυτή η μουλωχτή τουρκική πρόταση κρύβει δύο στοιχεία, τα οποία ξαφνικά θα παρουσιάσει η Τουρκία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Το πρώτο είναι ότι θα ζητήσει την επίσημη συμμετοχή του Τ/Κ κράτους, επιδιώκοντας την επίσημη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους από το «παράθυρο». Και δεύτερον, θα επιμείνει να παρουσιάσει το παλαιστινιακό κράτος. Με αποτέλεσμα η ΑΟΖ/ΥΦ της περιοχής να τεθεί υπό κατευθυνόμενο τουρκικό βέρτιγκο για να βουτήξει η Τουρκία ό,τι προλάβει.
Χάρτης 1: Η οριοθετική γραμμή Ε-Α (με πράσινο χρώμα στο κάτω μέρος του χάρτη) βαφτίστηκε ΑΟΖ, αλλά δεν οριοθετεί ελληνική ΑΟΖ, η οποία ψάχνει τον δρόμο της στο άπειρο (μαύρα βέλη)
Η πόλη Κόκκινα «κλειδί» του Ερντογάν για ΑΟΖ και διχοτόμηση της Κύπρου
Η πόλη (περιοχή) Κόκκινα στην κατεχόμενη Κύπρο (όπως φαίνεται στον χάρτη με μεγάλη μαύρη κουκκίδα) αποτελεί το «κλειδί» και τη βάση για την Τουρκία ώστε να πετύχει σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου την παράνομη τουρκική ΑΟΖ και τη διχοτόμηση του νησιού. Σε όλες τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και στην πρόσφατη πενταμερή στη Γενεύη, κατά τη συζήτηση του εδαφικού, η Τουρκία κρατούσε τα Κόκκινα ως κόρη οφθαλμού και δεν τα παραχωρούσε, μολονότι η Κυπριακή Δημοκρατία τής παραχωρούσε μεγαλύτερη εδαφική έκταση.
Και τούτο, διότι με τα Κόκκινα η Τουρκία και οι Τ/Κ μαζί μπορούν να «εξουδετερώσουν» την ΑΟΖ της Κύπρου δυτικά από τους μεσημβρινούς (34 30Ν μέχρι 36 00Ν και μέχρι τον 30 00 Ε), δηλαδή από την Κύπρο μέχρι και τη Ρόδο.
Όπως είναι γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της στα δυτικά της νήσου, διότι πρέπει να οριοθετήσει από κοινού την ΑΟΖ με την Ελλάδα και την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει όμως τη Λευκωσία. Ωστόσο, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ποτέ δεν τόλμησαν να οριοθετήσουν ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, ακόμα και όταν η Τουρκία δεν είχε εφεύρει τη Γαλάζια Πατρίδα.
Η Τουρκία έχει μεριμνήσει παράνομα και παράτυπα να εξασφαλίσει την ΑΟΖ της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου, οριοθετώντας ΑΟΖ το 2011 μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας. Η περιοχή αυτή (όπως φαίνεται στον τουρκικό χάρτη) ξεκινά από τον 30ό μεσημβρινό και φτάνει ανατολικά μέχρι τη Συρία, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει παράνομα το ψευδοκράτος.
Την οριοθέτηση αυτή υπέβαλε η Τουρκία στον ΟΗΕ το 2020. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση (μέσα στο ρευστό πλέον περιβάλλον του ΟΗΕ, είτε από αφέλεια είτε από σκοπιμότητα ή επί πληρωμή) να εμφανιστεί η οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας/ψευδοκράτους στον Πίνακα του ΟΗΕ. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αφανίσει τον Ελληνισμό. Η αποκλειστική ευθύνη θα ανήκει στις ελληνικές κυβερνήσεις και στην παρούσα κυβέρνηση, διότι δεν έχει κάνει μέχρι τώρα τίποτα, εμμένοντας στην πολιτική του 1975 ότι θα καθορίσουμε την ΑΟΖ με την Κύπρο «όταν οι πολιτικές καταστάσεις το επιτρέψουν». Δηλαδή, ποτέ.
Χάρτης 2: Η μαύρη κουκκίδα στο δυτικό άκρο της Κύπρου υποδεικνύει την περιοχή Κόκκινα, που είναι το τουρκικό «κλειδί» για την ΑΟΖ και τη διχοτόμηση της Κύπρου
Ψέμα της κυβέρνησης ότι όρισε ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ
Με βάση την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, που κυρώθηκε από τη Βουλή στις 6 Αυγούστου 2020 με τον νόμο 4717/20, δεν οριοθετείται περιοχή ελληνικής ΑΟΖ, αλλά σύμφωνα με τα άρθρα 1α και 1β της συμφωνίας, «ορίζεται μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» και «η μερική οριοθετική γραμμή μεταξύ ΑΟΖ κάθε χώρας καθορίζεται από τα σημεία Ε έως Α» (πράσινο χρώμα στο κάτω μέρος του χάρτη 1 που δημοσιεύουμε).
Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία δεν οριοθετεί περιοχή ελληνικής ΑΟΖ και τούτο διότι μια περιοχή, είτε αυτή είναι οικόπεδο είτε χωράφι ή ΑΟΖ, ορίζεται – οριοθετείται τουλάχιστον από τρία σημεία με συντεταγμένες, τα οποία δεν βρίσκονται σε ευθεία γραμμή, διαφορετικά δεν θα ορίζεται περιοχή, αλλά ευθεία γραμμή με αρχή και τέλος, όπως είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, στην οποία δεν ορίζεται, δεν υπάρχει ελληνική ΑΟΖ.
Μολονότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία δεν ορίζει περιοχή ελληνικής ΑΟΖ, αλλά οριοθετική γραμμή ΑΟΖ, εντούτοις πλείστοι σχεδίασαν αυθαίρετα και πρόβαλαν χάρτες, καθορίζοντας ως ελληνική ΑΟΖ την περιοχή από τα σημεία Ε και Α (26ος και 28ος μεσημβρινός αντίστοιχα και βόρεια), όπως φαίνεται στον χάρτη με μαύρα βέλη.
Τα μαύρα βέλη, όμως, δεν σταματάνε… πουθενά για να οριοθετήσουν ελληνική ΑΟΖ/ΥΦ. Δηλαδή η ελληνική ΑΟΖ περνάει… κοκορέτσι την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Ρωσία και… όλο τον πλανήτη. Ή, για να ειπωθεί πιο κομψά, η ελληνική ΑΟΖ… χάνεται στην ομίχλη, περιφέρεται στον αέρα και διαλύεται στο πουθενά. Δηλαδή, δεν υπάρχει.
Με αυτή τη χονδροειδή αυθαιρεσία επιχειρήθηκε -ψευδώς- να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία κατακερμάτισε την τουρκολιβυκή ΑΟΖ και την κατέστησε άκυρη. Και τούτο διότι δεν υφίσταται ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, ώστε η ελληνική ΑΟΖ να τέμνει την τουρκολιβυκή ΑΟΖ. Η κυβέρνηση αποκρύπτει το γεγονός αυτό φοβούμενη το μεγάλο πολιτικό κόστος, ενώ τα στοιχεία του ΟΗΕ αποδεικνύουν το αντίθετο, δεδομένου ότι η τουρκολιβυκή ΑΟΖ έχει ήδη κατοχυρωθεί στον Πίνακα 104 του ΟΗΕ και έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2021.
Η τουρκολιβυκή ΑΟΖ/ΥΦ είναι περιοχή διότι ορίζεται από σημεία με συντεταγμένες που δεν είναι σε ευθεία γραμμή (με κόκκινο χρώμα στον χάρτη) και αυτή η περιοχή με τις συντεταγμένες της καταχωρίστηκε επισήμως στον ΟΗΕ και βρίσκεται σε ισχύ από τις αρχές του 2021.
Η εν λόγω τουρκολιβυκή ΑΟΖ, καίτοι παράνομη, νομιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, διότι ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση προσέφυγε εναντίον της συμφωνίας αυτής στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, αλλά αρκέστηκε σε παντελώς αναποτελεσματικές επιστολές στον ΟΗΕ, τις οποίες προέβαλε στην ελληνική κοινή γνώμη για κομματικά συμφέροντα και μόνον.
Η πολυδιαφημισμένη για κομματικά συμφέροντα ελληνοαιγυπτιακή οριοθετική γραμμή -η οποία βαφτίστηκε ΑΟΖ- δεν έχει καταχωριστεί στον Πίνακα του ΟΗΕ και δεν είναι σε ισχύ, όπως η τουρκολιβυκή. Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ καταχωρίσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, δεν θα καταχωρίσει ΑΟΖ, αλλά οριοθετική γραμμή μεταξύ των δύο χωρών, που καταγράφει και πάλι ανύπαρκτη ελληνική ΑΟΖ.