ΜΚΟ απειλούν να μηνύσουν τις βελγικές περιφερειακές κυβερνήσεις για εξαγωγή υλικών & τεχνολογίας όπλων στην Τουρκία…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέσσερις οργανώσεις ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν τον τερματισμό της εξαγωγής βελγικής τεχνολογίας όπλων στην Τουρκία και έχουν απειλήσει με νομική δράση κατά των περιφερειακών κυβερνήσεων εάν δεν γίνουν αλλαγές.  

Σε επιστολή προς τις φλαμανδικές κυβερνήσεις της Βαλλονίας και των Βρυξελλών που εστάλησαν την Πέμπτη, οι ΜΚΟ υποστήριξαν ότι η τουρκική αεροπορία χρησιμοποιεί βελγική τεχνολογία για να παραβιάσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.   «Οι κυβερνήσεις μας παραβιάζουν τους νόμους περί εμπορίου όπλων παρέχοντας τα σε έναν χρήστη που παραβιάζει το διεθνές εμπάργκο όπλων. Εάν οι τρεις περιοχές δεν επιθυμούν να συμμορφωθούν με τους δικούς τους κανονισμούς, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να λάβουμε νομικά μέτρα », ανέφεραν οι οργανώσεις. 

Σύμφωνα με την Ligue des droits humains (LDH), την Διεθνή Αμνηστία (AI), και τον φορέα Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie (CNAPD) και Vredesactie, βελγικές εταιρείες όπλων Asco Industries, Sabca, Sonaca και Safran Aero Boosters προμηθεύουν εξαρτήματα για τα στρατιωτικά αεροσκάφη A400M της Τουρκίας από το 2013. “Αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται για να πυροδοτήσουν συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το γεγονός ότι η βελγική τεχνολογία όπλων χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι μόνο ανήθικο, αλλά και παράνομο”, υποστήριξαν οι οργανώσεις. Επισήμαναν μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η οποία έδειξε ότι 34 πτήσεις των Α400Μ της Τουρκίας προς τη Λιβύη παραβίαζαν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, που επιβλήθηκε από τη διακυβερνητική οργάνωση το 2011.

Οι ΜΚΟ κάλεσαν την περιφερειακή κυβέρνηση να σταματήσει την εξαγωγή εξαρτημάτων για το δέκατο και τελευταίο τουρκικό A400M και να αποκλείσει την Τουρκία ως τελικό χρήστη από όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές άδειες. «Εάν δεν ληφθούν επαρκή μέτρα, οι οργανισμοί ενδέχεται να αναγκαστούν να λάβουν νομικά μέτρα, για να αποτρέψουν τις εξαγωγές αμυντικών υλικών και εξαρτημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος A400M», ανέφεραν οι ΜΚΟ σε δελτίο τύπου.

exomatiakaivlepo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ