Φανερά συντετριμμένος ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο έκτακτο διάγγελμά του μετά την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε σημείο, μάλιστα, που σε κάποιο σημείο φάνηκε να κρατάει το κεφάλι του και να δακρύζει, την ώρα που μιλούσε στους δημοσιογράφος για το λουτρό αίματος που κόστισε τη ζωή, μεταξύ άλλων, και σε 13 Αμερικανούς στρατιώτες.
https://youtu.be/S_-vIjBc45c
Γεγονός, πάντως, είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε σε κακή κατάσταση μπροστά στους δημοσιογράφους, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στον κόσμο που τον παρακολούθησε. Άλλοι έκαναν λόγο για έναν ανθρώπινο πρόεδρο και άλλοι για έναν καταβεβλημένο άνθρωπο με προβλήματα υγείας.
Όσον αφορά την επίθεση στη Καμπούλ, ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε πως θα κυνηγήσει τους υπευθύνους για αυτό το μακελειό, ενώ κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν και την απόφαση αποχώρησης από το Αφγανιστάν.
Σε σενάριο καταστροφής για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, φαίνεται, πάντως, να μετατρέπεται το τέλος της αποστολής στο Αφγανιστάν, καθώς ο θάνατος 13 Αμερικανών στρατιωτών τον φέρνει αντιμέτωπο με την σοβαρότερη, μέχρι στιγμής, κρίση της προεδρίας του, με τον ίδιο να μοιάζει σαν να έχει «παραλύσει» από μια κατάσταση που δεν είχε δει να έρχεται.
Κατά τη διάρκεια του έκτακτου διαγγέλματός του, μάλιστα, δεν κατάφερε να κρύψει τον εκνευρισμό του, ενώ έκλεισε τα μάτια και χαμήλωσε το κεφάλι, την ώρα που άκουσε έναν δημοσιογράφο του συντηρητικού δικτύου Fox News να του κάνει ερώτηση για «τις δικές του ευθύνες». Κατά δική του ομολογία, εξάλλου, ο Μπάιντεν δεν «προέβλεψε» την ταχύτητα με την οποία θα κατέρρεε ο αφγανικός στρατός (ο οποίος εκπαιδεύτηκε, εξοπλίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ουάσινγκτον), και την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν.
Και, όπως συνέβη και με την σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς τον Μάιο, η κυβέρνησή του δίνει την εντύπωση ότι δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις στην διεθνή σκηνή. Ο -αρχικά σιωπηλός- 78χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πολλαπλασιάσει, τελευταία, τις δηλώσεις που κάνει, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να σταματήσει τις επικρίσεις που δέχεται.
Την Τρίτη, η ομιλία του καθυστέρησε περίπου 5 ώρες, τη στιγμή που πολύς κόσμος αγωνιούσε να μάθει εάν θα υποχωρήσει στα διεθνή αιτήματα υπέρ της παράτασης της διορίας που είχε δοθεί για τις 31 Αυγούστου, περί αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, και, εκ των πραγμάτων, και για την απομάκρυνση των ξένων και των Αφγανών που απειλούνται με αντίποινα από την πλευρά των Ταλιμπάν. Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε, εν τέλει, την τήρηση της προθεσμίας.
Ιδιαίτερα χαμηλή δημοτικότητα
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξελέγη δείχνοντας ένα ενωτικό προφίλ, επιβεβαίωσε την απόφαση του Ρεπουμπλικανού προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Ωστόσο σήμερα επικρίνεται από όλες τις πλευρές για την διαχείριση της αποχώρησης αυτής και επειδή δεν διοργάνωσε νωρίτερα τις απαραίτητες απομακρύνσεις, υποχρεώνοντας τον αμερικανικό στρατό να ξαναστείλει δυνάμεις για να διαχειριστούν μέσα στο χάος μια γιγάντια αερογέφυρα, η οποία βυθίστηκε χθες στο πένθο,ς μετά την επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
«Αυτή η τραγωδία δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», δήλωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, εξάλλου, είχε ήδη ζητήσει την παραίτηση του Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα. «Ο Τζο Μπάιντεν έχει αίμα στα χέρια του», συμπλήρωσε η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Ελίζ Στέφανικ. «Είναι ακατάλληλος να είναι επικεφαλής», συνέχισε.
Η βροχή επικρίσεων προκαλεί σύγχυση στην επικοινωνιακή πολιτική του Λευκού Οίκου, που θέλει να επικεντρωθεί στις προόδους των γιγάντιων οικονομικών σχεδίων του προέδρου –τα οποία έχουν στόχο να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να «κερδίσουν» το παιγνίδι του ανταγωνισμού με την Κίνα, πράγμα το οποίο αποτελεί τη μόνη, πραγματική, προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής. Η δημοτικότητα του Μπάιντεν έχει καταρρεύσει εδώ και δέκα ημέρες στις δημοσκοπήσεις, μολονότι μια μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών, που έχει κουραστεί από τους «ατελείωτους πολέμους» της Αμερικής, κρίνει όπως και ο ίδιος ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν.
Για τον Τσαρλς Φράνκλιν, διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων της Marquette Law School, «το πολιτικό ζήτημα, μόλις θα έχουμε ολοκληρώσει την αποχώρηση, είναι να μάθουμε αν η πλειονότητα θα είναι ικανοποιημένη που φύγαμε. Αν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να ξεθωριάσει η πολεμική». «Κυρίες και κύριοι, είναι ώρα να δώσουμε τέλος σε είκοσι χρόνια πολέμου», δήλωσε χθες ο Τζο Μπάιντεν, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.