Η Δικαιοσύνη μίλησε παρά τις προσπάθειες των πολιτικών διωκτών του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να βγάλουν τις κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis.
Η Οικονομική Εισαγγελία αποφάσισε με διάταξη της πως πρέπει να παραμείνει η προστασία για τους προστατευόμενους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη» για ακόμα δύο χρόνια.
Οι δυο μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν υπό καθεστώς πλήρους ανωνυμίας και προστασίας των στοιχείων της ταυτότητας τους και στην ανάκριση που διενεργείται στον Άρειο Πάγο και για την υπόθεση που αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Η αρμόδια Οικονομική Εισαγγελία που χειρίζεται την υπόθεση Novartis, έκρινε πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος ώστε το καθεστώς προστασίας των δυο μαρτύρων να αρθεί και να αποκαλυφθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.
Το θέμα προέκυψε μετά τη διαφωνία της Εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου με την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου η οποία είχε καλέσει ως μάρτυρες τον περασμένο Μάιο, του «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».
Η ανακρίτρια είχε σεβαστεί το καθεστώς προστασίας που τους δόθηκε για την υπόθεση της Novartis.
Όμως την κατάθεση τους «μπλόκαρε» η Εισαγγελέας Θεοδώρου η οποία διαφώνησε την τελευταία ημέρα πριν τη συνταξιοδότηση της, ζητώντας να καταθέσουν με τα στοιχεία της ταυτότητας τους, δίχως την προστασία που τους παρέχει ο νόμος.
Η διαφωνία εξετάστηκε τον περασμένο Ιούλιο από το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε πως οι εισαγγελείς που έχουν την αρμοδιότητα για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, είναι εκείνοι που μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη των προστατευόμενων μαρτύρων.
Μετά τη διάταξη της Οικονομικής Εισαγγελίας, δίνεται το «πράσινο φως» ώστε να καταθέσουν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην κυρία Αλεβιζοπούλου ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα της για τις τυχόν ευθύνες του Δ. Παπαγγελοπουλου στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.