Ο αμερικανός υπουργος έκανε λόγο για «συμφωνία αορίστου χρόνου», κάτι που φυσικά έχει φερει αναςτατωση στην Ελλάδα καθως ήδη υπήρχαν αντιδράσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να δεσμεύσει την χώρα με συμφωνία πενταετούς διάρκειας. Όταν στο παρελθόν η ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν ετήσια!
Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν όντως ισχύει η δήλωση Μπλίνκεν για την διάρκεια της συμφωνίας. Διότι προφανέστατα, καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει την Ελλάδα, κυρίως να δεσμεύσει ελληνικά εδάφη και εγκατάστασης εις το διηνεκές. Ειδικά εάν αυτές οι εγκαταστάσεις και οι όροι της συμφωνίας δεν διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Εάν για παράδειγμα, εξαιρεθούν τα νησιά και δεν γίνει η περιβόητη αεροπορική βάση στην Σκύρο, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για την πατρίδα μας. Διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά τα ευχολόγια Μπλίνκεν, δέχονται τις τουρκικές αιτιάσεις για το καθεστώς των νησιών και το δικαίωμα της Ελλάδας στην αυτοάμυνα.
Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαριστούν τις επόμενες ώρες, όταν οι όροι της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθούν επίσημα.
Η υπόλοιπη ομιλία Μπλίνκεν ήταν γεμάτη με ανακρίβειες, γραφικότητές και ευχολόγια. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πολέμησε ηρωικά στο Αφγανιστάν! Φυσικά, μόνο που αυτό έγινε επί μεγάλου Αλεξάνδρου.
Έκανε λόγο για την ελληνική κουζίνα, την κλασική αρχαιότητα και εκτενή αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούμπο. Όλα αυτά όμως είναι παραφιλολογία.
Αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα, είναι εάν όντως η συμφωνία δεν θα έχει καθορισμένη διάρκεια και κυρίως, εάν θα χρησιμοποιηθούν τα νησιά του Αιγαίου για την δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναμένουμε λοιπόν τις λεπτομέρειες για να έχουμε όλες τις απαντήσεις.