Σπ. Λιβανός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας: Ξεχωριστή η συμβολή της Ελληνίδας αγρότισσας στην οικογένεια και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tη συμβολή της Ελληνίδας αγρότισσας στην οικογένεια και τον αγροτικό χώρο, τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας.

Όπως δήλωσε ο κ. Λιβανός στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οι αγρότισσες, οι γυναίκες της υπαίθρου με τους πολλαπλούς τους ρόλους, της μητέρας, της παραγωγού, της επιχειρηματία, κρατούν τις οικογένειες αλλά και συνδέουν την κοινότητα», υπογραμμίζοντας πόσο «ξεχωριστή και καθοριστική είναι η συμβολή της Ελληνίδας αγρότισσας, τόσο στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνοχής όσο και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας».

Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός χαρακτηρίζει την Ελληνίδα αγρότισσα ως «αφανή ήρωα που στήριζε την οικογένεια όχι μόνο εμμέσως κρατώντας το σπιτικό αλλά και έχοντας ενεργό ρόλο στο χωράφι, εργαζόμενη ωστόσο τις περισσότερες φορές – στο κατά κύριο λόγο πατριαρχικό περιβάλλον των περασμένων δεκαετιών – εντός του οικογενειακού πλαισίου χωρίς εργασιακά δικαιώματα».

Μιλώντας για το σήμερα καθώς και για το μέλλον της γυναίκας αγρότισσας ο κ. Λιβανός σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «σήμερα ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά, μπορούν όμως να γίνουν πολλά ακόμα βήματα» καθώς «ανοίγονται νέες προοπτικές για την Ελληνίδα αγρότισσα. Βγαίνει στο προσκήνιο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, επιχειρεί, καινοτομεί. Και τελικά είναι αυτή που κρατάει στα χέρια της τη σκυτάλη του λαϊκού πολιτισμού μας, την οποία παραδίδει στα παιδιά και στην κοινότητά της. Εργάζεται με τον ίδιο ζήλο, σε σκληρές συνθήκες, αλλά και με πείσμα, αφοσίωση και όνειρα».

Και καταλήγει: «Έχω συναντήσει πολλές επιτυχημένες γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Γυναίκες που αποτελούν παράδειγμα για πολλούς άντρες. Βεβαίως και θέλουμε να γίνουν περισσότερες και γι΄ αυτό τις στηρίζουμε και στεκόμαστε στο πλευρό τους».

Στοιχεία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) το 44,84% των αγροτών στη χώρα μας είναι γυναίκες (296.154) έναντι του 55,15% (364.205) που είναι άνδρες.

Οι επαγγελματίες γεωργοί στη χώρα μας αριθμούν 304.131. Από αυτούς, οι 145.653 είναι γυναίκες (47,89%) και οι 158.478 (52,10%) άνδρες. Τέλος, στη χώρα μας κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης είναι συνολικά 356.228 άτομα, εκ των οποίων οι γυναίκες ανέρχονται σε 150.501 και οι άνδρες σε 205.727.

Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας: Τέσσερις γυναίκες αγρότισσες μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας προς όλες τις γυναίκες που εργάζονται καθημερινά στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας στέλνουν, μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τέσσερις γυναίκες αγρότισσες, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας. Οι ίδιες ζητούν περισσότερη στήριξη, όχι μόνο οικονομική αλλά όσον αφορά επίσης, την επιμόρφωση και την κατάρτισή τους.

Χαρακτηριστικό της εξωστρέφειας που έχει αποκτήσει η Ελληνίδα αγρότισσα είναι ότι όλες οι γυναίκες που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα που «τρέχει» ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», τα οποία χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Οι ίδιες, από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωπες με τις δυσκολίες του αγροτικού επαγγέλματος, ενώ καλούνται να ανταπεξέλθουν και σε επιπλέον ρόλους μέσα στην κοινωνία, την οικογένεια.

«Δεν είμαι μόνο αγρότισσα, είμαι σύζυγος, μητέρα, σύντροφος και φίλη, τα πάντα» λέει στο Αθηναϊκό – Πρακτορείο Ειδήσεων η Δήμητρα Ματζιούρα. Η ίδια έχει δημιουργήσει μια οικοτεχνία στο Θεραπειό, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από την ακριτική Ορεστιάδα.

«Παρασκευάζουμε τον αυθεντικό παραδοσιακό θρακιώτικο κόκκινο πικάντικο ή γλυκό τραχανά, χυλοπίτες, κους κους, ψιρούκι ή, όπως αλλιώς λέγεται στην περιοχή μας, ουμάτς, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες ενώ διαθέτουμε όσπρια και άλλα προϊόντα, αποκλειστικά χειροποίητα και αποκλειστικά με πρώτες ύλες από τα χωράφια της οικοτεχνίας τα οποία σημειωτέον βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως natura» δηλώνει.

Η κ. Ματζιούρα ζητάει «προγράμματα με κάποια ανταποδοτικά οφέλη, εξειδίκευση και σεμινάρια για να είμαστε πληρέστερα ενημερωμένες για τις καινοτομίες στον αγροτικό τομέα αλλά και για να “προλάβουμε” στις εξελίξεις τις συναδέλφους αγρότισσες από την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Η γυναίκα αγρότισσα στην Ελλάδα, ήταν και είναι δυναμική και ικανή, να επιστρέψει αξία και υπεραξία, στην οικογένειά της και στην κοινωνία, ως ισότιμο μέλος τους», επισημαίνει η Γωγώ Πασσά. Η ίδια κάτοικος του χωριού Παπάδες, στη Βόρεια Εύβοια, δραστηριοποιείται ως μελισσοκόμος και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ζωή της άλλαξε ριζικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

«Το μελισσοκοπάδι μας, σώθηκε τυχαία από την πυρκαγιά, ωστόσο μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να μετράμε απώλειες σε πληθυσμούς και σε μελισσοσμήνη, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που επικρατούσαν για μέρες στην ευρύτερη περιοχή» είπε η κ. Πασσά και ζητά κίνητρα για τους κατοίκους που ζουν σε αγροτικές, ημι-ορεινές και ορεινές περιοχές για να παραμείνουν στον τόπο τους.

«Με αγάπη και πολύ δουλειά μπορούν να ξεπεράσουν όλες τις αντιξοότητες που έχει αυτό το επάγγελμα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σαββούλα Στούμπα. Τόπος διαμονής της είναι η Κομοτηνή όπου τους τελευταίους δυο μήνες έχει ξεκινήσει και τη δική της οικοτεχνία με παραγωγή και μεταποίηση ρεβιθιού, έχοντας στο πλευρό της την πολύτιμη βοήθεια του πατέρα της.

Σύμφωνα με την κ. Σοτύμπα, αυτό που θα τη βοηθούσε επιπλέον στο δύσκολο επάγγελμα της αγρότισσας είναι «επιμορφωτικά σεμινάρια για εμπλουτισμό των γνώσεων» και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό το κράτος να στηρίξει οικονομικά και μη, τους νέους αγρότες»..

«Η ζωή δεν σταματάει. Τα προβλήματα είναι για τους ανθρώπους να τα αντιμετωπίζουν, κοιτάμε πάντα μπροστά». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων η Κυριακή Αϊβαζή. Η ίδια ζει στην περιοχή της Καρδίτσας και την τελευταία δεκαετία ασχολείται στην οικογενειακή κτηνοτροφική ομάδα, η οποία έχει πάνω από 100 ζώα. Επάγγελμα που όπως σημείωσε, δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς «τα ζώα σε θέλουν συνέχεια να είσαι εκεί».

Η κ. Αϊβαζή δε το βάζει κάτω, καθώς η κακοκαιρία «Ιανός» που χτύπησε πέρυσι την περιοχή της Θεσσαλίας, είχε ως αποτέλεσμα η ίδια να υποστεί ανεπανόρθωτος ζημιές, καθώς έχασε ένα μεγάλος μέρος του ζωικού της κεφαλαίου. Όμως, όπως υπογραμμίζει «δε το βάζουμε κάτω και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ypaithros.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ