Ο ηγέτης του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (BBP), ενός μικρού, εθνικιστικού κόμματος στην Τουρκία, πρότεινε η Τουρκία να καταργήσει τις αναφορές στα «Ελληνικά» και «Αρμενικά» σε εκκλησίες και σχολεία που ανήκουν σε αυτές τις κοινότητες στα Πριγκηπονήσια στη Θάλασσα του Μαρμαρά. «Ας χρησιμοποιήσουμε την αρχή της αμοιβαιότητας και αφαιρέστε τη λέξη «Ελληνικά » και ας λέμε ορθόδοξη σχολή ή εκκλησία για εκείνους ελληνικής καταγωγής και χρησιμοποιήστε τις λέξεις «Γρηγοριανός Χριστιανός » για τα Αρμενικά ιδρύματα», δήλωσε ο ηγέτης του BBP Μουσταφά Destici σε συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.
Ο ηγέτης του BBP κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έλαβε αποφάσεις που αγνοούν την τουρκική ταυτότητα, καθώς η Ελλάδα αναφέρεται στη μουσουλμανική μειονότητα της χώρας ως μόνο μουσουλμανική και όχι τουρκική. Το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας είναι ένα από τα πολλά σημεία διαμάχης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η περιγραφή της μειονότητας του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu ως «τουρκική» πριν από μια επίσκεψη στη βορειοανατολική Ελλάδα κοντά στα τουρκικά σύνορα τον Μάιο προκάλεσε μια οργισμένη απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη έχει περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους», δήλωσε το ΥΠΕΞ.
«Οι συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να διαστρεβλώσει αυτήν την πραγματικότητα, καθώς και οι ισχυρισμοί για μη προστασία των δικαιωμάτων αυτών των πολιτών ή για διακρίσεις, είναι αβάσιμοι και απορρίπτονται στο σύνολό τους», πρόσθεσε. Η Τουρκία ισχυρίζεται συχνά ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της…
Αρμενικές, ελληνικές και εβραϊκές κοινότητες στην Τουρκία θεωρούνται μειονότητες βάσει της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923.