Εχθρός της Ελλάδας πλέον και επίσημα το Κατάρ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τεχνικές συμφωνίες για την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού του Κατάρ στην Τουρκία, που υπογράφηκαν μεταξύ της Άγκυρας και της Ντόχα έχουν υποβληθεί στο κοινοβούλιο της τουρκίας.  

Κατά συνέπεια, οι πιλότοι μαχητικών του Κατάρ θα λάβουν την εκπαίδευσή τους στην Τουρκία και το Κατάρ θα είναι σε θέση να αποστείλει 250 στρατιωτικούς και 36 μαχητικά αεροσκάφη για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ανέφερε η εφημερίδα Hürriyet την 1η Ιουλίου. 

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών έχει τίτλο «Προσωρινή ανάπτυξη των ιπτάμενων μέσων της αεροπορίας του Κατάρ και του προσωπικού στην Τουρκία» και ημερομηνία υπογραφής τον Μάρτιο του 2021 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ στην Ντόχα

Η συμφωνία κάνει αναφορά και στην ανάπτυξη μεταγωγικών αεροσκαφών του Κατάρ, όπως και τη συνεκπαίδευση Τούρκων και Καταριανών πιλότων. Στον τουρκικό Τύπο αναφέρεται πως η συνεργασία αυτή είναι σημαντική, καθώς το Κατάρ διαθέτει τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά Rafale και Mirage 2000-5, τα οποία δεν έχει στο οπλοστάσιό της η τουρκική αεροπορία. Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου Habertürk, με αυτή τη συνεργασία οι Τούρκοι πιλότοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα «μυστικά των Rafale», την περίοδο που η Ελλάδα θα παραλαμβάνει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. 

Στο κείμενο της συνεργασίας υπάρχει αναφορά πως σε περίπτωση ανάγκης, δηλαδή κάποιας στρατιωτικής επιχείρησης και κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, τα αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να μεταφέρουν τουρκικά πυρομαχικά, προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός της Τουρκίας. Δεν υπάρχει αναφορά για το τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή με τα μαχητικά του Κατάρ. Αναλυτές θεωρούν πως η Άγκυρα με αυτή την κίνηση προσπαθεί να απαντήσει στις συνεργασίες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τις αεροπορίες του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, με τις μετασταθμεύσεις αεροσκαφών τους στα ελληνικά αεροδρόμια.

Το θέματα που είναι κρίσιμα και πρέπει να απαντηθούν είναι: 

Απαιτείται έγκριση από την Γαλλία ;

Η Γαλλία θα επιτρέψει αυτήν την κίνηση του Κατάρ ή μάλλον καλύτερα μπορεί νομικά να την αποτρέψει…;

Yπάρχει δυνατότητα πτήσης τούρκων πιλότων με τα Rafale; ή αυτό αντιβαίνει στις προβλέψεις της σύμβασης πώλησης των Rafale στο Κατάρ…;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ