Τα περιθώρια για τον Σεμπάστιαν Κούρτς στενεύουν πολύ, υπερβολικά πολύ.
Αυτή είναι η θέση που διατυπώνουν σχεδόν ομόφωνα ακόμα και οι συντηρητικές αυστριακές εφημερίδες μετά τις κατηγορίες, που διατυπώνει σε βάρος του καγκελαρίου με τον πλέον σαφή τρόπο η εισαγγελία, αρμόδια για το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά. Ακόμα κι αν ο 35χρονος καγκελάριος δείχνει να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις αιτιάσεις της δικαιοσύνης αρνούμενος κάθε κατηγορία η διάσταση της υπόθεσης είναι χωρίς προηγούμενο. Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης δεν βρίσκεται μόνο ο ίδιος, αλλά και το στενό του περιβάλλον: ο σύμβουλος ΜΜΕ, ο επικεφαλής στρατηγικής και ένας εκπρόσωπος Τύπου.
Την Τετάρτη οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στην καγκελαρία, στα κεντρικά του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος ÖVP και τα γραφεία ενός μέσου ενημέρωσης και κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους, διακομιστές, κινητά και υπολογιστές. Ο καγκελάριος και στενοί συνεργάτες του κατηγορούνται ότι έδωσαν σε μέσο ενημέρωσης 1 εκατομμύριο ευρώ για ωραιοποιημένες δημοσκοπήσεις. Και μάλιστα τα χρήματα προήλθαν από δημόσια ταμεία.
Ο κυβερνητικός εταίρος των συντηρητικών, οι Πράσινοι, πήραν σήμερα πρωτοβουλία και πραγματοποίησαν πρώτες επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου Η κίνηση αυτή θέτει υπό αφόρητη πίεση το κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό επικρατεί πλήρης σύμπνοια μεταξύ των αντιπολιτευτικών κομμάτων.
Ο Κουρτς γνωρίζει ότι δεν υπάρχει επιστροφή…
Δεν αποκλείεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Οι εισαγγελικές έρευνες σε βάρος του Σεμπάστιαν Κουρτς αποτελούν χωρίς αμφιβολία πρόκληση για την Αυστρία. Σύμφωνα με τον Πέτερ Φιλτσμάιερ η ενδεχόμενη ενοχή του καγκελάριου θα απασχολεί για αρκετά χρόνια τις δημόσιες συζητήσεις.
Γεγονός πάντως είναι ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς και οι συντηρητικοί έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν υπήρχε προοπτική νίκης. Έτσι στον προεκλογικό αγώνα το 2017 δαπάνησαν 13 εκατομμύρια ενώ υπήρχε πλαφόν 7 εκατομμυρίων στο κόστος του προεκλογικού αγώνα. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και το 2013, όταν και πάλι το ÖVP είχε ξοδέψει περισσότερα απ΄ ότι προβλέπονταν. Για τον πολιτικό επιστήμονα Πέτερ Φιλτσμάιερ είναι απολύτως λογικό για τον Σεμπάστιαν Κουρτς να απορρίπτει προς το παρόν μια παραίτηση: «Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν κάνει αυτό το βήμα δεν υπάρχει πια επιστροφή».
Ματίας Ρέντερ, dpa
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος, DW