Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι πρόεδροι δέκα μεγάλων Ελληνοαμερικανικών οργανισμών ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο όπως οι ΗΠΑ αιτηθούν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν τη δικαιοδοσία τους στα Βαρώσια.
«Σας παροτρύνουμε να προειδοποιήσετε τον Πρόεδρο Ερντογάν ενάντια σε περαιτέρω επιθετικότητα προς την Κύπρο και να στείλετε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τιμωρητικές και αυστηρές συνέπειες εάν συνεχιστούν περαιτέρω ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες απειλούν την κυριαρχία της και προκαλούν αστάθεια. Επιπλέον, ζητούμε ευπειθώς όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν τη δικαιοδοσία τους στα Βαρώσια», αναφέρει η επιστολή που εστάλη την Πέμπτη στον πρόεδρο Μπάιντεν.
Την υπογράφουν οι ηγέτες της ΑΧΕΠΑ, ΑΗΙ, ΠΣΕΚΑ, Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, HALC, Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αμερικανο-Ελληνικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Εθνικού Συμβουλίου, Παγκυπρίου Φλόριδας.
Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, οι ομογενείς σημειώνουν πως με αφορμή την επικείμενη 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο απευθύνονται σ’ αυτόν για να μεταφέρουν την βαθιά τους ανησυχία, σχετικά με τις νέες και ανανεωμένες απειλές που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η Κύπρος, οι οποίες προέρχονται από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Οι ομογενείς παράγοντες σημειώνουν το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια από την Τουρκία, στις 6 Οκτωβρίου 2020, μία ενέργεια που παραβιάζει άμεσα τα ψηφίσματα του Σ.Α. και ιδίως το 550 και 789, καθώς και τη συμφωνία κορυφής Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979 η οποία διακήρυττε πως θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην επανεγκατάσταση των κατοίκων της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξή τους σε μια λύση «δύο κρατών» σχετικά με την Κύπρο – τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού. Ως εκ τούτου, η απόπειρα του Προέδρου Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς των Βαρωσίων αποδεικνύει έλλειψη ενδιαφέροντος για επανάληψη σοβαρών συνομιλιών για τη διευθέτηση, ευνοώντας την αναζήτηση απτών μέτρων για την προώθηση μιας λύσης «δύο κρατών» σχετικά με την Κύπρο, η οποία παραβιάζει τις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφέρει η επιστολή.
Σημειώνεται επιπλέον ότι οι τουρκικές δραστηριότητες παραβιάζουν γραπτή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και προηγούμενες εκθέσεις της Νομοθετικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επιστροφή του περίκλειστου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
Υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την υποστήριξή της εγκρίνοντας τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 9 Οκτωβρίου 2020, ζητώντας την «αντιστροφή» των ενεργειών της Τουρκίας σε σχέση με τα Βαρώσια.
«Ωστόσο, σημειώνει, η Τουρκία δεν έχει αντιστρέψει τις ενέργειές της σχετικά με τη Βαρώσια. Επομένως, μια απλή ρητορική ή κριτική προς την Τουρκία, πλέον δεν επαρκεί. Απαιτείται η άμεση ανάληψη ουσιαστικής δράσης».
Οι ομογενείς υπενθυμίζουν ότι το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ρητά ότι μια προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος των Βαρωσίων απαιτεί τη μεταφορά της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.
«Προς τούτο, καλούμε την κυβέρνησή σας να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν την απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, βάση της οποίας τα Βαρώσια θα ήταν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ», επισημαίνουν οι ομογενείς στον πρόεδρο Μπάιντεν.
Στη συνέχεια αναφέρονται στα δημοσιεύματα του Τύπου, βάση των οποίων ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί τα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου και υποτίθεται ότι θα προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με το καθεστώς τους.
«Είναι ουσιώδες για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διεθνή κοινότητα να κινηθούν προληπτικά και να αποτρέψουν τυχόν περαιτέρω παράνομες ενέργειες του τουρκικού επεκτατισμού σε βάρος της Κύπρου. Μια αποτυχία δράσης μόνο θα ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Ερντογάν στην επιδίωξή του για μια λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο, η οποία θα ήταν καταστροφή για τον λαό της Κύπρου και δεν θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει η επιστολή των δέκα ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.
Σημειώνει παράλληλα ότι εν πολλοίς, οι προσπάθειες του Προέδρου Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς των Βαρωσίων προωθώντας μια λύση «δύο κρατών», αποτελεί τρομερή απειλή για την κυριαρχία της Κύπρου, όπως η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.
«Όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, ο υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ αρνήθηκε να αναλάβει δραστηριότητες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διορθώσουν την κρίση, λόγω μιας επιθυμίας να κατευνάσει την Τουρκία. Το Κογκρέσο, με την υποστήριξη Γερουσιαστών όπως εσείς, επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 1975, παρά τις αντιρρήσεις του κ. Κίσινγκερ. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρέπει να εμπλακεί στην ίδια εσφαλμένη διπλωματική πρακτική όσον αφορά την Κύπρο, όπως και το 1974».
Υπενθυμίζουν παράλληλα στον πρόεδρο Μπάιντεν, όσα έγραφε ως γερουσιαστής, στις 27 Ιανουαρίου 1989, σε επιστολή του προς τον αείμνηστο Δρα Ντιν Λόμις, τότε πρόεδρο του ΑΗΙ, δηλώνοντας πως «? πρέπει να προτρέψουμε τη νέα κυβέρνηση Τζορτζ Μπους να καταστήσει την Κύπρο υψηλότερη προτεραιότητα πολιτικής στην αμερικανική εξωτερική πολιτική? Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αξιώσεις τους για πατρογονική γη και περιουσία που κατασχέθηκαν κατά την εισβολή του 1974 δεν θα παραβλεφθούν. Τέλος, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι έως ότου απομακρύνει τον τελευταίο στρατιώτη της από την Κύπρο, δεν θα αναγνωριστεί ποτέ ως πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας.”
Τέλος, υπενθυμίζοντας στον Αμερικανό πρόεδρο πως εδώ και δεκαετίες είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας ενιαίας, ελεύθερης και ειρηνικής Κύπρου, υπογραμμίζουν ότι ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι σε μοναδική θέση να καταστήσει την Κύπρο υψηλότερη προτεραιότητα πολιτικής στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, όπως είχε προηγουμένως δηλώσει.