Εστειλε δύο φρεγάτες και ελικόπτερο νότια της Κρήτης για έρευνα και διάσωση Μεταναστών που η ίδια η Τουρκία είχε αφήσει να πνίγουν με σαπιοκάραβο!
Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει το 2015 – 16, το επιχειρεί τώρα σε συνδυασμό με το παράνομο μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας.
Τη βύθιση ενός ιστιοφόρου σκάφους με επιβαίνοντες 45 μετανάστες σε θαλάσσια περιοχή περί τα 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία, ώστε επί του πεδίου να αμφισβητήσει ελληνική δικαιοδοσία στην έρευνα και διάσωση στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την επιθετική αναθεώρηση όλων των διεθνών συνθηκών για την περιοχή και τον γεωπολιτικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας.
H Τουρκία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το συμβάν με καθυστέρηση ωρών και αφού, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που εκδόθηκε το βράδυ της 22ας Ιουλίου, είχαν ήδη περισυλλεγεί 36 αλλοδαποί. Το συμβάν αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί οτιδήποτε θεωρεί ευκαιρία για να προωθήσει τους στόχους της και ότι το «ήρεμο καλοκαίρι» του Ερντογάν δεν αποτελεί παρά λεκτικό πυροτέχνημα χωρίς πρακτική αξία.
Το βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουλίου και ώρα 8.29 μ.μ. το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανακοίνωσε ότι από τις απογευματινές ώρες βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή περί τα 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).
Στην ανακοίνωση Τύπου αναφέρεται ότι το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από παραπλέον πλοίο που είχε προσεγγίσει το ιστιοφόρο για συνδρομή ότι το ιστιοφόρο άρχισε να βυθίζεται και ότι άρχισε η επιχείρηση περισυλλογής των επιβαινόντων του από τη θάλασσα. Στην περιοχή βρέθηκε αμέσως ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ έσπευσε και ένα πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού καθώς και ένα ναυαγοσωστικό. Η έγκαιρη παρέμβασή τους, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες πέντε παραπλέοντων πλοίων είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση 36 αλλοδαπών.
Στην περιοχή όμως επιχείρησαν να φτάσουν και τουρκικά σκάφη, τα οποία θέλησαν να… αναλάβουν την ευθύνη διεξαγωγής της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Ή τουλάχιστον να πουν ότι το έκαναν, προκειμένου να αμφισβητήσουν ακόμη μία φορά την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν εκδίδοντας χάρτες.
Την Παρασκευή στη 1.02 μ.μ. -δηλαδή 17 ώρες μετά την ανακοίνωση του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και αφού είχαν ήδη περισυλλεγεί 36 μετανάστες- η τουρκική πλευρά επιχείρησε να πετύχει αυτό το οποίο δεν της επέτρεψε η έγκαιρη παρέμβαση των μέσων του Λιμενικού. Με κείμενο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο twίtter και ως ανακοίνωση Τύπου στην ιστοσελίδα του (και στις δύο περιπτώσεις συνοδευόμενες από φωτογραφίες) το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιαστεί ότι διεξήγαγε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Αναφέρεται σε αυτό: «Μετά την πληροφορία ότι ένα σκάφος που περιείχε 45 παράτυπους μετανάστες βυθίστηκε περίπου 60 μίλια νότια του νησιού Kerpe (στα τουρκικά η Κάρπαθος), οι φρεγάτες μας μετέβησαν αμέσως στον χώρο του συμβάντος, την ανακήρυξαν ως “περιοχή έρευνας και διάσωσης” και άρχισαν τις επιχειρήσεις. Και προσθέτει ότι εκδόθηκαν ανακοινώσεις στα παραπλέοντα εμπορικά πλοία και ότι τους ανατέθηκαν τομείς έρευνας. Συγκεκριμένα, ζητούσαν από τα παραπλέοντα πλοία να αλλάξουν συχνότητα επικοινωνίας (ώστε να αποκλείσουν το ΕΚΣΕΔ που διεξήγαγε την επιχείρηση) και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των τουρκικών φρεγατών, κάτι όμως που δεν έγινε.