Βολιδοσκόπηση από ΟΗΕ για αναφορά στην έκθεση του Γ.Γ. σε δυο «αυτοδιοικούμενες περιοχές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν τολμούμε να πιστέψουμε ότι ο Μητσοτάκης μαγείρευε τέτοια πράγματα στις μυστικές συναντήσεις με τον τουρκοκύπριο εισβολέα στην κουζίνα.

Σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας, έχουν προχωρήσει τα Ηνωμένα Έθνη διά της απεσταλμένης τους, Τζέιν Χολ Λουτ, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος σε άρθρο του Κώστα Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος , ενόψει τούτου, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, έχει βολιδοσκοπήσει σχετικά τη Λευκωσία για την πρόθεση του Διεθνούς Οργανισμού.

Η βολιδοσκόπηση έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, την περασμένη Τρίτη, και η αντίδραση της Λευκωσίας ήταν έντονη.

Υποδείχθηκε προς την κ. Λουτ ότι μια τέτοια διατύπωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία σημείωσε πως τέτοιες αναφορές ενθαρρύνουν την κατοχική Τουρκία να μη συνεργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας.

Η αντίδραση της Λευκωσίας έγκειται στο γεγονός ότι δίνεται εν πολλοίς στην τουρκική πλευρά ένα καθεστώς, το οποίο ενδεχομένως, σύμφωνα με τις δρομολογούμενες συζητήσεις, να εξασφάλιζε μετά από την επίτευξη μιας λύσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη σε μια προσπάθεια να «χρυσώσουν το χάπι» και να πείσουν την ελληνική πλευρά, σημειώνουν τα αυτονόητα. Αλλά όχι όμως όλα τα αυτονόητα. Η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού έκανε αναφορά πως θα τονίζεται παράλληλα με τις «αυτοδιοικούμενες περιοχές» πως δεν θα τίθεται αναγνώρισης δεύτερου κράτους στο νησί.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως αναφορές στη μορφή της λύσης φαίνεται πως βαθμηδόν θα ξεθωριάζουν στα κείμενα του ΟΗΕ. Το τι θα γίνει τελικά θα φανεί όταν οριστικοποιηθεί το κείμενο της έκθεσης, στην οποία αναμένεται ότι θα περιγράφονται και τα όσα διαδραματίσθηκαν στη διάρκεια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, στη Γενεύη, από τις 27-29 Απριλίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη προφανώς θα κριθούν και από τον τρόπο που θα παρουσιάσουν τη στάση της τουρκικής πλευράς στη Γενεύη και στην κατάθεση εγγράφου στο οποίο σε έξι σημεία περιέγραφε τη θέση για λύση δύο κρατών.

Είναι σαφές πως σε αυτή τη φάση, δεν αναμένονται εξελίξεις κι όλα παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τούτο επιβεβαιώθηκε και από τις χωριστές συναντήσεις που είχε ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ άκουσε τις εκατέρωθεν απόψεις, τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω τέθηκαν υπόψη του στη Γενεύη τον Απρίλιο.

Τις απόψεις, που κατέγραψε την περασμένη Τρίτη η κ. Τζέιν Χολ Λουτ επισκεπτόμενη την Κύπρο και τις οποίες του διαβίβασε εγγράφως. Η τουρκική πλευρά κινείται έχοντας ενώπιόν της διάφορα σενάρια. Εκείνο που προτάσσεται είναι μια συμφωνία δυο κρατών, υπό συνομοσπονδιακή ομπρέλα. Είναι προφανές από τις διάφορες κινήσεις πως η Άγκυρα θέλει τη σύναψη ενός συμφώνου συμβίωσης, με όρους που θα θέσει η ίδια. Δηλαδή, να συγγράψει η ίδια το προικοσύμφωνο με ειδική ρήτρα για το διαζύγιο.

Η τουρκική πλευρά επιδιώκει δύο κυριαρχίες με κοινή διεθνή εκπροσώπηση. Στρατηγικά η κατοχική Τουρκία θέλει να έχει λόγο και ρόλο και μετά τη συμφωνία, τόσο στο νησί όσο -μέσω του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου- και στην Ε.Ε.

Στην περίπτωση συμφωνίας, με τις πιο πάνω προδιαγραφές, η Άγκυρα θα απαλλαγεί από το οικονομικό βάρος συντήρησης του ψευδοκράτους, ενώ θα μπορεί να απομυζά και τον πλούτο της Κύπρου.

Είναι σαφές πως την παράμετρο της Ε.Ε. τη χρειάζεται και για να ικανοποιήσει το εσωτερικό των κατεχομένων, καθώς τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι έποικοι θέλουν να είναι μέρος της Ευρώπης. Η τουρκική πλευρά στη Γενεύη, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Ερσίν Τατάρ, απέρριψε την πρόταση του Γενικού Γραμματέα για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για συζήτηση επί τεσσάρων ζητημάτων, που αφορούσαν Διακυβέρνηση, ασφάλεια, λειτουργικότητα και διασφάλιση της διαδικασίας, εάν και εφόσον θα ξεκινούσε.

Έχει απορρίψει και τα έξι σημεία Γκουτέρες, που κατατέθηκαν στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017. Η στάση αυτή της τουρκικής πλευράς οδηγεί τα Ηνωμένα Έθνη, που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Φόρεϊν Όφις, να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους και να διαμορφώνουν τις κινήσεις τους με βάση και τις τουρκικές αξιώσεις. Είναι σαφές πως το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μια νέα τροχιά.

Η βάση των συζητήσεων έχει αλλάξει παρά τα όσα ρητορικά λέγονται. Η ελληνική πλευρά έχει χάσει το παιχνίδι κι αυτό όχι γιατί χάθηκαν ευκαιρίες, όπως υποστηρίζεται από κύκλους εντός και εκτός Κύπρου, αλλά επειδή έστειλε στα αζήτητα την ουσία του Κυπριακού. Μετά από κάθε αποτυχία, η επόμενη προσπάθεια ξεκινά πιο κοντά στις τουρκικές επιδιώξεις.

Από την «πολιτική ισότητα» στην «κυριαρχική ισότητα», από τη «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», η οποία ήταν τουρκική απαίτηση, στα «δύο κράτη». Δεν είναι τυχαίο που οι διάφοροι που επιχειρούν να μεσολαβήσουν, όπως η Γραμματεία του ΟΗΕ και το Φόρεϊν Όφις, προσπαθούν να «παντρέψουν» τις εκατέρωθεν θέσεις, βρίσκοντας ως μέση οδό τη συνομοσπονδία. Αυτό, δηλαδή, που επιδιώκουν οι Τούρκοι, καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: Φιλελεύθερος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ