Αυγερινός Χατζηχρυσός
Αν και έχει γίνει φράση του συρμού, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι και θέμα ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, καθώς η Ενέργεια δεν μπορεί να ελέγχεται από ιδιώτες – ύποπτα fund που μπορούν να απειλούν την (κάθε) χώρα με Black Out.
Π.χ. Με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2014 κρίθηκε αντισυνταγματική η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση από τους Σαμαροβενιζέλους
Το ΣτΕ έκρινε ότι ενδεχόμενη πώληση του 50,003% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ είναι αντίθετη στο Σύνταγμα,
κρίνοντας ότι
πρέπει να διατηρήσουν ιδιοκτησιακό και πραγματικό έλεγχο των επιχειρήσεών τους, προκειμένου να αποφευχθούν ανατιμήσεις και για να διασφαλιστεί η κρατική εγγύηση της ποιοτικής, ασφαλούς, συνεχούς, αδιάλειπτης και καθολικής πρόσβασης, αλλά και
για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Αν μείνει στο 33% η ο έλεγχος του Κράτους, σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα θα έχει μόλις το 17% της Ενέργειας της Χώρας.
Θυμίζω ότι στην Βουλγαρία μόλις ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση το ρεύμα αυξήθηκε 30% με αποτέλεσμα πολλοί να επιστρέψουν στα κεριά και το γκάζι.
Δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρω
Από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ευρώ, αλλά ελπίζει να κερδίσει έμμεσα, αν αυξηθεί η τιμή της μετοχής κι άρα και η αξία του μερίδιου της.
Η δρομολογούμενη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ κατά 18% (το ποσοστό αυτό αποτιμάται σήμερα στα 360 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να τεκμηριωθεί και πάνω από όλα να έχει οικονομική λογική. Διαφορετικά και τα 360 εκατ. ευρώ υα έχουν χαθεί χωρίς λόγο και θα μπουν οι βάσεις ώστε η δημόσια συμμετοχή να υποχωρήσει ακόμη και κάτω του 33%.
Δηλαδή υπάρχει και η πιθανότητα και να χάσει η Ελλάδα το έλεγχο και τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, τα 6.800 ακίνητα, τα Εργοστάσια, τα Φράγματα, τα Ορυχεία, το Υπέδαφος με Λιγνίτη, έσοδα αλλά και να ζημιωθεί!