Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν την Πέμπτη την Τουρκία σε έναν κατάλογο χωρών που εμπλέκονται στη χρήση παιδιών ως στρατιωτών τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, τοποθετώντας έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά σε μια τέτοια λίστα, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να περιπλέξει περαιτέρω το ήδη προβληματικό κλίμα μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ διαπίστωσε στην έκθεση του 2021 που ονομάζεται «Trafficking in Persons» (TIP) ότι η Τουρκία παρείχε «απτή υποστήριξη» στην τρομοκρατική οργάνωση Σουλτάν Μουράτ στη Συρία, μια ομάδα της συριακής «αντιπολίτευσης» την οποία η Άγκυρα έχει από καιρό υποστηρίξει και μια ομάδα που η Ουάσιγκτον απέδειξε ότι στρατολόγησε και χρησιμοποίησε παιδιά ως στρατιώτες!
Δεν υπάρχει αντίδραση από την Τουρκία μέχρι αυτή τη στιγμή.
Σε μια συνέντευξη με δημοσιογράφους, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε επίσης αναφορά στη χρήση παιδιών στρατιωτών στη Λιβύη, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει να συνεργαστεί με την Άγκυρα για το θέμα για την αντιμετώπισή της.
“Όσον αφορά την Τουρκία ειδικότερα… αυτή είναι η πρώτη φορά που μέλος του ΝΑΤΟ έχει καταχωρηθεί στη λίστα εγκληματικών πράξεων και συγκεκριμένα της χρήσης παιδιών ως στρατιωτών”. “Ως σεβαστή περιφερειακή δύναμη και μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα – τη στρατολόγηση και τη χρήση παιδιών στρατιωτών στη Συρία και τη Λιβύη”, δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.
Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τρεις διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία υποτίθεται εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, συνεργαζόμενη με τρομοκρατικές ομάδες.
Ορισμένες από αυτές τις ομάδες όμως έχουν κατηγορηθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη για επιθέσεις κατά αμάχων, για απαγωγές και λεηλασίες. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από την Άγκυρα να συγκρατήσει αυτούς τους «αντάρτες», ενώ η Τουρκία απέρριψε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «αβάσιμους».
Η Τουρκία, μέσω Τρομοκρατών μισθοφόρων και των δικών της ενόπλων δυνάμεων, συμμετείχε επίσης στη σύγκρουση στη Λιβύη. Η υποστήριξη της Άγκυρας βοήθησε την κυβέρνηση της Τρίπολης να αντιστρέψει μια επίθεση 14 μηνών από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ που υποστηρίζονται από την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Οι κυβερνήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο της ντροπής, υπόκεινται σε περιορισμούς, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ειδικά στον τομέα προμήθεια οπλικών συστημάτων, μία διαδικασία που είναι αυτοματοποιημένη και δεν υπόκειται σε προεδρικό βέτο.
Δεν έγινε αμέσως σαφές εάν οι συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν αυτόματα για την Τουρκία και μια τέτοια κίνηση εγείρει ερωτήματα εάν θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον για την προσπάθεια της Τουρκίας να διαχειριστεί το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν μόλις οι ΗΠΑ ολοκληρώσουν την απόσυρση των στρατευμάτων τους.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price είπε ότι τα δύο πράγματα δεν πρέπει να συνδεθούν. “Όσον αφορά την εμπορία ανθρώπων, δεν θα ήθελα να συνδέσω την έκθεση σήμερα με τις εποικοδομητικές συζητήσεις που διεξάγουμε με την Τουρκία, στο πλαίσιο του Αφγανιστάν ή οποιουδήποτε άλλου τομέα κοινού ενδιαφέροντος”.
Η Τουρκία προσφέρθηκε να φρουρεί και να διευθύνει το αεροδρόμιο Χαμίνι Καρζάι μετά την απόσυρση του ΝΑΤΟ και πραγματοποιεί συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη της αποστολής.
Η αποστολή θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός τομέας συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και των συμμάχων της καθώς η ασφάλεια του αεροδρομίου είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία διπλωματικών αποστολών εκτός Αφγανιστάν μετά την απόσυρση. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προκειμένου να εξασφαλίσει απευθείας ροή της πρώτης ύλης για την παρασκευή ηρωίνης.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει όμως απαθής απέναντι και σε αυτή την εξέλιξη. Είναι μοναδική ευκαιρία να ζητήσουμε άμεσα την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και να θέσουμε όλες τις χώρες που συμμετέχουν, προ των ευθυνών τους.