Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται στο Αιγαίο, καθώς τα αλιευτικά σκάφη της Τουρκίας έχουν πάρει τη «σκυτάλη» από τα ερευνητικά και φτάνουν «μια ανάσα» από τις ελληνικές ακτές για ψάρεμα και ό,τι άλλο σκοπό έχουν. Η ελληνική αντίδραση δεν διαφέρει και σε αυτές της προκλήσεις της Άγκυρας: Αποσιώπηση και αδιαφορία.
Όπως καταγγέλλει ο Θοδωρής Τσιμπίδης του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», έξι τουρκικές μηχανότρατες επιμένουν σε προκλητική, καταστροφική και παράνομη αλιεία κοντά στις ακτές της Λέρου, ενώ όπως προσθέτει, μηχανότρατες αποπλέουν τα ξημερώματα από τις τουρκικές ακτές, εισέρχονται και ψαρεύουν παράνομα στα ελληνικά νερά, ακόμα και σε απόσταση 100 μέτρων από τις ακτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπως η Σάμος, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Λέρος και η Κάλυμνος.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται το ψάρεμα με μηχανότρατες από την 1η Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη…
Σύμφωνα με την σαββατιάτικη ανακοίνωση του Ινστιτούτου, «ένα από τα σκάφη του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” το οποίο παράλληλα με την ερευνητική του δράση στα νερά της περιοχής, καταγράφει επί χρόνια τα περιστατικά καταστροφικής αλιείας απ’ όπου και αν προέρχεται, εντόπισε 6 Τουρκικές μηχανότρατες που αλίευαν κοντά στις ακτές της Λέρου».
Όσο για το ποια είναι η αντίδραση των ελληνικών Αρχών; Ο κ.Τσιμπίδης αποκαλύπτει: «Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένα από τα τουρκικά αλιευτικά είχαν αλλάξει τη σημαία τους εν πλω και έπλεαν όχι υπό τουρκική, αλλά υπό ελληνική σημαία. Άμεσα, ως είθισται, οι ερευνητές του Αρχιπελάγους ενημέρωσαν την αρμόδια λιμενική αρχή, και έλαβαν ως απάντηση ότι υπάρχει αδυναμία παρέμβασης και ότι απλώς θα ειδοποιηθούν οι ανώτερες αρχές».
«Αδυναμία παρέμβασης» λοιπόν, σε μια κατάφωρη παραβίαση από πλευράς Τουρκίας των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η αποσιώπηση και η αδιαφορία της κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις συνεχίζεται…
Η ανακοίνωση-καταπέλτης του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», συνεχίζεται με σκληρή γλώσσα:
«Κατά την διασταύρωση των στοιχείων των αλιευτικών σκαφών, διαπιστώθηκε ότι μόνο οι 2 από τις 6 τουρκικές μηχανότρατες είχαν σε λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικού εντοπισμού (AIS). Αξιοσημείωτο είναι ότι για άλλη μία φορά, απλώς και μόνο η παρουσία μας στο σημείο για καταγραφή στοιχείων και βιντεοσκόπηση του περιστατικού ήταν αρκετή για να τραπούν και τα 6 τουρκικά σκάφη σε ομαδική φυγή. Προ της αποχώρησής τους, όμως, κάποια από τα αναφερόμενα σκάφη κινήθηκαν απειλητικά εναντίον μας και παρά λίγο αποφεύχθηκε σύγκρουση εξ αιτίας των επικίνδυνων χειρισμών της μίας τουρκικής μηχανότρατας.
Πραγματικά παρουσιάζουμε μία επικίνδυνη και σαθρή εικόνα ως χώρα, λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, δηλώνοντας αδυναμία να αποτρέψουμε την καταστροφική και παράνομη αλιεία, αλλά και τελείως ανέτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας νερά. Επιπλέον, όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια χρονική περίοδο και στις ίδιες περιοχές όπου η χώρα έχει επιστρατεύσει έναν μεγάλο στόλο και σύγχρονο εξοπλισμό για να απωθούνται βάρκες με γυναικόπαιδα και κατατρεγμένους».
Και καταλήγει κάνοντας λόγο για διαχρονική «ολιγωρία» της Πολιτείας, ενώ εκφράζει το αίσθημα της ανασφάλειας των Ελλήνων στα ανατολικά σύνορά μας:
«Η συμπεριφορά των τουρκικών αλιευτικών αποδεικνύει την βέβαιη γνώση τους σχετικά με την διαχρονική ολιγωρία της Ελληνικής Πολιτείας και την, συνεπαγόμενη, αδυναμία των ελληνικών λιμενικών αρχών, ως προς την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών, που συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα.
Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ως Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, η στάση του Αρχιπελάγους δεν είναι εθνικιστική, αλλά επικεντρώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων πόρων μας. Ως άνθρωποι που επί δεκαετίες ζούμε στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, τόσο εμείς όσο και οι τοπικές κοινωνίες βιώνουμε μεγάλη ανασφάλεια για το αν όντως η πολιτεία είναι σε θέση να διασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας».