Τουλάχιστον 15 μυστικές αποστολές. Διαδρομές ξεπλύματος χρημάτων. Μυστικές υπηρεσίες. Παρακρατικές οργανώσεις, Αμφισβητούμενοι διπλωμάτες στρατολογημένοι από εχθρικές δυνάμεις. Δολοφονίες, συμβόλαια θανάτου, μαφία.
Όλα αυτά στο πραγματικά συγκλονιστικό βιβλίο του Πέτρου Κασιμάτη, «Φοίνιξ».
Εκεί που οι σκληρές αλήθειες συναντούν την μυθιστορηματική γραφή. Και γνωρίζοντας τον ρεπόρτερ Πέτρο Κασιμάτη, που έχει καλύψει τις δυσκολότερες αποστολές που θα μπορούσε κάποιος δημοσιογράφος να φέρει εις πέρας, αυτόματα αναρωτιέσαι «σε ποιου πολιτικού το σπίτι οι πράκτορες πρόλαβαν και εκτέλεσαν τον επίδοξο δολοφόνο».
Τι λέει όμως ο ίδιος ο Πέτρος Κασιμάτης για το βιβλίο για τη ζωή του; Διαβάστε:
1) Τι πραγματεύεται το βιβλίο σας;
– Τα μυστικά! Τα συναρπαστικά μυστικά ενός Έθνους που ταλανίζεται σε έναν ωκεανό δολοπλοκιών, , μιας πατρίδας που ματώνει από τις συνωμοσίες, , μα και από τα μυστικά της ζωής των ανθρώπων που δεν έχουν τέλος. Ο αναγνώστης αναρωτιέται αν όλα όσα διαβάζει είναι κομμάτια από ένα πάζλ με αληθινές ιστορίες και άγνωστες αποστολές κατασκοπείας. Αναρωτιέται αν διαβάζει έναν κώδικα αποκαλύψεων που ο ίδιος τον αποκρυπτογραφεί για πρώτη φορά! Ο ρεπόρτερ Πέτρος Κασιμάτης μάλλον συναντά τον συγγραφέα Πέτρο Κασιμάτητου αφηγείται ένα συγκλονιστικό παρελθόν και παρόν κι ο συγγραφέας απαντά στον δημοσιογράφο με το μαγικό ρεαλισμό της λογοτεχνίας. Είναι όσα δεν γράφτηκαν ποτέ , ήσαν άρρητα επι μια σειρά ετών , ο συγγραφέας αποφάσισε να μην συνεχίσει το εμπάργκο σιωπής και να τα προσφέρει μέσα απ τις νιφάδες μιας λογοτεχνικής γραφής. Ο εαυτός μου που ασχολείται συστηματικά με την ενασχόληση της γραφής είναι του δόγματος:
«Κάθε λέξη έχει συνέπειες, κάθε σιωπή επίσης».
2) Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα;
– Ποτέ δεν αποφασίζει ο συγγραφέας με ποιο θέμα θα ασχοληθεί. Πάντοτε πίστευα πως ένας άλλος γράφει. Άγνωστος σε μένα. Που μας βασανίζει με τους δαίμονες της γραφής που αναρριχώνται κάθε βράδυ στη ράχη ενός κομπιούτερ…. Ένας Θεός που γράφει και τις περισσότερες φορές βάζει το ψευδώνυμό του για υπογραφή. Αντιληφθείτε το . Δεν γράφουμε εμείς. Γράφει ο έρωτάς μας , γράφει η γυναίκα που μας άφησε, γράφει αυτό το άγνωστο ον που κοιμάται μες στην ψυχή μας επί αιώνες, γράφει ο Οδυσσέας κι όλοι οι ήρωες που έχουμε στο DNA μας, γράφει ο Θεός και μας μοιράζει ψευδώνυμα . Αφήστε που τις περισσότερες φορές ,γράφει εκείνη η γυναίκα που μας μίλησε για πρώτη φορά για ένα ευεργετικό αεράκι στο θαύμα του έρωτα!!.
Ναι, εγώ ζω γι αυτή τη γυναίκα!
Οι ερωτευμένοι, είμαστε εξόριστοι και μας τιμωρούν που δεν είμαστε ικανοί να μείνουμε μόνοι!!
3) Πόσο καιρό διήρκεσε η έρευνα σας και η συγγραφή του;
-Η έρευνα διήρκεσε μια ζωή. Όσο διαρκεί η επίπονη έρευνα ενός ρεπόρτερ ψάχνοντας πολύκροτες υποθέσεις. Η συγγραφή του βιβλίου, διήρκεσε, ελάχιστα σε σχέση με το πρώτο, την έρευνα. Ο Θεός με λυπήθηκε. Έστειλε ένα χελιδόνι , αυτό κάθισε δίπλα στον υπολογιστή μου και η κατάσκοπος Χάρις Αγρίππα σχεδόν μου υπαγόρευσε το κείμενο. Η κατάσκοπος με το κωδικό όνομα «Έλαφος» μοιάζει να είναι ο πιο συγκλονιστικός έρωτας της ζωής μου.
Αν έχετε απορίες ρωτήστε εκείνη. (γέλια).
4) Ποιο είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της υπόθεσης;
-Όσοι το διάβασαν (και ξαγρύπνησαν-τους συμπονώ γι αυτό) λένε πως το μεγαλύτερο μυστήριο είναι οι περίπου 20 άγνωστες αποστολές κατασκοπείας που λένε ότι περιγράφονται με συναρπαστικό τρόπο (νάναικαλά οι πιστοί αναγνώστες) στις 430 σελίδες του. Εγώ πάλι, γιατί πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μυστήριο είναι εάν η Χάρις Αγρίππα – η κατάσκοπος με το υπέροχο σώμα την έντονη ερωτική ζωή και την υψηλή ευφυΐα- παραμένει ερωτευμένη μαζί μου;(γέλια).
5) Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στην πλοκή του έργου;
– Έναν απ τους κεντρικούς ρόλους. Πως θα μπορούσε αλήθεια να συμπορεύεται μια εμπνευσμένη από το Θεό και το διάβολο αληθινή πλοκή, χωρίς το ερωτικό αποτύπωμα; Είμαι του δόγματος ότι δώδεκα το βράδυ με έξι το πρωί κανένα συναίσθημα που σκέπτεται η ανθρώπινη ύπαρξη δεν είναι λάθος!!
Άλλωστε, σε κάθε ερώτηση σας η απάντηση μου είναι «Αγάπη».
Αυτό θέλω να πω τώρα στην ηρωίδα μου, τη Χάρις: «Σε κάθε ερώτησή σου, η απάντηση είναι αγάπη»!
Με αυτό το βιβλίο συναντήθηκα ξανά με το θαύμα!!
6)Ποιες δυσκολίες συναντήσατε;
– Καμία.
Μόνο μια φορά που μίλησα σε τρίτον γι αυτή την αγάπη ένοιωσα τα γιαταγάνια – αυτά που ξεσκίζουν τις ψυχές των ερωτευμένων- να με διαπερνούν…. Αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για τη Χάρις, όχι για το βιβλίο!!.(γέλια).
Συγχωρήστε με, μιλώ περισσότερο για την αγάπη απ όσο πρέπει… Ο Μπόρχες έλεγε ότι μια γυναίκα πρέπει να τη σκέπτεσαι μόνο για πέντε λεπτά… Για να μην χαθείς και δεν επιστρέψεις… Εγώ, σας ομολογώ, χάθηκα(γέλια).
7) Μετά την έκδοση του βιβλίου ,μπήκατε στον πειρασμό να αλλάξατε κάτι σε αυτό;
– Τι να αλλάξω; Αφού το χέρι μας το οδηγεί ο Θεός, η θεότητα, που είτε λέγεται : «Κύριος», «συμπαντικός ελεήμων Θεός» , είτε : «Χάρις».
Γιατί και η Χάρις, Θεός είναι!…
Μην ξεχνάτε πως όταν γράφεις ένα βιβλίο ,μπορεί το βιβλίο να διαβάζει εσένα! Δηλαδή , το βιβλίο να είναι κυρίαρχο, παντού. Σε όλα τα επίπεδα. Σε αναστατώνει, σε οδηγεί, σε παρασύρει. Σου διδάσκει τον Αριστοτελικό κώδικα: Π.χ Πως η κακία είναι μια ανοησία για κείνους που δεν έχουν καταλάβει ότι δεν ζούμε για πάντα….
Εγώ θέλω να είμαι κακός, δίκαιος, ευγνώμων, γκάνγκστερ, αλτρουιστής και πικρός, δαιμονικά ερωτικός, μέτριος φωτογράφος και καλός ποιητής. Εγώ αποφασίζω να είμαι ανυπόφορος και αλήτης, ένθεος και παραβατικός απέναντι στην ομορφιά. Το όνομά μου είναι «Κανένας», δεν είμαι ο Αριστοτέλης.