Τεράστια κερκόπορτα στα iPhone, επιτρέπει την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης, χωρίς καν να απαιτείται κλικ από τον χρήστη. Το λογισμικό στο οποίο το Ολυμπία έχει αναφερθεί και στο παρελθόν εκτενώς, δίνει τον πλήρη έλεγχο του κινητού, κλήσης, εφαρμογές, e-mail, κάμερα, Viber, WhatsApp, κυριολεκτικά οτιδήποτε, στον κακόβουλο που θέλει να κατασκοπεύσει την ιδιωτικότητα του χρήστη.
Η ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων CitizenLab, η οποία είχε αποκαλύψει και το σκάνδαλο παρακολούθησης ελλήνων εκδοτών και δημοσιογράφων από ισραηλινό πολίτη που πλέον βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών αρχών, ανακάλυψε μια ευπάθεια που επέτρεψε στην ισραηλινή εταιρεία λογισμικού παρακολούθησης NSO Group να εμφυτεύσει το κακόβουλο λογισμικό Pegasus σε σχεδόν κάθε συσκευή iPhone, Mac και Apple Watch!
Το CitizenLab ανακοίνωσε την «τρύπα» στις συσκευές Apple τη Δευτέρα, μία εβδομάδα αφότου την ανακάλυψε αναλύοντας το τηλέφωνο ενός Σαουδάραβα ακτιβιστή που είχε «μολυνθεί» από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στο κοινό αμέσως μετά την ενημέρωση της Apple για την επιδιόρθωση της.
Η αδυναμία αυτή επέτρεψε στους «πελάτες» του Ομίλου NSO να στείλουν κακόβουλα αρχεία μεταμφιεσμένα σε αρχεία .gif στο τηλέφωνο ενός στόχου, το οποίο στη συνέχεια θα το «μολύνει» και θα αφήσει το τηλέφωνο έκθετο στην εγκατάσταση της πλέον διαβόητης «εφαρμογής κατασκοπείας» της NSO το Κακόβουλο λογισμικό «Pegasus».
Το λογισμικό αυτό είναι γνωστό ως μόλυνση «χωρίς κλικ», που σημαίνει ότι ο χρήστης-στόχος δεν θα χρειαστεί να κάνει κλικ σε έναν ύποπτο σύνδεσμο ή αρχείο για να επιτρέψει το κακόβουλο λογισμικό να εγκατασταθεί στη συσκευή του. Αρκεί μόνο να δει την φωτογραφία τύπου gif που εστάλη στο κινητό του.
Ενώ οι περισσότερες συσκευές της Apple ήταν ευάλωτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν έγινε οποιαδήποτε κίνηση για να λυθεί το πρόβλημα. Αντ ‘αυτού, η NSO Group πούλησε τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού της σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το εργαλείο για να κατασκοπεύσουν τα τηλέφωνα αντιπάλων πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και ηγετών επιχειρήσεων.
FBI: Συνελήφθη Ισραηλινός που κατασκόπευε και την εφημερίδα «δημοκρατία»!
Οι ειδήσεις για την ύπαρξη του κακόβουλου λογισμικού δημοσιεύτηκαν νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι από τη Διεθνή Αμνηστία και τις «Απαγορευμένες Ιστορίες», μια γαλλική ευνητική ομάδα και δημοσιεύτηκαν. Μεταξύ αυτών που κατηγορούνται για χρήση του ισραηλινού κακόβουλου λογισμικού είναι οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν, του Μπαχρέιν, του Καζακστάν, του Μεξικού, του Μαρόκου, της Ρουάντα, της Σαουδικής Αραβίας, της Ουγγαρίας, της Ινδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).
Ένας κατάλογος που διέρρευσε αποκαλύπτει ότι έως και 52.000 πρόσωπα σημειώθηκαν ως πιθανοί στόχοι για παρακολούθηση από τους πελάτες του Ομίλου NSO, και σύμφωνα με πληροφορίες περίπου το ένα δέκατο αυτών των στόχων τελικά παρακολουθήθηκε. Το λογισμικό Pegasus παραχώρησε στους χρήστες πρόσβαση σε κλήσεις, μηνύματα, φωτογραφίες και αρχεία και τους επέτρεψε να ενεργοποιήσουν κρυφά τις κάμερες και τα μικρόφωνα των τηλεφώνων – στόχων.
Ο Όμιλος NSO δεν έχει σχολιάσει την τελευταία έρευνα του CitizenLab, η οποία έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την αναμενόμενη αποκάλυψη του iPhone 13 από την Apple πριν από την κυκλοφορία του αργότερα αυτόν τον μήνα.
Σε περίπτωση που είστε κάτοχος iPhone, η Apple έβγαλε έκτακτη ενημέρωση του iOS. Πρέπει λοιπόν άμεσα να αναβαθμίσετε το κινητό σας στην έκδοση 14.8, που επιδιορθώνει την συγκεκριμένη τρύπα ασφάλειας.
Έτοιμος να «κελαηδήσει» ο Αζάρι που παρακολουθούσε (και) την εφημερίδα «δημοκρατία»
Κρύος ιδρώτας θα λούσει σύντομα όσους -στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- χρησιμοποίησαν σκοτεινά κυκλώματα για την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας συνεργατών της «δημοκρατίας» που ερευνούσαν τον λαβύρινθο της «λίστας Λαγκάρντ».
Σήμερα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νότιου Τομέα της Νέας Υόρκης, στις 10.30 π.μ. τοπική ώρα, διάσκεψη για την πολύκροτη «υπόθεση Αζάρι». Η διάσκεψη, τελικά, αναβλήθηκε και μετατέθηκε για τον ερχόμενο Απρίλιο, όμως πηγές σχετικές με την υπόθεση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού εκτιμούν πως η αναβολή σημαίνει στην πραγματικότητα πως ο Αζάρι συνεργάζεται με τις Αρχές και γι’ αυτόν τον λόγο πραγματοποιούνται περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Ο Αβιραμ Αζάρι είναι ο Ισραηλινός ιδιωτικός ντετέκτιβ ο οποίος συνελήφθη από το FBI τον Αύγουστο του 2019 στον αερολιμένα JFK της Νέας Υόρκης. Του αποδίδονται κακουργηματικές κατηγορίες για συνωμοσία και απάτες κατά του αμερικανικού δημοσίου και ιδιωτών μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έκτοτε βρίσκεται προφυλακισμένος στο Metropolitan Correction Center του Μανχάταν.
Θύματα του Αζάρι, σε συνεργασία με εταιρίες σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Ινδία, φέρεται ότι ήταν, πέραν του αμερικανικού δημοσίου, πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης διεθνώς, δικηγόροι στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και τη Γαλλία, δικαστές σε διάφορες χώρες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η ελληνική πτυχή της υπόθεσης, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» τον Αύγουστο του 2020, αφορά τις υποκλοπές των επικοινωνιών στελεχών και δικηγόρων της εφημερίδας στο Λονδίνο που ασχολούνταν με την αποκάλυψη υποθέσεων δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με τη «λίστα Λαγκάρντ».
Στη διάσκεψη του Απριλίου θα συμμετάσχουν ο ομοσπονδιακός δικαστής John G. Koeltl (που φυλάσσει τη δικογραφία «σφραγισμένη» σε χρηματοκιβώτιο λόγω της σπουδαιότητάς της), τρεις εισαγγελείς-κατήγοροι της νότιας περιοχής της Νέας Υόρκης και οι δικηγόροι του Αζάρι.
Ολα δείχνουν ότι ο τελευταίος επανεξετάζει τη στάση του. Σε αντίθεση με την τακτική απόλυτης σιωπής που ακολουθούσε ο Ισραηλινός ιδιωτικός ντετέκτιβ από τον Αύγουστο του 2019, οι δικηγόροι του Αζάρι ζήτησαν, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά φέτος, την αναβολή, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, άλλης διάσκεψης, που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου και τώρα ζήτησαν νέα αναβολή.
Τότε ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι λόγος του αιτήματος αναβολής είναι η ανάγκη προετοιμασίας των ιδίων και του πελάτη τους για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κατηγορούσα Αρχή. Είχαν δηλώσει, μάλιστα, ότι παραιτούνται από προηγούμενο αίτημά τους, του Φεβρουαρίου 2020, για διεξαγωγή «ταχείας δίκης» που θα προστάτευε τα δικαιώματα του πελάτη τους, περιορίζοντας τον χρόνο προφυλάκισής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», εκτός από τα «ηλεκτρονικά ίχνη» των e-mails του Αζάρι με τους πελάτες και συνεργάτες του σημαντικά στοιχεία προκύπτουν και από δύο συσκευές iPhone που βρίσκονται στα χέρια της Εισαγγελίας του νότιου τομέα της Νέας Υόρκης.