«Η Τουρκία έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή ως κράτος μαφίας και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει, τώρα περισσότερο από ποτέ», σύμφωνα με τον “Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος 2021 (Global Organized Crime Index 2021)”, ο οποίος δημοσιεύθηκε την Τρίτη από παγκόσμια πρωτοβουλία με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και ΕΕ.
Οι χώρες έλαβαν βαθμολογία από το ένα έως το δέκα στον δείκτη, με 1 τη μικρότερη δραστηριότητα και 10 την υψηλότερη. Με σκορ εγκληματικότητας το 6.89, η Τουρκία κατέλαβε τη 12η χειρότερη χώρα των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ, χειρότερα από τη Συρία, το Λίβανο και τη Βενεζουέλα.
«Η τουρκική κυβέρνηση συχνά αξιοποιεί ορισμένες εγκληματικές αγορές, όπως το εμπόριο χρυσού και πετρελαίου, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και το εμπόριο όπλων, για δικό της όφελος και πολιτικό σκοπό», αναφέρει η μελέτη.
Ο δείκτης, που δημοσιεύτηκε από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (GI-TOC), παρέχει την πρώτη εκτίμηση για τις παράνομες οικονομίες και στα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες και τις γεωπολιτικές σχέσεις με άλλες χώρες, η τουρκική κυβέρνηση επιλέγει «είτε να εντείνει ή να διευκολύνει τον έλεγχο της οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας».
«Τα άτομα που εμπλέκονται στο κράτος πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά όπλων σε ομάδες Σαλαφιστών-Τζιχαντιστών, που μάχονται στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην παροχή όπλων σε παραστρατιωτικές ομάδες στην Τουρκία», αναφέρεται στην έκθεση. «Το οργανωμένο έγκλημα και τα μέλη του κράτους έχουν εξαιρετικά ισχυρούς και πολύπλοκους δεσμούς, που χρονολογούνται από πολλές δεκαετίες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με την έκθεση, τουρκικές οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες ελέγχουν τη χονδρική εισαγωγή ηρωίνης στην Ευρώπη. Με βάση την αύξηση των κατασχέσεων οξικού ανυδρίτη, βασικού προδρόμου για τη μετατροπή της μορφίνης σε ηρωίνη, η έκθεση πρότεινε ότι, η παραγωγή ηρωίνης αυξάνεται στην Τουρκία, με εργαστήρια διάσπαρτα στην Κωνσταντινούπολη και στις ανατολικές επαρχίες στα σύνορα.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών έχει εξασθενήσει σημαντικά από το 2016, γεγονός που έχει βλάψει την ικανότητα της Τουρκικής Εθνικής Αστυνομίας να αντιμετωπίζει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Το παράνομο εμπόριο όπλων είναι επίσης διαδεδομένο στην Τουρκία, ανέφερε η μελέτη, με τη χρήση όπλων και τη διακίνηση όπλων να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, η Τουρκία παίζει ταυτόχρονα ρόλο ως χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό
Όσον αφορά τη διακίνηση ανθρώπων και το λαθρεμπόριο, η Τουρκία είναι βασικός παίκτης στις διεθνικές αγορές, σύμφωνα με την έκθεση. «Η εμπορία ανθρώπων, μια εξέχουσα εγκληματική αγορά στην Τουρκία, χαρακτηρίζεται κυρίως από τη διακίνηση για σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία», ανέφερε. «Η εμπορία ανθρώπων συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις τουριστικές περιοχές της χώρας, σε μητροπολιτικές πόλεις και σε πόλεις στα σύνορα της χώρας».
Η έκθεση τόνισε επίσης τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση διαδικασιών έκδοσης και αιτημάτων από την τουρκική κυβέρνηση ως πολιτικό εργαλείο. «Η τουρκική κυβέρνηση συμμετέχει επίσης στην παράνομη φυλάκιση υπόπτων ως πραξικοπηματίες», αναφέρεται στην έκθεση. «Έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση της τουρκικής κυβέρνησης από το σύστημα ειδοποιήσεων της INTERPOL, για να στοχοποιήσει άδικα δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πολιτικούς αντιπάλους που ζουν στο εξωτερικό».
Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2021, το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, ανέφερε λεπτομερώς πώς η τουρκική κυβέρνηση, υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, έχει παρενοχλήσει την ΙΝΤΕΡΠΟΛ με διάφορους τρόπους.