H νέα βρετανίδα υπ. Εξωτερικών, ο «αόρατος» Ajay Sharma και η «σχιζοφρενική» βρετανική πολιτική

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 ο βρετανός πρωθυπουργός  Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson)  προέβη σε ανασχηματισμό μετατοπίζοντας υπουργούς και υφυπουργούς. Εκείνο που αφορά την Κύπρο, όμως, στην προκειμένη περίπτωση είναι η αντικατάσταση του μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου,  Υπουργού Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης κ. Ντόμινικ Ράαπ (Dominic Raab).

Ο κ. Ράαπ βρισκόταν κάτω από έντονη κριτική και δριμείες  επικρίσεις για την αδιαφορία που υπέδειξε με το να συνεχίσει τις διακοπές του ενώ οι Τάλιπαν έμπαιναν στην Καμπούλ.  Η κατακραυγή εναντίον του έφερε και την αντικατάστασή του με την κα Λίζ Τρας (Liz Truss) γεννηθείς το 1975.

Η οποία όμως, έχοντας υπόψη το σύντομο παρελθόν της στην πολιτική – μπήκε στη Βουλή το 2010 όπως και ο Ράαπ (είναι η νέα σοδειά ας πούμε των Συντηρητικών) – την παρουσία της στην κυβέρνηση σε άλλες θέσεις και τη στάση της έναντι σοβαρών θεμάτων, θεωρείται μάλλον αναξιόπιστη.

Η κα Λίζ Τράς, μάλιστα ως Υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ 2016-2017,   κράτησε σιωπή ιχθύος για τις επιθέσεις εναντίον Δικαστικών στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εναντίον της Βρετανικής Κυβέρνησης στην πρώτη υπόθεση για το Brexit (Miler No.1). Η στάση της εκείνη θεωρήθηκε ως αποτυχία να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ως ανεπίτρεπτη περιφρόνηση ουσιαστικά του Δικαστικού Σώματος.

Υπενθυμίζω ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση όντως έπρεπε να εξασφάλιζε την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων προτού προχωρήσει με τη διαδικασία για το Brexit.

Γράφτηκαν στο Τύπο διάφορα τότε,  χαρακτηριστικό το δημοσίευμα  στην «Γκάρτιαν» 4.3.2017 με τίτλο “Lord Chief justice attacks Liz Truss for failing to back article 50 judges” («O Αρχιδικαστής επιτέθηκε της Λίζ Τρας για την αποτυχία της να υποστηρίξει τους δικαστές για το άρθρο 50»).  Στο οποίο έγραψε η εφημερίδα  ότι ο Επικεφαλής του Δικαστικού Σώματος εξαπέλυσε κατά-μέτωπο επίθεση εναντίον της για την αποτυχία της να υπερασπιστεί τους δικαστές που χαρακτηρίστηκαν « εχθροί του λαού».  Και είπε ο Δικαστής « Δεν πιστεύω ότι έγινε κατανοητό πόσο απόλυτα αναγκαίο είναι εμείς οι δικαστές να προστατευόμαστε γιατί έχουμε να ενεργούμε όπως απαιτεί ο όρκος μας δίχως φόβο ή προτίμηση».

https://www.theguardian.com/politics/2017/mar/22/lord-chief-justice-castigates-liz-truss-for-failing-to-defend-judges

Συμφωνία ΗΒ/Τουρκίας

Να πούμε ότι ήταν το προηγούμενο τμήμα της  Λίζ Τράς, το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου  που διαπραγματεύθηκε την μετά το Brexit Συμφωνία  μεταξύ ΗΒ και Τουρκίας για ελεύθερο εμπόριο. Η  οποία υπογράφτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2020. Αποτελείται από  356 σελίδες δίχως καμία αναφορά στην απαγόρευση εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών (ΗΒ/Τουρκίας προς και από) από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι  μόνον. Με  διφορούμενες αναφορές και για άλλα σοβαρά θέματα που μάλλον επηρεάζουν και την Κυπριακή Δημοκρατία…

(Ο Ντόμινικ Ράαπ διορίστηκε αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνοντας ειρωνικά την προηγούμενη θέση της Λίζ Τράς)

Ajay Sharma o «αόρατος» 

Εδώ και ένα σχεδόν χρόνο συμβαίνει κάτι το πολύ  περίεργο στο  βρετανικό Φόρειν ΄Οφις σε σχέση με την Κύπρο.

Όταν την δεκαετία του 1990  είχε διορισθεί ο Σερ Ντέιβιντ Χάνει (Sir David Hannay) για το Κυπριακό επί Συντηρητικής κυβέρνησης, ο διορισμός του γνωστοποιήθηκε επίσημα και γνώριζαν οι πάντες για το ρόλο του για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Κάθε φορά που επισκεπτόταν την Κύπρο δεν το έκρυβαν, και έγραψαν οι εφημερίδες για τις δηλώσεις του και τις επαφές του. Και δέχθηκαν να συνεχίσει το ρόλο του και οι Εργατικοί όταν άλλαξε η κυβέρνηση.

Σήμερα, παρακολουθούμε ότι από την αρχή  του 2021 ο βρετανός διπλωμάτης, πρώην πρέσβης στο Κατάρ, Ajay Sharma ανέλαβε μια «αποστολή» για να λύσει όπως ευελπιστούν το Κυπριακό, δίχως να γίνει καμία ανακοίνωση. Δίχως να αναφέρεται οτιδήποτε για το ρόλο του στην ιστοσελίδα του βρετανικού Υπ. Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης. 

Ενώ αυτός  πηγαινοέρχεται συνεχώς στην Κύπρο για διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις, συνομιλίες, με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον κατοχικό ηγέτη στα κατεχόμενα,  μεταφέροντας «Ιδέες» και «σχέδια» για λύση του Κυπριακού, δίχως να δίνουν λογαριασμό στον ξενοδόχο. Παράλληλα στο  βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του Φ.Ο δεν αναφέρεται τίποτα!

Απλά στο βιογραφικό του γράφει ότι ο Ajay Sharma διορίσθηκε Πρέσβης της Αυτού Μεγαλειότητας στο Κατάρ το Νοέμβριο του 2015. Ενωρίτερα υπηρέτησε ως ο Συντονιστής του Φ.Ο στην βρετανική ομάδα που διαπραγματεύθηκε την συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.  Ξανάνοιξε την βρετανική πρεσβεία στη Τεχεράνη τον Αύγουστο του 2015.  Προηγουμένως υπηρέτησε σε  διπλωματικές αποστολές στην Άγκυρα, Μόσχα και Παρίσι. Το 2016 τιμήθηκε με τον τίτλο του Saint Michael and Saint George.

https://www.gov.uk/government/people/ajay-sharma

«Διευθυντής για τη Διευθέτηση του Κυπριακού»  («Director for the Cyprus Settlement»)

Στο  δε twitter των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στις 25 Μαΐου 2021 αναρτήθηκε η εξής ενημέρωση με 4 συνοδευόμενες φωτογραφίες : « Η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Κύπρο Elizaneth Spehar καλωσόρισε τον Διευθυντή για τη Διευθέτηση του Κυπριακού  (Director for the Cyprus Settlement) Ajay Sharma και τον Βρετανό ΄Υπατο Αρμοστή Stephen Lillie για μια ενημέρωση σε σχέση με τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ στην Κύπρο. Επίσης το απόγευμα επισκέφθηκαν και  το παλαιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας».

https://twitter.com/un_cyprus/status/1397218323906105354

H δε εφημερίδα «Καθημερινή» στην αγγλική της έκδοση στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 ανέφερε τα 6 σημεία για την επανέναρξη των συνομιλιών που μετέφερε ο αντιπρόσωπος του βρετανικού Φόρειν ΄Οφις  Ajay Sharma. Και τα οποία  δεν έγιναν αποδεκτά (έγραψε) από τον  Έλληνα διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη λόγω του γεγονότος ότι ήδη είχε προσπαθήσει και ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ) στην έκθεσή του να τα περιλάβει και προκάλεσαν μεγάλη αντίδραση στη Λευκωσία. Όμως σύμφωνα με τον κ. Sharma, πρέπει να υπάρξει κατανόηση (συμφωνία) προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες.  Τα σημεία είναι :

Equal rights  (Ίσα δικαιώματα) 

• Co-founders (συν-ιδρυτές)

• Co-owners  (συν-ιδιοκτήτες) 

• Self-governing entities (αυτοδιοικούμενες οντότητες) 

• Neither entity will dominate the other (καμία οντότητα δεν θα κυριαρχήσει στην άλλη)

• Two states internally and one externally (δύο κράτη εσωτερικώς και ένα εξωτερικώς».

https://knews.kathimerini.com.cy/en/news/president-anastasiades-is-ready-for-a-solution

Δηλαδή, κατά τον «αόρατο» εντολοδόχο του Φόρειν ΄Οφις  Ajay Sharma, θέλουμε δεν θέλουμε, άσχετο με τις αντιρρήσεις μας, ΠΡΕΠΕΙ να τα δεχτούμε για να ξεκινήσουν συνομιλίες!

Και αυτά ενόσω για μήνες το Φ.Ο  ηρνείτο ότι ο πρώην Υπ. Εξωτερικών Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης Ντόμινικ Ράαπ με τα δικά του πήγαινε-έλα στην Κύπρο, παράλληλα με τον «αόρατο» Sharma,   προσκόμιζαν προτάσεις/σχέδια. Όπως είχε γραφτεί αλλά τα διέψευδαν…

Καθαρή επιβεβαίωση των προσπαθειών του βρετ. Ύπ. Αρμοστή Stephen Lillie (Στίβεν Λίλλυ) να εξασφαλίσει αποδοχή των δύο κρατών μέσα στην  ΔΔΟ όπως απαιτούν οι Τούρκοι.

Εν τω μεταξύ στο Λονδίνο διαδίδεται ότι ο Sharma είναι « Διευθυντής για κυπριακές υποθέσεις» («Director for Cyprus Affairs»), όμως καμία αναφορά στο βιογραφικό του ή στις ιστοσελίδες του  Φ.Οφις. 

Wendy Morton

Το δε οξύμωρο  της όλης υπόθεσης με τον ρόλο του κυρίου Sharma,  σκέτα κοροϊδία δηλαδή, είναι ότι όσοι θέλουν να μιλήσουν για το Κυπριακό στο Φόρειν ΄Οφις διευθετούν ραντεβού να δουν την … Υφυπουργό Ευρώπης Wendy Morton!! Άλλα λόγια θκειέ παπά…

wendy morton

Η Wendy Morton

methode times prod web bin 0ea45140 d044 11eb 9bfa a3bc386e6928

Η Liz Truss

Και κατά δική του αποδοχή εδώ και ένα χρόνο ο «αόρατος» Sharma σταμάτησε να αναρτά οτιδήποτε στο twitter του. Δηλαδή από τότε που ανέλαβε «Διευθυντής για διευθέτηση του Κυπριακού» κατά το twitter του ΟΗΕ!  Γιατί άλλο να είσαι «Διευθυντής για κυπριακές υποθέσεις» και άλλο «Διευθυντής για διευθέτηση του Κυπριακού».

https://twitter.com/AjaySharmaFCO

«Under the radar»

Ουσιαστικά το Φόρειν ΄Οφις έχει τον Ajay Sharma να δουλεύει  «under the radar» ενισχύοντας το πέπλο μυστικότητας που τυφλώνει το «Κυπριακό πρόβλημα» εδώ και χρόνια. Κάτι που πάντα υποστήριζε η Τουρκία και παρότρυνε  το  Φόρειν ΄Οφις να κάνει. Με το τελευταίο ευκόλως να ικανοποιεί την Τουρκία.  Περιφρονώντας  το 82% των ιθαγενών της νήσου Κύπρου. Τους οποίους  δεν νοιάζεται να κρατά απληροφόρητους για το τι διαβουλεύεται για την πατρίδα τους, τις περιουσίες τους και την ύπαρξή τους.

Βρετανικές βάσεις

Ξεχνώντας όμως ότι από τα 1965 δεν έχει πληρώσει γρόσι για τις εκατοντάδες χιλιάδες λίρες πλέον που χρωστεί της ΚΚ για τις διευκολύνσεις που απολαμβάνει στην νήσο για τις δύο βάσεις της και όχι μόνον. (Και αυτό για ικανοποίηση τότε των Τούρκων).  Και ότι- όπως οι ίδιοι πάντα γράφουν  στα έγγραφά τους –  «η ομαλή λειτουργία των βάσεών τους βασίζεται στην καλή θέληση των Κυπρίων».

Αυτή την «καλή θέληση των Κυπρίων» οι του Φόρειν ΄Οφις από το 1965 εξαπατούν, εκμεταλλεύονται  και παίρνουν ως εσαεί δεδομένη με την σχιζοφρενική τους πολιτική. Για διάλυση της ΚΚ υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και σχεδίων… Ελέω  κάποιων  δικών μας «συνεργατών» τους…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 26/9/2021 onisilos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ