του Χρυσόστομου Τσιρίδη
Για το ΠΑΛΑΤΙ του Οδυσσέα.
ΑΦΟΡΜΗ η Αρχαιολογική έρευνα (Ζούγκλα 15/8/2021, από όπου και η ΕΙΚΟΝΑ)
ΔΥΟ επισημάνσεις, οι οποίες πρέπει (πιστεύω) να ληφθούν υπόψη. Πολύ σύντομα:
.
ΠΡΩΤΟΝ: Η έκταση, τα… τετραγωνικά, κατά την σημερινή ομιλούμενη, του ΑΙΘΡΙΟΥ (αυλής). 108 είναι μόνο οι μνηστήρες.Οι μνηστήρες, ορισμένοι με τους υπηρέτες τους, έμεναν όλη την μέρα στο Παλάτι, από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ, οπότε και πήγαιναν στα σπίτια τους για ύπνο.
.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Το παλάτι, όπως φαίνεται από την Ομηρική αφήγηση, πρέπει να ήταν “πεδινό”, μέσα στον ιστό της πόλης. Όχι δυσπρόσιτο ή κάπως απόμακρο σε κάποιο ύψωμα.Ο Ποιητής είναι σχεδόν ξεκάθαρος.
.
Το ότι το παλάτι είναι μέσα στην πόλη και ΧΩΡΙΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ διαφορά, φαίνεται από πολλά σημεία.Ιδιαίτερα στις ραψ. π και ρ.
.
1) Κάτοικοι της Ιθάκης που ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΑΠ’ΕΞΩ (οδόν στείχοντες) τυχαία, αμέσως μετά την μνηστηροφονία (ραψ. χ), ΑΚΟΥΣΑΝ (!) τραγούδια και χορούς. Κάπως δύσκολο για ένα…. αποκομμένο, υπερυψωμένο και με περιτείχισμα Παλάτι.
.
Aρκετά μακριά, σε ύψωμα (ΛΟΦΟ)είναι μόνο το ποιμνιοστάσιο .
.
2)Ο Τηλέμαχος “ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ” από την καλύβα=κλισίη του Εύμαιου, για να πάει στην πόλη και στο παλάτι
3) Σε άλλη περίπτωση, ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ από το παλάτι, βρίσκεται αμέσως μέσα σε κόσμο (περι-ναιετάοντες= γείτονες) κλπ
.
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ: Από την Ομηρική αφήγηση, ως προς δύο ΒΑΣΙΚΑ χαρακτηριστικά του Οδυσσεϊκού Παλατιού, προκύπτει:
.
—Μεγάλος χώρος(“μέγα δώμα”) που θα εξυπηρετούσε τουλάχιστον 200 ανθρώπους.
.
—Το Παλάτι ήταν μέσα στον ιστό της ΙΘΑΚΗΣ (όποιαν ΙΘΑΚΗ κι αν εννοεί ο Όμηρος). ΠΡΟΣΙΤΟ είτε για κάποιον που βάδιζε στον δρόμο (οδόν στείχων) ή και στους…πέριξ κατοικούντες (οἳ περι-ναιετάουσι) ΓΕΙΤΟΝΕΣ.
.
Υ.Γ Εννοείται ότι πρέπει να υποστηριχθεί από την Πολιτεία, μια τόσο φιλόδοξη ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ Αναζήτηση και μακάρι να ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ (!) ότι είναι το Παλάτι του ΟΜΗΡΙΚΟΥ Οδυσσέα.