Το ισραηλινό σύστημα που θα καταστήσει την ελεύθερη Κύπρο, ένα απόρθητο φρούριο!
Το ισραηλινό αντιαεροπορικό Iron Dome θα αλλάξει τις ισορροπίες ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο
Η Κύπρος προτίθεται να προμηθευτεί το σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας Iron Dome που έχει αναπτυχθεί από τις κρατικές ισραηλινές εταιρίες Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ.
Σύστημα που θα αφήσει τεράστιο αποτύπωμα στη γεωπολιτική κατάσταση ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου, θωρακίζοντας εν πολλοίς την Κυπριακή Δημοκρατία από πλήθος απειλών.
Δεν αποκλείεται αυτός να είναι ένας από τους λόγους που η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει, αλλά εντείνει τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειές της, με πιο πρόσφατη την εκδίωξη του ερευνητικού Nautical Geo από την κυπριακή ΑΟΖ, την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα».
‘Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, «στο αμέσως επόμενο διάστημα έπονται εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων με στόχο να κλειδώσει η συμφωνία απόκτησης μιας παραλλαγής του συστήματος αεράμυνας Iron Dome από το Ισραήλ, ακόμη και εντός του ερχόμενου έτους».
Σε πρώτη φάση θα καθοριστούν οι προδιαγραφές της παραλλαγής για την οποία ενδιαφέρεται η Κύπρος, καθώς και το κόστος απόκτησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τις δύο πυροβολαρχίες Iron Dome (δύο ραντάρ εντοπισμού και ιχνηλάτησης, δύο κέντρα διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων, 12 εκτοξευτές και 480 βλήματα) που προμηθεύτηκε ο στρατός των ΗΠΑ αναφέρεται κόστος 321.000.000 ευρώ. Στη συνέχεια, το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποβάλει αίτημα για να συμπεριληφθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις στον προϋπολογισμό.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού, το Iron Dome πρόκειται να ενταχθεί και να ενισχύσει την αεράμυνα της Εθνικής Φρουράς, η οποία διαθέτει σε υπηρεσία ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα Buk M1-2 (μέσου βεληνεκούς) και TOR-M1 (μικρού βεληνεκούς), το ελβετο-ιταλικής προέλευσης ΟΘΕΛΛΟΣ (μέσου βεληνεκούς) και το γαλλικής προέλευσης, πολύ μικρού βεληνεκούς MISTRAL (σε εκδόσεις δίδυμου εκτοξευτή επί οχήματος και εκτοξευόμενο από τον ώμο).
Το Iron Dome εισήλθε σε ισραηλινή υπηρεσία το 2011 και έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για την αναχαίτιση ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού που βάλλονται κατά μόνας ή σε ομοβροντίες από αποστάσεις τεσσάρων έως και 70 χιλιομέτρων, βλημάτων πυροβολικού, όλμων, πυρομαχικών προσβολής ακριβείας (συμπεριλαμβανομένων και εκτοξευόμενων από μαχητικά αεροσκάφη), βλημάτων πλεύσης (cruise), μη επανδρωμένων αεροχημάτων, ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών. Η τυπική πυροβολαρχία του συστήματος περιλαμβάνει το ραντάρ εντοπισμού και ιχνηλάτησης EL/M-2084, το κέντρο διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων BMC (Battle Management & Weapon Control) και τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές που καθένας διαθέτει 20 θέσεις εκτόξευσης για το κατασκευής Rafael βλήμα Tamir.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, το ραντάρ εντοπίζει τον στόχο και τον ιχνηλατεί, το BMC υπολογίζει το σημείο πρόσκρουσης και, εφόσον καθοριστεί ότι ο στόχος αποτελεί απειλή για τη συγκεκριμένη περιοχή, εκτοξεύεται το βλήμα προκειμένου να καταστρέψει τον στόχο πριν από την πρόσκρουσή του.
Σύμφωνα με τη Rafael, μέχρι σήμερα έχει καταγράψει περισσότερες από 2.000 επιτυχημένες αναχαιτίσεις, με ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο του 90%. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, η αεροπορία του Ισραήλ διαθέτει σε υπηρεσία 10 πυροβολαρχίες του συστήματος και προβλέπεται η ανάπτυξη επιπλέον πέντε. Για τα πλεονεκτήματα της εισαγωγής του Iron Dome σε κυπριακή υπηρεσία ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) Ανδρέας Πενταράς σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Τομές στα γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ σημείωσε ότι «η επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς θα αναβαθμιστεί στα ύψη». Όπως εξήγησε, με το σύστημα η Εθνική Φρουρά θα στερήσει από τις κατοχικές δυνάμεις τη δυνατότητα υποστήριξης διά πυρών των επιχειρήσεών τους.