Πώς να σεβαστούν οι ξένοι ηγέτες έναν άνθρωπο ο οποίος υποτίθεται πως ενδιαφέρεται για την πράσινη ανάπτυξη και αφιερώνει μεγάλο μέρος της ομιλίας του για την κλιματική κρίση, αλλά την ίδια στιγμή κάνει διαφήμιση στην Volkswagen που έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο ρύπων και έχει πληρώσει τεράστια πρόστιμα! Ποιος θα σεβαστεί μία χώρα η οποία διαθέτει έναν υποτίθεται ευαίσθητο πρωθυπουργό σε περιβαλλοντικά θέματα, αλλά δεν έχει απαιτήσει ούτε 1 € αποζημίωση για το περιβαλλοντικό σκάνδαλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δυστυχώς θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που διαφήμισε την Volkswagen και δεν είπε κουβέντα για το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο ειδικά τη στιγμή που η Τουρκία έχει επιτύχει την ανάρτηση του παράνομου μνημονίου με την Λιβύη στον ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την τεράστια ευκαιρία να ακύρωση στην πράξη, μέσα στον ΟΗΕ αυτή την παράνομη τουρκική ενέργεια, αλλά δεν το έπραξε!
Ενώ αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη και κύρια μέριμνα του, αυτός ούτε καν αναφέρθηκε σε αυτό το ανοσιούργημα της Τουρκίας, που δυστυχώς κατάφερε να επιβάλει και στον ΟΗΕ.
Δεν πρέπει λοιπόν να προξένησε κανέναν απορία ότι ο πρωθυπουργός μίλησε σε μία σχεδόν άδεια αίθουσα και μέσα σε παγερό κλίμα, δείγμα της αδιαφορίας που έδειξαν όλοι ηγέτες απέναντι του. Αδιαφορία που ήταν εμφανής, διότι ο πρωθυπουργός σε όλη την διάρκεια της παραμονής του στην Νέα Υόρκη δεν κατάφερε να συναντήσει ούτε έναν ομόλογό του, εκτός από τον Γεωργιανό τον οποίο είδε από «σπόντα».
Σπατάλησε την μισή ομιλία του μιλώντας για τα εμβόλια και την κλιματική κρίση. Απαράδεκτο.
Και τώρα ερχόμαστε στα πιο σημαντικά που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο: Για τα εθνικά μας θέματα διέπραξε ξανά το έγκλημα να μιλήσει για «θαλάσσιες ζώνες» στον πληθυντικό, που μας επαναφέρει στις «γκρίζες ζώνες» της σκοτεινής εποχής Σημίτη. Και μόνον ο όρος «θαλάσσιες ζώνες», περιλαμβάνει όλες τις «ζώνες» και μαζί και την αιγιαλίτιδα ζώνη! Γι’ αυτό άλλωστε δεν τολμάει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη ακόμη και εκεί που δεν ισχύει το Casus Belli, δηλαδή σε Κρήτη κλπ. Επιτρέποντας έτσι την «πολιορκία» του νησιού από τις τουρκικές φρεγάτες.
Γι’ αυτό επίσης δεν τόλμησε να μιλήσει για το ανυπόστατο του τουρκολιβυκού μνημονίου, που είναι ακόμη και ευρωπαϊκό κεκτημένο, Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου του 2019. Την οποία και αυτή ουδέποτε επικαλείται! Η απώλεια αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, στην έδρα του ΟΗΕ, είναι μέγιστο ατόπημα. Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την μοναδική ευκαιρία να εκφράσει επίσημα την αντίθεσή της Ελλάδας στην ανάρτηση του παράνομου μνημονίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών!
Και ερχόμαστε στην Κύπρο. Αντίθετα από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το κυπριακό εντελώς υποτονικά και χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή, χωρίς αναφορά στις εγγυήσεις για την προστασία της κυριαρχίας της Κύπρου χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις εκτός ΕΕ.
Με απλά λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προέβαλε τις εθνικές μας θέσεις για Ελλάδα και Κύπρο, που είναι συγκεκριμένες και κοινοποιημένες δημοσίως και διεθνώς επί προεδρίας Προκόπη Παυλόπουλου: Δηλαδή μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ περί αυτήν.
Σε ό,τι δε αφορά την Κύπρο, μόνη λύση είναι η κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία και όχι «συνομοσπονδία» κατά το σχέδιο Ανάν και βεβαίως, λύση του κυπριακού χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εποίκους και χωρίς εγγυήσεις τρίτων, εκτός ΕΕ. Δηλαδή της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας
Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει πάλι για τα ευθυγραμμισμένα συμφέροντα με την Τουρκία στο θέμα της κλιματικής κρίσης. Με ποια; Με την Τουρκία η οποία φτιάχνει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή.