Υποστηρίζουν το… ανισοζύγιο, δηλαδή.
Ανησύχησε το Λονδίνο, έγραψε η βρετανική «Εξπρες» της περασμένης Κυριακής 3.10.2021 με την Ελληνο-Γαλλική Συμφωνία και έτρεξε να μοιρολογήσει επικαλούμενη πηγή του Whitehall (υποβολιμαία, προφανώς) ότι αυτή, άκουσον-άκουσον, «μπορεί να επηρεάσει το ισοζύγιο στην Κύπρο»!
Δηλαδή, στην Κυπριακή Δημοκρατία που άφησαν μισή το 1974 οι σύμμαχοι – Σοσιαλιστικές κυβερνήσεις Άγκυρας Μπουλέντ Ετσεβίτ και Λονδίνου Χάρολτ Γουίλσον/Τζέιμς Κάλλαχαν – με τις δύο τουρκικές και συνεχιζόμενες εισβολές! Και που για χρόνια δεν της πουλά το Λονδίνο οπλισμό και επηρέαζε και άλλες χώρες να μην της πωλούν… Μα, ποιο «ισοζύγιο» στην Κύπρο θα επηρεάσει, λοιπόν, όταν έχετε την ΚΔ σάντουιτς από τη μια με τον ελεύθερο οπλισμό σας στα αποικιακά σας κατάλοιπα (βρετανικές βάσεις) και από την άλλη με τον οπλισμό της κατοχικής Τουρκίας στα κατεχόμενα; Το αν-ισοζύγιο, δηλαδή!
Και είχε η εν λόγω εφημερίδα το θράσος και την αναίδεια να γράψει το ανιστόρητο και αντιφατικό ότι η τουρκική εισβολή άφησε τη νήσο μοιρασμένη και πως το ΗΒ είναι … εγγυητής της ασφάλειας της Κύπρου το 1960! Και ότι μοιράζεται «αυτό το καθήκον με την Ελλάδα και Τουρκία». Ποιο καθήκον, δηλαδή; Πώς εκπλήρωσαν αυτό το καθήκον;
Δημοσιογραφία να σου τύχει. Έχασαν και οι λέξεις τη σημασία τους πλέον.
Η όλη αναφορά στην Κύπρο:
Η συμφωνία μπορεί δε να δημιουργήσει επιπρόσθετο πονοκέφαλο για την Βρετανία στην Κύπρο. Το ΗΒ έγινε εγγυητής της ασφάλειας της Κύπρου το 1960 όταν η πρώην αποικία κέρδισε την ανεξαρτησία της. Αυτό συνεχίστηκε μετά την τουρκική εισβολή που άφησε την νήσο μοιρασμένη. Μοιράζεται αυτό το καθήκον με την Ελλάδα και την Τουρκία.
Χθές βράδυ (Σάββατο 2.10.21) πηγή του Whitehall είπε: «Αναμένουμε περισσότερες εξηγήσεις ως προς το τι μπορεί πρακτικά να σημαίνει αυτή η αμυντική συμφωνία όμως, ναι, ως έχουν τα πράγματα υπάρχει περιθώριο να είμαστε ανήσυχοι ότι μπορεί να επηρεάσει το ισοζύγιο στην Κύπρο».
Ο Καθηγητής Alessio Patalano του Kings College London, γράφει πως «ένας πρέπει να υπολογίζει ότι ο Πρόεδρος Μακρόν ξέρει πού βρίσκεται η γραμμή. ΄Όμως, ναι, η σχέση μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ έγινε κάπως πιο περίπλοκη με την συμφωνία. Και μετά τις δηλώσεις του Έλληνα Υπ. Άμυνας σίγουρα είναι λογικό να αναμένεται αξιωματούχοι στο Λονδίνο και στο Παρίσι να μιλήσουν ως προς το πού θα οδηγήσει η συμφωνία σε σχέση με την Κύπρο».
Φανούλα Αργυρού
http://www.eleftheria.co.uk/pdf/107202175913Eleftheria_1088.pdf «Ελευθερία» Λονδίνου 7.10.2021 σελ. 1 -2.