Η Γη φλέγεται! Πρωτοφανείς θερμοκρασίες ακόμα και στη Σιβηρία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Σιβηρία το θερμόμετρο έχει σκαρφαλώσει τις τελευταίες ημέρες στους 48 Βαθμούς Κελσίου με το κύμα καύσωνα να επιμένει προβληματίζοντας έντονα τους επιστήμονες.

Η βρετανική εφημερίδα «Independent» γράφει ότι η θερμοκρασία στον Αρκτικό Κύκλο έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας «Copernicus» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους «ξεπέρασε κατά πολύ» τους 35 Βαθμούς Κελσίου σε ολόκληρη την περιοχή αυτή της Ρωσίας, από την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Σιβηρία επλήγη από μεγάλες πυρκαγιές τα τελευταία δύο χρόνια γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, συνέβαλε ως ένα βαθμό στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, το κύμα καύσωνα που έχει πλήξει από πέρυσι τη βορειοανατολική περιοχή της Ρωσίας, θα ήταν «πρακτικά αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Independent», στο Saskylakh, πόλη της Αρκτικής, ο υδράργυρος έδειξε 31.9 Βαθμούς Κελσίου στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα Κοπέρνικους της ΕΕ.

Πρόκειται για την πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή από το 1936.

Η θερμοκρασία στην περιοχή της Σιβηρίας ανέβηκε τον Μάιο στους 30 Βαθμούς Κελσίου, πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο για την συγκεκριμένη εποχή του έτους.

Τα τελευταία χρόνια, η Αρκτική είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη όπου η αύξηση της θερμοκρασίας είναι η πιο έντονη.

Έκθεση του Προγράμματος Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της Αρκτικής (AMAP) που δημοσιεύθηκε τον Μάιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η Αρκτική ζεσταίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Από το 1971 έως το 2019, η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή αυτή ανέβηκε κατά 3,1 Βαθμούς Κελσίου όταν στον υπόλοιπο πλανήτη, η θερμοκρασία είχε αυξηθεί κατά έναν Βαθμό Κελσίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κύμα καύσωνα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τη Σιβηρία το 2019 και το 2020, ανέβασαν στα ύψη τον υδράργυρο σε ένα από τα πιο κρύα μέρη του πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ