Ο Dan Price έμαθε πως μια από τις υπαλλήλους του, έκανε δεύτερη δουλειά για να τα βγάλει πέρα. Ο δικός του μισθός σαν CEO της εταιρείας ήταν 1 εκατομμύριο δολλάρια ετησίως. Αποφάσισε να κάνει μια γενναία περικοπή και να εισπράττει 70.000 τον χρόνο.
Τα χρήματα που περίσσεψαν τα διένειμε στους εργαζόμενους υπό την μορφή τεράστιας αύξησης μηνιαίως. Όλοι τον θεώρησαν τρελό, τα media τον γελοιοποίησαν και έβαζαν στοιχήματα πως η Gravity Payments θα χρεωκοπούσε γρήγορα. Θεωρήθηκε σοσιαλιστής και εχθρός της δεσπόζουσας επιχειρηματικής κουλτούρας.
Έξι χρόνια μετά, το 70% των υπαλλήλων είχαν αποπληρώσει ότι χρέη προσωπικά είχαν, και κάποιοι μπόρεσαν να αγοράσουν μετρητοίς το πρώτο τους σπίτι. Τα έσοδα της εταιρείας τριπλασιάστηκαν, η λίστα πελατών μεγάλωσε και επετεύχθη απίστευτη εξέλιξη. Μόλις ξεκίνησε η πανδημία, τα πράγματα ανατράπηκαν.
Η Gravity Payments έχασε το 55% των εσόδων της. Αλλά οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη να την σώσουν. Μείωσαν κατά πολύ τον μισθό τους για να γίνει η εταιρεία βιώσιμη. Το κατάφεραν, και μόλις τα έσοδα άρχισαν κι πάλι να εισρέουν, ο Dan έδωσε την διαφορά του μισθού πίσω στους εργαζόμενους. Εκείνοι του έκαναν δώρο ένα Tesla.
Εκείνος τους έκανε ακόμα μια αύξηση. Το συγκεκριμένο business μοντέλο διδάσκεται σήμερα σαν case study στο Πανεπιστήμιο του Harvard.