Σε γραμμή ΕΛΙΑΜΕΠ επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγορεύοντας… «τσάρο» της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας τον Θάνο Ντόκο, που υποστήριζε τη «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου με την Τουρκία και ανησυχούσε τόσο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ώστε έστελνε απευθείας σε τουρκικές πρεσβείες τα σχετικά του πονήματα!
Η αδιανόητη απόφαση του πρωθυπουργού να αναβαθμίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο έναν εκ των εκφραστών του κατευνασμού της Τουρκίας σίγουρα δημιουργεί έντονο προβληματισμό για επώδυνες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.
Η τραγική αυτή απόφαση ελήφθη κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στο οποίο ανετέθη στον Θάνο Ντόκο να εκπονήσει τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της χώρας μας, γεγονός που τον φέρνει στη θέση του «συντονιστή» μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών, Αμυνας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, στο ΚΥΣΕΑ δόθηκε το πράσινο φως στον κ. Ντόκο να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις, ώστε το αργότερο έως το τέλος του χρόνου να είναι έτοιμη η Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας, ενώ, όπως φαίνεται, θα αναλάβει και καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Θάνος Ντόκος είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων όταν, σε συνεντευξή του, τον Φεβρουάριο του 2020, στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», με τον θεσμικό ρόλο του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, είχε επαναλάβει τις γνωστές θέσεις που εκπορεύονται από το ΕΛΙΑΜΕΠ για συνεκμετάλλευση Αιγαίου, Ανατολικής Μεσογείου και των ενεργειακών τους κοιτασμάτων από Ελλάδα και Τουρκία. Είχε μάλιστα τότε επιτεθεί και στη Γαλλία, τη χώρα που βρέθηκε δίπλα μας κατά τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων αργότερα το ίδιο έτος, διότι… είχε βάλει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει, είχε αναγκαστεί να θέσει δημοσίως την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος όμως δεν έκρινε σκόπιμο να την αποδεχθεί.
Βρέθηκε ξανά στο μάτι του κυκλώνα όταν αποκαλύφθηκε ότι από το προσωπικό του email έστελνε απευθείας σε Τούρκους διπλωμάτες έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, λίγες ημέρες πριν αυτή δημοσιοποιηθεί, αλλά και πάλι δεν ίδρωσε κανένα αυτί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το γεγονός ότι ο Θάνος Ντόκος, με αυτού του είδους τις περγαμηνές, αναλαμβάνει να εκπονήσει αυτό που θα έχει θέση «βίβλου» για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας της χώρας είναι αρκετό για να δικαιώσει όσους θεωρούν ότι οι κατευναστικές πολιτικές της εποχής Σημίτη ανασύρονται από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.