Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, 12 Αυγ. 2021
Τα δάση μας θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες θα αποκατασταθούν και η καλύτερη εγγύηση για αυτό το οποίο λέω -και η καλύτερη απάντηση στον δικαιολογημένο πόνο και στην οργή των συμπολιτών μας που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται- είναι το γεγονός ότι και σε άλλες φυσικές καταστροφές για αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάναμε. Από το καμένο Μάτι μέχρι τις πλημμύρες του Ιανού και τον καταστροφικό σεισμό της Σάμου
Γ. Παπακωνσταντίνου (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, το κυρίαρχο θέμα της επόμενης ημέρας μετά τη σκληρή δοκιμασία για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας είναι η ταχεία στήριξη που χρειάζονται για να ορθοποδήσουν και να φτιάξουν ξανά τις ζωές τους.
Ως Πρωθυπουργός, αλλά και πριν, έχετε πει αρκετές φορές ότι θα σαρώσετε τη γραφειοκρατία. Το επαναλάβατε και στο τηλεοπτικό σας μήνυμα. Ανατρέχοντας όμως, κ. Πρόεδρε, στο ιστορικό προηγούμενο, το γνωρίζετε και εσείς, υπάρχουν με μια διαβάθμιση πολλά αρνητικά παραδείγματα: καθυστερήσεων, πλημμελούς καταβολής των βοηθημάτων, βαλτωμένων ή παντελώς αναξιοποίητων ενισχύσεων. Και το ερώτημα, κ. Πρόεδρε, είναι ποιο ή ποια εχέγγυα θα συμπληρώσουν τη δική σας δέσμευση για σάρωση της γραφειοκρατίας, προσδίδοντας έτσι και απτή υπόσταση στην διακήρυξη της Κυβέρνησης για ταχύτητα στην υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης.
Κ. Μητσοτάκης: Η καλύτερη απάντηση που μπορώ να σας δώσω, κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ότι ήδη έχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση στο παρελθόν αντιμετωπίζοντας φυσικές καταστροφές όπως ο «Ιανός» και ο σεισμός της Σάμου, όπου κινηθήκαμε πολύ γρήγορα και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίστηκε από τις τοπικές κοινωνίες.
Δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Δευτέρα 9 Αυγ. 2021
Τους κύριους άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο άμεσης ενίσχυσης των πυρόπληκτων και της αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, αλλά και αυτοκριτική εμπεριείχε η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την διοχέτευση ενός πόσου, ύψους 500 εκατομμύριων ευρώ, ως πακέτο άμεσης στήριξης, ενώ προανήγγειλε στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης ειδικά για την Εύβοια.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε σε ένα σημείο…
“Είναι προφανές ότι η κλιματική κρίση χτυπά, πλέον, την πόρτα ολόκληρου του πλανήτη, με φωτιές που διαρκούν επί εβδομάδες. Αυτό είναι αιτιολογία, όχι, όμως, δικαιολογία ούτε και άλλοθι. Και θα το πω καθαρά: μπορεί να κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φάνηκε αρκετό στην άνιση μάχη με τη φύση. Το ίδιο ξεκαθαρά, όμως, θα πω και ότι θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά. Όπως το κάναμε και άλλοτε, μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» στη Θεσσαλία ή του μεγάλου σεισμού της Σάμου.”
Υ.Γ
Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι ο κ. Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και ορθά, τόσο στο διάγγελμα στις 9 Αυγ., όσο και στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, στον σεισμό της Σάμου και στον γρήγορο τρόπο που λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, κάτι που αναγνωρίστηκε από τις τοπικές κοινωνίες όπως ο ίδιος ανέφερε…
Ο σεισμός της Σάμου έγινε στις 30 Οκτ. 2020…
Αλήθεια γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία μνεία στους καταστροφικούς σεισμούς της ΠΕ Λάρισας του περασμένου Μαρτίου…;
Δεν έγιναν το ίδιο γρήγορα οι ενέργειες για τους σεισμόπληκτους της ΠΕ Λάρισας…;
Έγιναν όλα τέλεια και δεν χρειάζεται καμιά αναφορά… ;
Θυμίζουμε ότι…από τα 4.533 σπίτια τα 1.820 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου, της Φαρκαδόνας και του Κιλελέρ. Επίσης από τους 148 επαγγελματικούς χώρους που ελέγχθηκαν οι 49 κρίθηκαν ακατάλληλοι, όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν τα 66 από τις 132 αυτοψίες, ενώ σε 247 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 211 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.