Η χρήση drones με την επίθεση σε μια Ινδική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τζαμού στις 27-28 Ιουνίου, έφερε στο προσκήνιο έναν ενοχλητικό, αν και μη αναμενόμενο, νέο τρόπο τρομοκρατίας για την Ινδία…
Αν και δεν υπήρχαν θύματα στη βάση, το γεγονός ότι υπήρξαν τουλάχιστον δύο ακόμη επακόλουθες προσπάθειες χρήσης drone με σκοπό την επίθεση στρατιωτικών στόχων, δείχνει το μέλλον της τρομοκρατίας. Η χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), αυτόνομων οπλικών συστημάτων και ρομποτικών στρατιωτών από κράτη σε εμπόλεμη κατάσταση και αστυνόμευση, έχει δημιουργήσει ηθικά και πρακτικά ζητήματα που παραμένουν άλυτα.
Το 2018, Σύριοι αντάρτες χρησιμοποίησαν ερασιτεχνικά drone για να επιτεθούν σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία. Αργότερα, την ίδια χρονιά, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο δέχτηκε επίθεση με εκρηκτικά από drone. Το 2019, οι αντάρτες Houthi ανέλαβαν την ευθύνη για βομβαρδισμό εγκαταστάσεων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας με drone. Η τουρκία φέρεται το 2020, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, να χρησιμοποίησε στη Λιβύη drone εναντίον στρατιωτών
Οι νέοι τρόποι σαμποτάζ και βίας που ενεργοποιούνται από την τεχνολογία, μειώνουν το κόστος και τον κίνδυνο ταυτοποίησης για τους τρομοκράτες, ενώ αυξάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες ασφαλείας θα βρουν τα συμβατικά εργαλεία μη χρήσιμα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία μπορεί να μην απαιτεί καν οργάνωση, καθώς άτομα με επαρκή κίνητρα και δεξιότητες μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοιες επιθέσεις και να παραμείνουν “κάτω” από το radar όπως τα drone που χρησιμοποιούν.
Το υφιστάμενο διεθνές πλαίσιο για τον έλεγχο της διάδοσης τεχνολογίας που μπορεί να οπλιστεί, όπως το καθεστώς Wassenaar και το καθεστώς ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων, είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό άχρηστο στο αναδυόμενο σενάριο….
Κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, έχουν επιδιώξει να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία με συνδυασμό αυστηρών νόμων, επεμβατικής επιτήρησης, αυστηρότερης αστυνόμευσης και επιθέσεων εναντίον άλλων χωρών που υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες. Αυτή η προσέγγιση είχε περιορισμένη επιτυχία στην εξασφάλιση της ειρήνης, ενώ το ανθρώπινο και υλικό κόστος ήταν υψηλό.
Ο εκθετικός πολλαπλασιασμός των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης, κάθετα και οριζόντια, θα κάνει το έργο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ακόμη πιο δύσκολο. Η επίθεση drone στο Τζαμού, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουν οι ινδικές αρχές, πραγματοποιήθηκε από το Lashkar-e-Taiba, το οποίο υποστηρίζεται από το Πακιστάν. Η ίδια ομάδα ήταν πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στη Βομβάη το 2008, στην οποία οι δράστες ήρθαν με βάρκες από το Πακιστάν.
Η Ινδία προσπάθησε να τιμωρήσει το Πακιστάν για την υποστήριξή της σε τρομοκρατικές ομάδες τα τελευταία χρόνια, ενέργεια η οποία έχει δείξει κάποια επιτυχία. Η είσοδος των drone απαιτεί μια πιο περίπλοκη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Από τη μετατροπή επιβατικών αεροπλάνων σε “πυραύλους” το 2001, η τρομοκρατία έχει διανύσει πολύ δρόμο και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πού θα ακολουθήσει.
Απαιτείται ενισχυμένη διεθνής συνεργασία και συναίνεση για την ανάπτυξη τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της πρόκλησης. Η Ινδία μπορεί και πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαδικασία.
(Από THE HINDU )