Ερντογάν για χάρτη Σεβίλλης: Θα δεχτούμε εμείς χάρτες που σχεδιάστηκαν σε γραφεία;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει η Αθηνά Αντωνιάδου

Αυτά είναι… Ερντογάν για χάρτη Σεβίλλης: Θα δεχτούμε εμείς χάρτες που σχεδιάστηκαν σε γραφεία;

Εντωμεταξύ ας θυμηθούμε πριν λίγο καιρό μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές τι είπε ο Ερντογάν όταν παραχώρησε Διακαναλική συνέντευξη αναφερόμενος στην συνάντηση μιάμισης ώρας, όπως είπε, που είχε με τον κο Μητσοτάκη.

Με βάση τα λεγόμενά του η Ελληνική πλευρά κατηγόρησε την Τουρκία πως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ η απάντηση που δόθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν: «μπορείτε να προσφύγετε σε όποιο δικαστήριο θέλετε» δείχνοντας ευθέως με αυτές τις δημόσιες δηλώσεις την απαξίωσή του ακόμη και για το κατεξοχήν αρμόδιο δικαστήριο επίλυσης τέτοιων ζητημάτων που δεν είναι άλλο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Βέβαια δεν θα πει όχι στο να πάει τελικά, αλλά…αν δεν του αρέσει το αποτέλεσμα ξέρουμε που θα το γράψει.

Εξάλλου έχουμε και παράδειγμα πρόσφατο μάλιστα δύο χωρών που πήγαν τελικά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (Κίνα-Φιλιππινες), με την δεύτερη να δικαιώνεται και αμέσως… την απόφαση η Κίνα τη θεώρησε άκυρη και φυσικά ποτέ δεν την εφήρμοσε εφόσον δεν την συνέφερε.

Σύντομο ιστορικό: οι Φιλιππίνες πριν από περίπου 6 χρόνια προσέφυγαν στο Δικαστήριο της Χάγης Το Πεκίνο δεν αποδέχτηκε την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης διότι έχασε χαρακτηρίζοντας «αστήρικτη και άκυρη» την απόφαση.

«Η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δε θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση», τόνιζε ο Τσανγκ αναφερόμενος στη διένεξη που είχε η Κίνα για τη Νοτια Σινική Θάλασσα και τη νικητήρια προσφυγή των Φιλιππίνων στο Δ.Δ της Χάγης.

Το ίδιο διάστημα η Κινεζική κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσίευση “λευκής βίβλου” υπό το γενικό τίτλο: “ H Κίνα παραμένει στη θέση επίλυσης των διαφορών της με τις Φιλιππίνες για τη Νότια Σινική Θάλασσα μέσω διαπραγματεύσεων.”

Στρατηγική στάση που θυμίζει Τουρκία καθώς είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκική ηγεσία επιθυμεί διακαώς να μετατρέψει το ζήτημα της ΑΟΖ Ελλάδας –Τουρκίας σε διμερή διαφορά, διότι εκτιμά ότι έτσι θα επιβάλλει πιο εύκολα τους όρους της.

Έτσι λοιπόν, σε μια τέτοια περίπτωση (αρνητική απόφαση της Χάγης) οι Τούρκοι είναι βέβαιο πως δεν θα αποδεχτούν τη μη προσδοκώμενη για αυτούς δικαστική απόφαση, καθώς είναι της λογικής win –win (το Αιγαίο, δηλαδή, στη μέση).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ