Η συμμετοχή των Κυπρίων αγωνιστών στην ελληνική επανάσταση χαρακτηρίζεται από τις μεγαλύτερες από ολόκληρη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Γιώργο Γεωργή Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών και Ιστορικών σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Oπως αποκαλύπτεται, είπε, σε 28 μελέτες καθηγητών, ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, η δράση των Κυπρίων ήταν πολύ μεγαλύτερη του μεγέθους και του πληθυσμού του νησιού της περιόδου εκείνης. Οι μελέτες παρουσιάσθηκαν σε συνέδριο που οργανώθηκε στην Πάφο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Καθηγητής Γεωργής, στο περιθώριο της Α’ Επιστημονικής Συνάντησης Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, ανέφερε πως έχουν πολλές νέες πληροφορίες για τη συμμετοχή και κυρίως το ότι οι Κύπριοι που συμμετείχαν στην ελληνική επανάσταση πλησιάζουν περίπου τους 1000.
Αν υπολογίσει κανείς, συνέχισε, ότι τότε η Κύπρος είχε έναν πληθυσμό 80.000, η συμμετοχή 1000 Κυπρίων αγωνιστών στην επανάσταση είναι μια από τις μεγαλύτερες συμμετοχής από ολόκληρη την Ελλάδα, σημειώνοντας πως το θεωρούν πολύ σημαντικό.
Το σημερινό συνέδριο, πρόσθεσε, είναι ειδικά αφιερωμένο στην συμμετοχή της Κύπρου στην επανάσταση του 1821, τονίζοντας πως στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα γίνουν ειδικές αναφορές στα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 21 που περιλαμβάνουν αναφορές στους Κύπριους αγωνιστές, αλλά θα παρουσιάσουν και έγγραφα από τα γενικά αρχεία του Κράτους και του αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την δράση των Κυπρίων αγωνιστών.
Τα νέα στοιχεία που έχουμε από τις έρευνες που κάναμε εμείς και οι συνεργάτες μας, είπε ο Καθηγητής Γεωργής, είναι ότι οι Κύπριοι που ήταν στο Μεσολόγγι ήταν οκτώ, ενώ ξέραμε μέχρι στιγμής τέσσερις. Αυτοί ήταν από την Κοίλη, από την Τσάδα. Επίσης έχουμε, συνέχισε, τον ρόλο του Νικόλαου Θησέα, που είναι ο σημαντικότερος Κύπριος αγωνιστής που τον εκλέγουν οι εξόριστοι Κύπριοι ως εκπρόσωπο τους για την απελευθέρωση της Κύπρου. Ο αδερφός του Θεόφιλος, γίνεται στρατηγός, ενώ είναι ιερωμένος. Περιγράφεται η δράση του κοντά στον Κολοκοτρώνη. Όλα αυτά ήταν άγνωστα στοιχεία, είπε, αναφέροντας πως γενικά η δράση των Κυπρίων είναι άγνωστη μέχρι το 1920 περίπου. Τότε ένας σπουδαίος Κύπριος ακαδημαϊκός, ο Σίμος Μενάρδος, δημοσίευσε μια πρώτη μελέτη για την συμμετοχή των Κυπρίων. Από τότε άρχισε μια ευρύτερη έρευνα γύρω από τη συμμετοχή των Κυπρίων στην ελληνική επανάσταση, συμπλήρωσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργής, η έκθεση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, η Α Επιστημονική Συνάντηση Μεταπτυχικάων των Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, αλλά και η δράση της επίσκεψης σε όλα τα σχολεία της Πάφου για να μιλήσουν για τη συμμετοχή της Κύπρου το 1821 είναι οι τρεις μεγάλες δράσεις του Πανεπιστημίου Νεάπολις και η συμμετοχή του στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια, κατέληξε.
Εξάλλου στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ευλογία τη διεξαγωγή του Συνεδρίου και συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Νεάπολις που μέσα από τέτοιες δραστηριότητες και όχι μόνο από την διδασκαλία, καταξιώνεται ως ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα. Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του που η Πάφος έχει τον Καθηγητή Γεώργο Γεωργή .Αναφερόμενος στην έκθεση των Βιβλίων για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης που εκτίθενται στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις είπε πως 99% των βιβλίων είναι από την προσωπική συλλογή του καθηγητή. Πρόσθεσε επίσης πως έγνοια του Καθηγητή Γεωργή είναι πώς να αποκτήσει περισσότερα βιβλία .
Οι εργασίες του συνεδρίου φιλοξενούνται στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου σήμερα Σάββατο 16 Οκτωβρίου (09:30-19:00) και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου (09:30-12:30).
Τα έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Πηγή: ΚΥΠΕ sigmalive.com