Μια εξαιρετικά περίεργη υπόθεση με εμπλεκόμενους δύο Τούρκους απασχολεί από προχθές τις Λιμενικές Αρχές και την Δικαιοσύνη σύμφωνα με το dimokratiki.gr
Πιο συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου υποβλήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου δικογραφία που σχηματίστηκε για παράνομη είσοδο στη χώρα δύο Τούρκων, που κατηγορούνται και για αντίσταση κατά της αρχής και για απείθεια.
Την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 και περί ώρα 00:20 σκάφος του Λιμενικού το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία ενημερώθηκε από ναυτικό παρατηρητήριο ν. Μεγίστης ότι ταχύπλοο σκάφος α.λ.σ. κινούνταν εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας με μεγάλη ταχύτητα σε απόσταση μικρότερη του ενός ν.μ. νοτίως της Μεγίστης.
Το σκάφος του λιμενικού κατευθύνθηκε προς την θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Ρω και εντόπισε το ύποπτο σκάφος το οποίο κινούνταν χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας.
Με χρήση τηλεβόα του ζήτησε να ακινητοποιηθεί αλλά εκείνο ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει.
Το ύποπτο σκάφος κατά τη διάρκεια της καταδίωξης εκτελούσε επικίνδυνους ελιγμούς και προσπάθησε να εμβολήσει το σκάφος του Λιμενικού με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή σημεία και ακολούθως στην μηχανή του με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή του.
Συνελήφθησαν ένας Τούρκος, 31 ετών, που δηλώνει υπάλληλος καφετέριας και ένας 25χρονος ομοεθνής του, που δηλώνει γραφίστας.
Από την έρευνα στο σκάφος βρέθηκε πλήθος σωσιβίων, που δεν δικαιολογείται η κατοχή τους.
Ο πρώτος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν έχει κάνει κάτι παράνομο και ότι πήρε το σκάφος με τον φίλο του για να το πάνε στο Καλκάν για επισκευή. Το σκάφος ανήκει σε έναν άλλο φίλο του και πέρασαν κάτω από το Καστελλόριζο γιατί δεν είχαν έγγραφα μαζί τους και δεν ήθελαν να τους εντοπίσει η τουρκική ακτοφυλακή.
Λίγη ώρα αφού ξεκίνησαν, όπως είπε, ξέμειναν από βενζίνη και ενώ προσπαθούσαν να γεμίσουν το ντεπόζιτο τούς εντόπισε η ελληνική ακτοφυλακή.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρίσταται η δικηγόρος κ. Μαρία Μανωλάκα.
Στο μεταξύ στο πλαίσιο διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών για την αποδόμηση και εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης και έπειτα από αξιοποίηση κατάλληλων πληροφοριών στελεχών του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Κω, εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας αλλοδαπός μέλος του κυκλώματος, πρωινές ώρες της 19ης Ιουνίου 2021.
Συγκεκριμένα, ο ρόλος του στο οργανωμένο κύκλωμα φέρεται να είναι η παραλαβή των παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών από την Τουρκία στην Ελλάδα χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τις ελληνικές αρχές ώστε να μην καταγραφούν – χαρτογραφηθούν, η μεταφορά τους σε ξενοδοχειακά καταλύματα και στη συνέχεια η προμήθειά τους με αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μεταβούν στην ενδοχώρα ή στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω, ενώ ο προαναφερόμενος αλλοδαπός, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.
Επιπρόσθετα, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Μαλακάσας, ένας από τους αλλοδαπούς που αναζητούνταν ως αρχηγικά μέλη του εν λόγω οργανωμένου κυκλώματος, για τον οποίο εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, εκ των οποίων ένα του Ανακριτή Κω από τον Φεβρουάριο του 2021 και ένα από τον Ανακριτή Ρόδου από τον Μάιο του 2021.
Σε συντονισμένη επιχείρηση στελεχών ΔΑΠΘΑΣ και στελεχών του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας, συνελήφθη ο ως άνω αλλοδαπός και αναμένεται η μεταγωγή του στην Κω από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κω και η προσαγωγή του ενώπιον του αρμόδιου Ανακριτή.
Οι έρευνες συνεχίζονται από την Λιμενική Αρχή Κω και από την ΔΑΠΘΑΣ, με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη των εμπλεκομένων για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης τόσο στην Κω όσο και στη Ρόδο, αλλά και την διασύνδεσή τους και με έτερα μέλη του υπόψη κυκλώματος.