Η ΠΟΣΠΕΡΤ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ευθύς εξαρχής ότι δεν αποδέχεται και δεν υποκύπτει στο τεχνητό και πλαστό διαχωρισμό που μεθοδεύει η «αυθεντία της αριστείας του επιτελικού κράτους». Έσπευσε να ξεκαθαρίσει, ότι στέκεται απέναντι στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός κοινωνικού απαρτχάιντ στο όνομα δήθεν, της δημόσιας υγείας, που επιβάλλεται δια της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας «κατά παρέκκλιση» και που επιχειρεί να επιβάλει, χάριν της ευγενικής χορηγίας των κάθε λογής πληρωμένων και απλήρωτων προθύμων, τον διαχωρισμό του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας ευρύτερα, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Επί της ουσίας πρόκειται για την παλιά γνωστή και ενίοτε επιτυχημένη συνταγή πυροδότησης της κοινωνικής μηχανικής του «διαίρει και βασίλευε», ποιοτικά αναβαθμισμένη αλλά δυστυχώς και άκρως επικίνδυνη. Ουδεμία έκπληξη για εμάς!
Η ΠΟΣΠΕΡΤ ποτέ δεν ανέχτηκε την κοινωνική αδικία, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την αυθαιρεσία της εκάστοτε εντολοδόχου Διοίκησης, από όποια κυβέρνηση αυτή κι αν καθοδηγούνταν. Στα πλαίσια της θεσμικής συνδικαλιστικής δράσης της, είτε με κινηματικούς, είτε με νομικούς και δικαστικούς αγώνες, βρισκόταν πάντα στην πλευρά διεκδίκησης και υπεράσπισης των εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων. Πάλεψε και παλεύει για μία ελεύθερη, δημοκρατική κι ανεξάρτητη από τους χαλκάδες της εξουσίας πλουραλιστική και αντικειμενική ΕΡΤ, στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος, με τον εργαζόμενο στην αιχμή του δόρατος της παραγωγής, στο πλευρό κάθε Έλληνα πολίτη.
Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά τώρα, όταν η πολιτειακή εκτροπή που συντελείται και η βαθύτατη θεσμική κρίση στις δομές του Κράτους παίρνουν την μορφή εργασιακού και κοινωνικού Αρμαγεδδώνα. Γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς αυτή την νομοθετική αυθαιρεσία (Ν 4820/21, αρ. 205-206) κατάλυσης εκείνων των διατάξεων του Συντάγματος, που κατά την επίκαιρη παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου: «προσδίδουν, εν είδει θεσμικού εποικοδομήματος, κανονιστικές διαστάσεις υπέρτερης τυπικής ισχύος και προσδιορίζουν τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα.»* Αναφερόμαστε κυρίως στο υπέρτατο έννομο αγαθό της Αξίας του Ανθρώπου, όπως ρητά διατυπώνεται στο αρ.2 παρ.1 του Συντάγματος και αποτελεί, πάντα κατά τον κ. Πρ. Παυλόπουλο:«κυριολεκτικά όσο και κανονιστικά την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας>>.
Αλήθεια πως μπορεί κανείς να μένει απαθής μπροστά στην στοχευμένη κατάλυση συνταγματικών διατάξεων «υπέρτερης τυπικής ισχύος» που θεμελιώνουν ως αφετηριακές και νομικά δεσμευτικές αρχές, τα πρωταρχικά ανθρώπινα ατομικά δικαιώματα; Πώς είναι δυνατόν, η συνταγματική υποχρέωση του Κράτους, που εγγυάται και διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τον σεβασμό στην Αξία του Ανθρώπου, να μεταλλάσσεται από υποχρέωση σε ανάλγητη αυθαιρεσία και να μετατρέπει το υπέρτερο έννομο αγαθό, σε προϊόν αποκλειστικής δικαιοδοσίας και πεδίο κοινωνικού διχασμού στα χέρια της κρατικής εξουσίας;
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα, όπως την κατάφωρη παραβίαση σειράς Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων που είναι νόμοι του Κράτους, αλλά και την ισοπέδωση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας. Ωστόσο δεν θα επεκταθούμε.
Επικεντρώνοντας σε ό,τι αφορά αποκλειστικά για την ώρα την ΕΡΤ και την εφαρμογή του άρθρου 205 του Ν.4820/21 περί επίδειξης, ουσιαστικά κατάθεσης και ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμών ή νόσησης και την υποχρεωτική διενέργεια διπλών εβδομαδιαίων διαγνωστικών ελέγχων (rapid test) με επιβάρυνση του εργαζόμενου, η ΠΟΣΠΕΡΤ τοποθετήθηκε με προηγούμενη Ανακοίνωση και κατήγγειλε με σαφήνεια και τα δύο ζητήματα, αναδεικνύοντας την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οριζόντια, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας, είτε με την μορφή αντισυνταγματικών δυσμενών διακρίσεων, είτε με την άρση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αλλά και την κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος.
Όλα αυτά, τα θέσαμε και τα συζητήσαμε με πρωτοβουλία της ΠΟΣΠΕΡΤ στην τηλεδιάσκεψη που διενεργήθηκε πρόσφατα με τον Γενικό Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Ε.Λουριδά, εκφράζοντας τόσο τις θέσεις μας, όσο και ερωτήματα που αφορούν περισσότερες διευκρινήσεις στην εφαρμογή των εγκυκλίων. Οι απαντήσεις αφού επικεντρώθηκαν στην υποχρέωση από πλευράς της Διοίκησης στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων, όχι μόνο δεν ικανοποίησαν, αλλά αποκάλυψαν και την έκδηλη αμηχανία όσο και αδυναμία να αιτιολογηθεί η σύγκρουση συνταγματικών διατάξεων και νόμων και η γενικότερη αντινομία που παράγεται από τις νέες διατάξεις.
Απάντηση δεν πήραμε, ακόμα και μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, στην πρόταση της ΠΟΣΠΕΡΤ για την αναλογικότερη εφαρμογή του μέτρου διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου, [από δυο (2) σε ένα (1) test εβδομαδιαία], σε όσους μη εμβολιασμένους συνάδελφους δεν υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες (πρόβες, ρεπεράζ, προεργασίας τηλεοπτικών, κινηματογραφικών γυρισμάτων, οπτικοακουστικών παραγωγών), που υποχρεώνονται σε δυο (2) rapidtest, να ισχύσει ότι για την πλειοψηφία των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Διευκρινίζουμε ότι η είσοδος των συνάδελφων γίνεται με επίδειξη και όχι με κατάθεση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος.
Σε κάθε περίπτωση, η ΠΟΣΠΕΡΤ διαμηνύει ότι θα επιλέξει τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσει δυναμικά στην αντιμετώπιση αυτών των ανάλγητων και πέρα από κάθε έννοια εγχώριου και διεθνούς δικαίου μέτρων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία που απαρτίζουν την Ομοσπονδία σε επαγρύπνηση.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
* Άρθρο Προκόπη Παυλόπουλου:
«Τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην εποχή της Πανδημίας του Covid-19»