Του Βασίλη Σκουρη απο το ieidiseis.gr
Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει αναφορά στο όνομα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, αν και θεωρείται ο πολιτικός που εγκαινίασε την ελληνογαλλική φιλία με τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν αμέσως μετά την μεταπολίτευση!
«Άλλη μια απόδειξη ότι θέλει να μεταλλάξει τη Νέα Δημοκρατία», λένε οι «καραμανλικοί»!
Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έκανε την παραμικρή νύξη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, άλλωστε, έχει καταγραφεί ως ο θεμελιωτής της ελληνογαλλικής φιλίας, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, ενώ ήταν αυτός που προχώρησε στους εξοπλισμούς από τη Γαλλία με την αγορά των Μιράζ το 1975! Επί των ημερών του, άλλωστε, πρωτοακούστηκε το σύνθημα «Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία», άλλωστε θριαμβευτικά, καθώς οι Έλληνες είχαν ανάγκη από ένα διεθνές στήριγμα, καθώς ένοιωθαν «προδομένοι» από άλλους συμμάχους και άλλοτε σκωπτικά, καθώς και το Παρίσι αγνοούσε τις δεσμεύσεις του.
Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη η νέα παράλειψη της αναφοράς του Κυριάκου Μητσοτάκη στο όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Ούτε στην επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, ούτε στη δήλωσή του για το θάνατο του Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν με το οποίο ο Καραμανλής επέστρεψε μετά τη δικτατορία στην Ελλάδα, ούτε κάποια άλλη φορά, έκανε αναφορά στο όνομα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν το έκανε ούτε τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά στη στήλη «καραμανλικό» στέλεχος.
Η «καραμανλική» πλευρά θεωρεί ότι η μη αναφορά στο όνομα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί μια ακόμα απόδειξη πως η νέα ηγεσία θέλει να μετατρέψει το κόμμα σε …«ακραιφνώς μητσοτακικό». Τόσο σε πολιτικές, όσο και σε πρόσωπα! Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, της μετατόπισης της Νέας Δημοκρατίας και του πλήρους ελέγχου της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι «καραμανλικοί» συμφωνούν με τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην πρόσφατη συνέντευξή του στα «Νέα». Πέραν της δυσαρέσκειας, ωστόσο, δεν προβλέπεται να πράξουν (ή δε μπορούν) να πράξουν και κάτι άλλο. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση…