Στο αρχείο τέθηκε με διάταξη της εισαγγελέως Πρωτοδικών Χάιδως Ζουγρή η μηνυτήρια αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή κατά του συναδέλφου του αρεοπαγίτη Λάμπρου Σοφουλάκη ο οποίος είχε συντάξει το πόρισμα βόμβα για την υπόθεση Novartis και καταλόγιζε στον Αγγελή ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και παράβαση καθήκοντος.
Πρόκειται για ένα ακόμη «χαστούκι» στον βασικό κατήγορο για την υποτιθέμενη σκευωρία της Novartis και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και μια προσωπική δικαίωση για τον επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη.
Ο τελευταίος είχε διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα για τυχόν παρατυπίες κατά την ενάσκηση των καθηκόντων των εισαγγελέων Διαφθοράς, σε σχέση με την Novartis και είχε συνεπικουρούμενος από τον έτερο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή.
Στο πόρισμα βόμβα το οποίο είχε δημοσιοποιήσει το documentonews.gr, ο κ. Σοφουλάκης είχε διαπιστώσει 28 κραυγαλέες αντιφάσεις του Ιωάννη Αγγελή στις καταθέσεις του στην προανακριτική, ακόµη και κατά τη διάρκεια της ίδιας µέρας, σωρεία ανακολουθιών και αυτοαναιρέσεων ως εποπτεύοντα την Εισαγγελία ∆ιαφθοράς, «ελαφρότητες και αναξιοπιστία» αλλά και «εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιµοτήτων ενόψει επερχόµενων βουλευτικών εκλογών».
Συγκεκριμένα ο κ. Σοφουλάκης καταλόγιζε στον κ. Αγγελή ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και παράβαση καθήκοντος ενώ εξέφραζε την άποψη πως ο κ. Αγγελής ενεργούσε με βάση προσωπικές του φιλοδοξίες. Επίσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είχε εντοπίσει μεμπτή συμπεριφορά της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
Στην αναφορά του ο Αγγελής κατηγορούσε τον κ. Σοφουλάκη ότι δολίως μέσω αλλοιώσεων της δικογραφίας επιχείρησε να ευνοήσει την τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς με το πόρισμα του και να καταστήσει τον ίδιο κατηγορούμενο.
Ωστόσο η κα Ζούγρη έκρινε πως ο κ. Σοφουλάκης δεν δύναται να καταστεί κατηγορούμενος καθώς δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη. Να σημειωθεί ότι η αρχειοθέτηση της υπόθεσης έλαβε την έγκριση και από την Εισαγγελία Εφετών η οποία επικύρωσε ήδη την διάταξη της κ. Ζουγρή.
Δεν είναι όμως και η μοναδική αρνητική εξέλιξη για τον κ. Αγγελή σε ότι αφορά την υπόθεση Novartis. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς άσκησε δίωξη σε βάρος του κ. Αγγελή επειδή αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τους Αμερικανούς το 2018 που αφορούσαν σε λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στη υπόθεση Novartis και συγκεκριμένα πρώην υπουργού της ΝΔ. Η δίωξη ασκήθηκε με βάση έκθεση του ΣτΕ η οποία έφερε την υπογραφή του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμμένου. Σε αυτή ο κ. Πικραμμένος εντόπιζε σειρά πειθαρχικών παραβάσεων από τον κ. Αγγελή όσο και ενδεχόμενη ποινική ευθύνη.
Ωστόσο ο εισαγγελέας Εφετών Γ. Οικονόμου στην πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο ζητεί να μην ασκηθεί δίωξη κατά του κ. Αγγελή.
Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο Γ. Αγγελής «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα, του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια, χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον». «Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη, ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι, γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν. Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός, έτσι όπως απαιτεί το άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό» σημειώνεται στο σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης.