Έλληνας Αρίστος εκ των αρίστων αλλά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει ο Γιώργος Βενετσανος

Ο Δημήτρης Χατζής μαθητής της Α’ Λυκείου από την Καβάλα, έχει ξεκινήσει να ασχολείται με τη ρομποτική από την ηλικία των 11 ετών και τρία χρόνια αργότερα καταφέρνει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μόνος του έναν οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων.

Το μεγάλο του επίτευγμα όμως είναι ότι κατασκεύασε ένα ανθρωποειδές ρομπότ, ύψους 1.85 μ. με τεχνητή νοημοσύνη, που συνεννοείται σε άπταιστα Αγγλικά. Μάλιστα έχει το χαμηλότερο κόστος που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, αξίας μόλις 500 ευρώ.

Για να φτιαχτεί χρειάστηκε επί ένα χρόνο να έχει συστηματική και καθημερινή απασχόληση, επίσης 475 εκτυπωμένα κομμάτια, άνω του ενός χιλιομέτρου πλαστικό ABS και τουλάχιστον 1.400 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης, προγραμματισμού και βεβαίως πειραματισμού για να συμπεριληφθεί, στον μικρότερο κατασκευαστή ρομποτικού ανθρωποειδούς ανοικτού κώδικα, με ανθρώπινες διαστάσεις και εξ ολοκλήρου εκτυπωμένο από αυτοσχέδιο τρισδιάστατο εκτυπωτή ή αλλιώς σε έναν κατασκευαστή «InMoov», όπως είναι η επίσημη επιστημονική ονομασία του ρομπότ.

Η κατασκευή όμως του «InMoov» με την κωδική ονομασία «Troopy», όπως το βάφτισε ο Δημήτρη Χατζής, συμπεριέλαβε αυτόματα τον 15χρονο μαθητή σε μια ξεχωριστή κοινότητα αποτελούμενη από έξι ακόμη κατασκευαστές (makers) όσοι δηλαδή και οι δημιουργοί του συγκεκριμένου τύπου ρομπότ στον κόσμο.

Ο νεαρός Χατζής κατόρθωσε με το προσωπικό του έργο να βάλει την Ελλάδα στην διεθνή κοινότητα δημιουργών τεχνολογικής εξέλιξης, και να βρίσκεται στην κορυφή, με τους πρώτους έξι παγκοσμίως. Το ακούτε βρε χαχόλοι εδώ στο ελλαδιστάν;

Στους πρώτους έξι, αυτό το παιδί είναι απόδειξη αλλά και παράδειγμα υπομονής, επίμονης, πίστης, μεθοδικότητας, καθώς και του τι μπορείς να πετύχεις στην ζωή όταν έχεις συγκεκριμένους στόχους.

Αυτό το παιδι τα μαζικά μέσα ενημέρωσης έπρεπε να το παίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, να γίνει φωτεινό παράδειγμα και για τους υπόλοιπους μαθητές και να θέλουν να του μοιάσουν, αλλά τι λέω; Το μιντιακό μας σύστημα ασχολείται με την υποκουλτούρα των Survivor ή των Big Brother, αν ήταν σε κάποιο από αυτά είχε ελπίδα προβολής.

Δεν φταίει όμως μόνο το μιντιακό σύστημα που ταΐζει τηλεοπτικά σκουπίδια, φταίει και η ίδια η πολιτεία, που είναι ο υπουργός παιδείας, ο πρωθυπουργός, ακόμη και η σημερινή πρόεδρος της δημοκρατίας να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια, από το 2015 μέχρι σήμερα 6 χρόνια μετα δεν έχει γίνει καμία προβολή του ή αν υπάρχει είναι ελάχιστη. Η σημερινή κυβέρνηση μας λέει συνέχεια για αρίστους, ορίστε λοιπόν, άριστος εκ των αρίστων, αγκαλιάστε το αυτό το παιδί ενισχύστε το και δώστε του τα κατάλληλα κίνητρα και στηρίγματα να μείνει και να προσφέρει στην Ελλάδα, από ότι ξέρω μέχρι στιγμής οι μόνοι που έχουν βοηθήσει το μικρό Δημήτρη, είναι οι εξής:

· Ο Στέλιος Χατζηιωάννου ο Έλληνας επιχειρηματίας της Easy Jet, που ανακοίνωσε την χορηγία 10.000 ευρώ για τις σπουδές του και
· Ο πρόεδρος της KPMG στην Ελλάδα (πρόκειται για ένα Άγγλο-ολλανδικό πολυεθνικό δίκτυο επαγγελματικών υπηρεσιών) που του έδωσε χορηγία 10.000 ευρώ.

Αλήθεια όμως, έχουμε συνηθίσει να έχουμε ως χορηγούς για διάφορες εκδηλώσεις το ίδρυμα Ωνάση και το Σταύρος Νιάρχος, οι οποίοι στην συγκεκριμένη περίπτωση έλαμψαν δια της απουσίας τους.

Ο Δημήτρης Χατζής το 2015 όταν ήταν 15 ετών του υποκλίθηκε όλος ο πλανήτης, αλλά στην Ελλάδα δεν του έκαναν την τιμή. Σήμερα, πέντε χρονιά μετά, ο Δημήτρης Χατζής ως φοιτητής πλέον στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου, έρχεται να παρουσιάσει μια ακόμη δημιουργική ιδέα, που ακούει στο όνομα «Ascos Case» πρόκειται για ένα 100% χειροποίητο κουτί υπολογιστή με έμφαση στην πρωτότυπη σχεδίαση και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Το «Ascos Case» παρέχει χωρίς κανέναν περιορισμό τη λειτουργικότητα, τη συμβατότητα και την ευελιξία που παρέχει ένα βιομηχανοποιημένο κουτί PC ώστε να λειτουργεί άψογα. Ταυτόχρονα, όμως με αυτά διαθέτει και μια ιδιαίτερα κομψή εμφάνιση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλα του τα κομμάτια είναι κατασκευασμένα από το νεαρό φοιτητή με υλικά ιδιαίτερα φιλικά στο περιβάλλον. Μιλάμε για απόλυτα φυτικές ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες που μπορούν είτε να ανακυκλωθούν, είτε ή να βιοδιασπασθούν.

Κάνω λοιπόν μια δημόσια πρόταση έκκληση για να δοθεί η δέουσα προσοχή σε αυτό το ελληνικό μυαλό, που είναι κρίμα να το χάσει η πατρίδα μας. Να τον καλέσουν στην προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας που εκπροσωπεί όλο τον ελληνισμό και όχι μόνο να τον τιμήσει όπως του αξίζει, αλλά να του προσφέρει και τα κατάλληλα εργαλεία να συνεχίσει το έργο του, κάνοντας τον έτσι φωτεινό παράδειγμα και για τους υπόλοιπους. Αν δεν κινηθεί γρήγορα αυτό το κράτος χελώνα, ο Δημήτρης Χατζής που ανέβηκε τρεις φορές στο βήμα της κατάμεστης αίθουσας της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και συνεχίζει να δημιουργεί και να παράγει καινοτόμες ιδέες, θα είναι, αν δεν είναι ήδη, παρελθόν για την Ελλάδα πολύ σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ