Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι, η ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων δεν μοιάζει με την πτώση της Σαϊγκόν το 1975.
Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο «State of the Union» του CNN, ο παρουσιαστής Τζέικ Τάπερ ρώτησε τον Μπλίνκεν εάν οι ΗΠΑ ήταν «ήδη στη μέση μιας στιγμής όπως στη Σαϊγκόν», καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να σαρώνουν μεγάλες πόλεις της περιοχής από τότε που οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους. “Αυτό δεν είναι Σαϊγκόν”, απάντησε ο Μπλίνκεν. “Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με μία αποστολή και αυτή η αποστολή ήταν να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους που μας επιτέθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου και πετύχαμε σε αυτήν την αποστολή.
Ο στόχος που θέσαμε ήταν, να φέρουμε όσους μας επιτέθηκαν στη δικαιοσύνη , διασφαλίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν να μας επιτεθούν ξανά από το Αφγανιστάν, πετύχαμε αυτήν την αποστολή. Και στην πραγματικότητα το πετύχαμε πριν από λίγο καιρό. «Και ταυτόχρονα, η παραμονή στο Αφγανιστάν για ακόμη ένα, πέντε, 10 χρόνια δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον», πρόσθεσε.
Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι αν είχαν παραμείνει χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν πέραν της προθεσμίας της 1ης Μαΐου που είχε θέσει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τότε «οι επιθέσεις θα είχαν επανέλθει στις δυνάμεις μας» και «θα είχαμε επιστρέψει σε πόλεμο με τους Ταλιμπάν». «Η ιδέα ότι το status quo θα μπορούσε να διατηρηθεί διατηρώντας τις δυνάμεις μας εκεί, νομίζω ότι είναι απλά λάθος», είπε.
Ο Τάπερ ρώτησε τον Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αναγνώριζε ποτέ τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση, εν μέσω αναφορών ότι η Κίνα ετοιμάζεται να το κάνει. «Μια μελλοντική Αφγανική κυβέρνηση που υποστηρίζει τα βασικά δικαιώματα του λαού της και δεν φιλοξενεί-στηρίζει τρομοκράτες είναι μια κυβέρνηση με την οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και να αναγνωρίσουμε», απάντησε ο Μπλίνκεν