Με αφορμή το γεγονός ότι για δεύτερη φορά εντός του 2021 δημοσιοποιήθηκε κατά τις εργασίες της ΒτΕ το θέμα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικού στους μηχανικούς της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), ο Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ) χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία, οποιουδήποτε φορέα ή ατόμου, προς την κατεύθυνση επίλυσης του θέματος αυτού. Εκτιμούμε ότι οι προσπάθειες αυτές θα έχουν ισχυρότερο μήνυμα όταν γίνονται σε συντονισμό και σε συνεργασία με τον ΕΣΜΑ, καθώς ο σύλλογός μας γνωρίζει το πρόβλημα σε όλες τις πτυχές του και εκφράζει επίσημα τόσο τους εν ενεργεία όσο και τους εν αποστρατεία αποφοίτους Μηχανικούς της ΣΙ.
Επίσης για άλλη μια φορά θα θέλαμε να επισημάνουμε την αντιφατικότητα με την οποία συνδέεται το θέμα, καθώς οι απόφοιτοι της Κατεύθυνσης (Τμήματος) Μηχανικών της Σχολής Ικάρων (γνωστής και ως ΣΜΑ) δεν αναγνωρίζονται ως Μηχανικοί στην πατρίδα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γνωστικό επίπεδο και η επαγγελματική εμπειρία των αποφοίτων της ΣΜΑ μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωριζόμαστε ως Μηχανικοί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να εγγραφόμαστε στα αντίστοιχα «τεχνικά επιμελητήρια», με απλές και διαφανείς διαδικασίες. Επισημαίνεται επίσης ότι οι πρόσφατες αξιολογήσεις της Σχολής Ικάρων από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας και Πιστοποίησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) το 2015 και το 2020, αλλά κυρίως η καθολική αναγνώριση των γνωστικών ικανοτήτων των αποφοίτων της Σχολής μας, που αποδεικνύεται από το ευρύ φάσμα οργανισμών στους οποίους απασχολούνται ως μηχανικοί παγκοσμίως μετά την αποστρατεία τους, σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετούν ακαδημαϊκή ανεπάρκεια.
Το ζήτημα είναι κυρίως ηθικό αλλά παράλληλα τυπικό και ουσιαστικό. Τυπικό και ουσιαστικό καθώς αν και καταναλώνονται πολύτιμοι πόροι για την εκπαίδευση ενός εξαιρετικού από άποψη ποιότητας δυναμικού εν τούτοις η ΠΑ στερείται των υπηρεσιών πιστοποιημένων μηχανικών όταν τους χρειάζεται. Ηθικό, καθώς μετά από δεκάδες χρόνια υπηρεσίας και αδιαμφισβήτητης προσφοράς στην ΠΑ και τις ΕΔ, ο τίτλος και η πιστοποίηση που θα φέρουμε για να αποδείξουμε το ποιοι είμαστε προέρχεται από κάποιον ξένο φορέα καθώς η χώρα μας αρνείται να μας αναγνωρίσει ως Μηχανικούς.
Παρά την απογοήτευσή μας για την αδυναμία επίλυσης του θέματος στο πλαίσιο της πρόσφατης συζήτησης στη ΒτΕ, ο ΕΣΜΑ εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και καλεί την Ελληνική Πολιτεία να ενσκήψει στο μείζον αυτό θέμα και να το επιλύσει έστω και με 70 χρόνια καθυστέρηση. Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα!
Για το ΔΣ του ΕΣΜΑ
Ο Πρόεδρος
Αντιπτέραρχος (Μ) ε.α. Ιωάννης Κούτρας (CEng, MIET, CMgr, MSc)
Ο Γεν. Γραμματέας
Σμηναγός (Μ) ε.α. Βασίλειος Μηλιώτης (PhD, MBA, MSc)