Χρήστος Σπιρτζης: Δεν αποσύρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη ντροπιαστική έφεση του ελληνικού δημοσίου κατά της απόφασης που δικαίωσε τον δημοσιογράφο, Μανώλη Κυπραίο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρνητική ήταν η απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμοδίου για την Αντιεγκληματική Πολιτική και πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ, Λευτέρη Οικονόμου στο αίτημα του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστου Σπίρτζη να αποσύρει η ελληνική πολιτεία την έφεση που άσκησε στην απόφαση αποζημίωσης του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου λάμψης εντός στοάς, στο Σύνταγμα, το 2011.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη απέδειξε για μία ακόμη φορά το ανάλγητο απέναντι στους πολίτες πρόσωπό του, αρνούμενο να αποσύρει την έφεση σε μια απόφαση που δικαίωσε απόλυτα τον δημοσιογράφο ο οποίος σύμφωνα με επίσημες γνωματεύσεις έχει αναπηρία 90% εξαιτίας της χρήσης αστυνομικής βίας από δυνάμεις των ΜΑΤ, την περίοδο που ο Λευτέρης Οικονόμου ήταν αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Ο Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε προσβλητική την έφεση και ζήτησε η κυβέρνηση να κάνει το ίδιο που έκανε και στην υπόθεση της Marfin, να πάρει, δηλαδή, πολιτική απόφαση και να την ακυρώσει.

«Η πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση ήταν καταπέλτης κατά των αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ που επιτέθηκαν κατά του δημοσιογράφου. Είναι προσβλητική η έφεσή σας. Ο Μανώλης Κυπραίος, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη και τις γνωματεύσεις των γιατρών, έχει αναπηρία 90% και οφείλεται στη ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Γιατί δεν κάνετε το ίδιο που κάνατε με την υπόθεση της Marfin, να πάρετε μία πολιτική απόφαση και να μην ασκήσετε έφεση;» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη σημείωσε:

«Γιατί στην υπόθεση της Marfin δεν ακολουθήθηκε ίδια τακτική; Γιατί δεν άσκησε έφεση το δημόσιο; Γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, δεν ασκήθηκε έφεση; Εκεί είναι πιο πιασάρικο το θέμα επικοινωνιακά; Εκεί έγινε παρέμβαση στη δουλειά του νομικού συμβουλίου του κράτους από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με την ανακοίνωσή σας; Προφανώς όχι, πάρθηκε μια πολιτική απόφαση και σωστά πάρθηκε.

Επρεπε να παρθεί και εδώ. Πάρτε τώρα αυτήν την απόφαση και ακυρώστε την έφεση. Το ότι δεν έχετε προβεί ούτε σε μία δήλωση, ως κυβέρνηση στο να ζητάτε εμπράκτως και όχι στα λόγια συγνώμη για αυτό που έτυχε στη ζωή ενός νέου ανθρώπου, ενός δημοσιογράφου, δείχνει πολλά πράγματα. Για αυτό σας καλώ να σταματήσετε να κινείστε με τους δογματισμούς του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη σε αυτά τα θέματα».

«Αν θέλουμε να τιμούμε τη Δημοκρατία μας, το Σύνταγμα μας, το θεσμικό πλαίσιο του νομικού συμβουλίου του κράτους και πρωτίστως τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί στο σώμα τους, στη ζωή τους, βλάβες από τον τρόπο λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας και ειδικά αυτών που έχουν ως αρμοδιότητά τους την καταστολή, πρέπει να το αποδεικνύουμε εμπράκτως. Αν θέλουμε να γεφυρώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών και της ελληνικής αστυνομίας. Αν θέλουμε να τους οδηγήσουμε σε αναμέτρηση, μπορείτε να συνεχίσετε όπως τώρα».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στην απάντησή του τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα αποσυρθεί από τη συγκεκριμένη έφεση ενάντια στη καταδικαστική απόφαση 8144/20 του Πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου που αφορά επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ ενάντια στο δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, στις 20 Ιουνίου 2011.

Να θυμίσουμε ότι η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου αποτελεί καταπέλτη κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ και επεσημαίνει ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη χειροβομβίδα μέσα σε κλειστό χώρο, μέσα στη στοά που βρισκόταν ως δημοσιογράφος ο Μανώλης Κυπραίος.

Τα ωστικά κύματα που δημιουργήθηκαν, δυστυχώς, είχαν ως επακόλουθο την πλήρη κώφωση του Μανώλη Κυπραίου. Κατά τη δικαστική κρίση, η πλήρης κώφωση του δημοσιογράφου οφείλεται αποκλειστικά στη παράνομη πράξη του εναγόμενου, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε την ένταση συνυπαιτιότητας του δημοσιογράφου αλλά απέρριψε και την πραγματογνωμοσύνη που είχατε καταθέσει ως υπουργείο.

Η ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΠΙΡΤΖΗ

Με λύπη αλλά και ταυτόχρονα με αγανάκτηση ενημερωθήκαμε από την ανάρτηση του δημοσιογράφου, Μανώλη Κυπραίου ότι ασκήσατε έφεση ως κυβέρνηση ενάντια στη καταδικαστική απόφαση 8144/20 του Πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου που αφορά επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ ενάντια στο δημοσιογράφο, στις 20 Ιουνίου 2011.

Τη γνωρίζετε πολύ καλά την υπόθεση, κύριε Οικονόμου, γιατί τότε ήσασταν αρχηγός της Αστυνομίας. Να θυμίσουμε ότι η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου αποτελεί καταπέλτη κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ και επισημαίνει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη χειροβομβίδα μέσα σε κλειστό χώρο, μέσα στη στοά που βρισκόταν ως δημοσιογράφος ο Μανώλης Κυπραίος αλλά ήταν απαγορευτική η ρίψη της σε περιορισμένο χώρο και συνίσταται μη νόμιμη χρήση αυτής.

Τα ωστικά κύματα που δημιουργήθηκαν, δυστυχώς, είχαν ως επακόλουθο την πλήρη κώφωση του Μανώλη Κυπραίου. Κατά τη δικαστική κρίση, η πλήρης κώφωση του δημοσιογράφου οφείλεται αποκλειστικά στη παράνομη πράξη του εναγόμενου, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου, και το δικαστήριο απέρριψε την ένταση συνυπαιτιότητας του δημοσιογράφου αλλά απέρριψε και την πραγματογνωμοσύνη που είχατε καταθέσει ως υπουργείο.

Θέλω να μας απαντήσετε σε συγκεκρίμενα πράγματα καθώς ο Μανώλης Κυπραίος έχει αναπηρία σε ποσοστό 90% σύμφωνα γνωματεύσεις γιατρών, όχι ιδιωτών. Με τον τρόπο που γράφτηκε η συγκεκριμένη προσφυγή σας ενάντια στην πρωτοβάθμια απόφαση, προσβάλλει έναν άνθρωπο με αναπηρία 90% του οποίου η αναπηρία οφείλεται στον τρόπο που λειτούργησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Δεν φτάνει αυτό, δυστυχώς, επικαλείστε στην έφεση σας την αδυναμία πληρωμής του δημοσίου γιατί έχουμε μνημόνιο και δεν είναι καλά τα οικονομικά της χώρας. Οι ισχυρισμοί αυτοί ντροπιάζουν τη χώρα.

Γιατί στην έφεση σας αγνοείτε τα ανεξάρτητα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, τόσο του πυροτεχνουργού όσο και του γιατρού; Γιατί επικαλείστε ότι έχει επανέλθει η ακοή του δημοσιογράφου; Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο ως θαύμα. Ακούει στοιχειωδώς. Γιατί δεν κάνετε το ίδιο που κάνατε με την υπόθεση της Marfin και μάλιστα, όπως έλεγε η κυβέρνηση, με απόφαση του πρωθυπουργού. Δηλαδή να μην ασκήσετε έφεση. Γιατί επκαλείστε για δεύτερη φορά νόμους της Γκεστάπο και της Χούντας για να δικαιολογήσετε τη χρήση βίας της ΕΛΑΣ ενάντια σε πολίτες και δημοσιογράφους; Τέλος, με ποιον τρόπο εκπαιδεύονται οι αστυνομικοί που χρησιμοποιούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε όλα αυτά που υπήρχαν ή ιδρύσατε, κάθε πότε επαναλαμβάνεται η εκπαίδευση τους;

Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Διοργανώσατε, κύριε Οικονόμου, μία ημερίδα το 2011 με τίτλο “Αστυνομία και Ανθρώπινα Δικαιώματα”. Θα σας διαβάσω τι είχατε πει για τον κύριο Κυπραίο, έναν άνθρωπο που ξύπνησε το πρωί να πάει στη δουλειά του και περπάτησε έξι χρόνια μετά ύστερα από πολύ βαριές εγχειρήσεις και του οποίου η ακοή δεν θα επανέλθει ποτέ. Είχατε πει λοιπόν: “θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Κυπραίο γιατί απεδέχθη την πρόσκληση και είναι πολύ σημαντική η παρουσία του σήμερα, για να ακούσουμε από την πλευρά ενός ανθρώπου που έχει τραυματιστεί, που έχει κλονιστεί πραγματικά η υγεία του, λόγω χρήσης αστυνομικής βίας να ακούσουμε και την άλλη πλευρά όλοι μας. Ως αρχηγός της ΕΛΑΣ στο όνομα του Μανώλη Κυπραίου, να ζητήσουμε ένα συγνώμη στα θύματα της βίας”.

Είχατε απόλυτο δίκιο. Ποιο είναι το συγνώμη που ζητάτε σήμερα ως υπουργός; Κατ’ αρχάς να ενημερώσουμε ότι 14.3.2012, ήσασταν υφυπουργός τότε, η ΕΔΕ που είχε γίνει βγάζει ότι δεν προκύπτει καμία ευθύνη για κανέναν. Είναι δυνατόν; Οι άντρες των ΜΑΤ δεν φορούσαν διακριτικά, έριξαν χειροβομβίδα μέσα σε κλειστό χώρο, τραυματίστηκε ο άνθρωπος ο οποίος τυχαίνει να είναι και δημοσιογράφος που σημαίνει ακόμη βαρύτερο πλήγμα για τη Δημοκρατία. Ο Μανώλης Κυπραίος αποδέχθηκε την πρόσκληση για την εκδήλωση του 2011, δείχνει μεγαλοσύνη αυτό, να έχεις τραυματιστεί από την αστυνομία και να παρίστασαι σε εκδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας. Και πως του ζητάει συγνώμη το ελληνικό δημόσιο; Ασκώντας μία έφεση που τον προσβάλλει. Και ως άνθρωπο με αναπηρία η οποία, μάλιστα, αναπηρία προέκυψε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Για να μην πάμε και δούμε τα υπόλοιπα που επικαλείται η έφεση. Διάβασα και την ανακοίνωση του υπουργείου. Καταλαβαίνω ότι είστε σε δύσκολη θέση και μπορεί να σας ξέφυγε αλλά μη μας λέτε ότι δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή η κυβέρνηση. Ποιος έχει; Είναι ανεξάρτητο σώμα το νομικό συμβούλιο του κράτους; Το νομικό συμβούλιο του κράτους έχει τη δυνατότητα να μην ασκηθεί έφεση, να υπάρξει συμβιβασμός με τον πολίτη. Εσείς, ως το καθ ύλην αρμόδιο υπουργείο δίνετε τα επιχειρήματα για να φτιαχτεί ο φάκελος. Αποδέχεστε την ΕΔΕ που τους απαλλάσει όλους. Δεν αρμόζει στη Δημοκρατία μας να υπάρχει τέτοια συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες.

Σας ρωτάω. Γιατί στην υπόθεση της Marfin δεν ακολουθήθηκε ίδια τακτική; Γιατί δεν άσκησε έφεση το δημόσιο; Γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, δεν ασκήθηκε έφεση; Εκεί είναι πιο πιασάρικο το θέμα επικοινωνιακά; Εκεί έγινε παρέμβαση στη δουλειά του νομικού συμβουλίου του κράτους από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με την ανακοίνωσή σας; Προφανώς όχι, πάρθηκε μια πολιτική απόφαση και σωστά πάρθηκε. Επρεπε να παρθεί και εδώ. Πάρτε τώρα αυτήν την απόφαση και ακυρώστε την έφεση. Το ότι δεν έχετε προβεί ούτε σε μία δήλωση, ως κυβέρνηση στο να ζητάτε εμπράκτως και όχι στα λόγια συγνώμη για αυτό που έτυχε στη ζωή ενός νέου ανθρώπου, ενός δημοσιογράφου, δείχνει πολλά πράγματα. Για αυτό σας καλώ να επανέλθετε στην αρχική σας θέση, ως αρχηγού της αστυνομίας και να σταματήσετε να κινείστε με τους δογματισμούς του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη σε αυτά τα θέματα. Αν θέλουμε να τιμούμε τη Δημοκρατία μας, το Σύνταγμα μας, το θεσμικό πλαίσιο του νομικού συμβουλίου του κράτους και πρωτίστως τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί στο σώμα τους, στη ζωή τους, βλάβες από τον τρόπο λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας και ειδικά αυτών που έχουν ως αρμοδιότητά τους την καταστολή. Αν θέλουμε να γεφυρώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών και της ελληνικής αστυνομίας. Αν θέλουμε να τους οδηγήσουμε σε αναμέτρηση, μπορείτε να συνεχίσετε όπως τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ