Λίγες κουβέντες για την κάρτα ελευθερίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

*Γράφει ο Χρήστος Κ. Μακρίδης

Είναι φανερό πλέον ότι η επιχείρηση “ελευθερία” από τον ιό, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατατείνει η ανάγνωση-μετάφραση της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, να προτείνει στην ομάδα των νέων ηλικίας 18-25 ετών, δίκην μπόνους, το λεγόμενο ψηφιακό πορτοφόλι. Ήτοι την κοινωνική ομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην καθημερινότητα της χώρας, επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα τα τελευταία χρόνια, που αριθμεί πάνω 940.000 ανθρώπους. Την ομάδα που θέλει ουσιαστική στήριξη κι όχι ευτελή κουπόνια, που αναζητεί την προοπτική της όχι σ’ ένα υποθηκευμένο και αμφίβολο μέλλον. Οι κάθε είδους εμπλεκόμενοι οφείλουν να δουν τους λόγους άρνησης συμμετοχής αυτής της ομάδας, να βρούν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που σκιάζουν την επιχείρηση εμβολιασμού…
Αρκεί να μην αναζητήσουν καταφύγιο διαφυγής, από την αμείλικτη πραγματικότητα, υιοθετώντας τη γνωστή πεπατημένη, στα ανούσια τηλεοπτικά διαγγέλματα και την από καθέδρας διδασκαλία των γνωστών ακαδημαϊκών. Ήτοι οι γνωστοί τηλεμαϊντανοί με το αλαζονικό κι όχι μόνο περισπούδαστο ύφος, έχασαν από πολλού την αξιοπιστία τους, που προκαλούν την κοινωνία των νέων ανθρώπων, με την εύκολη πρόσβαση ενημέρωσης, αντί να την προβληματίζουν. Η κοινωνία έχει ανάγκη από υπεύθυνη ενημέρωση και πειστικές απαντήσεις, όχι ταξιθέτες μερικής απασχόλησης για την κοινωνική συμπεριφορά της. Η δημόσια υγεία, το πολύτιμο αυτό αγαθό, δεν πρέπει να γίνει πινγκ-πονγκ στα χέρια κανενός, ούτε ακολούθημα της στρατηγικής κάποιων παραγόντων ή λοιπών συμφερόντων…
Η επιβράδυνση του προγράμματος εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού της χώρας, αυτό καταγράφουν τα ρεπορτάζ των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, επιβάλλεται να προβληματίσει όσους εμπλέκονται με την ολοκλήρωσή του. Πριν, όμως, το πρόβλημα θέσει εν αμφιβόλω το επίπεδο της δημόσιας υγείας – αυτό είναι το διακύβευμα – και συμπαρασύρει την κοινωνικο-οικονομική ζωή της χώρας, εν μέσω τουριστικής περιόδου, σε γενικευμένη παράλυση κάθε δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση, ούτε η έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού ούτε η κατηγοριοποίηση των πολιτών, απειλεί να διχάσει την κοινωνία, απαντά στο πρόβλημα ήτοι ενεργοποιεί την συνείδηση των πολιτών έναντι του προγράμματος…

*Πολιτικός Επιστήμων – Τ.Γεωπόνος – Παιδαγωγός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ