Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVS, Drones) αναδιαμορφώνουν το πεδίο της μάχης – και αρχίζουν να “σκέφτονται” και ενεργούν από μόνα τους…
Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:
Πότε αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες. Τα ραδιοελεγχόμενα B-24 εστάλησαν σε αποστολές βομβαρδισμού πάνω από τη Γερμανία στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη παρακολούθησης για να τραβήξουν φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Αλλά η πραγματική ανακάλυψη στον πόλεμο με drone ήταν το 1995 με την ανάπτυξη του Gnat – αργότερα μετονομάστηκε σε Predator – ένα αμερικανικό UAV με άνοιγμα φτερών 49 ποδιών, που θα μπορούσε να παραμείνει πάνω από έναν στόχο έως και 12 ώρες, μεταδίδοντας εικόνα βίντεο σε σταθμό ελέγχου που θα μπορούσε να σταθμεύει εκατοντάδες ή και χιλιάδες μίλια μακριά. Στις 7 Οκτωβρίου 2001, πραγματοποιήθηκε στο Αφγανιστάν η πρώτη στοχευμένη επιδρομή από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ένα Predator της CIA έριξε ένα πυραύλο Hellfire σε συγκρότημα που στέγαζε τον αρχηγό των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ, καταστρέφοντας ένα όχημα, σκοτώνοντας αρκετούς σωματοφύλακες. Το πρόγραμμα drone των ΗΠΑ επεκτάθηκε σταθερά στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν και μέχρι το 2014, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εκπαιδεύει όλο και περισσότερους χειριστές drone. Περίπου 20 χώρες έχουν πλέον UAV στα οπλοστάσια τους, από οκτώ το 2015
Πού κατασκευάζονται αυτά τα αεροσκάφη;
Η Κίνα είναι κορυφαίος εξαγωγέας. Τουλάχιστον 10 χώρες- συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – έχουν χρησιμοποιήσει κινεζικά UAV για να εξουδετερώσουν αντίπαλους. Η Τουρκία έχει επίσης αναδειχθεί ως ανερχόμενη δύναμη παραγωγής drone. Το Bayraktar TB2, ένα UAV μήκους 21 ποδιών οπλισμένο με τέσσερις πυραύλους καθοδηγούμενους από λέιζερ, άρχισε να τραβάει τη διεθνή προσοχή στη Συρία τον Φεβρουάριο του 2020. Τα TB2 που δύσκολα εντοπίζονται από ραντάρ, δημιούργησαν προβλήματα και καταστροφές σε ρωσικά συστήματα αεράμυνας… Τα TB2 αποδείχθηκαν επίσης κρίσιμα στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη πέρυσι, βοηθώντας την κεντρική κυβέρνηση να αποκρούσει μια επίθεση στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, από τις ρωσικές δυνάμεις του ηγέτη Khalifa Haftar. Αλλά η μεγαλύτερη απόδειξη του πώς αλλάζουν τα αεροσκάφη η φύση του πολέμου, ήταν η σύγκρουση του 2020 μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν θύλακα των Αρμενίων στο Αζερμπαϊτζάν.
Πώς χρησιμοποιήθηκαν τα drone;
Στην αρχή του πολέμου, το Αζερμπαϊτζάν έστελνε παλιά σοβιετικά αεροσκάφη, που είχαν μετατραπεί σε drone, για να παραπλανήσουν τις αρμενικές μονάδες αεράμυνας – αναγκάζοντας τους να αντιδρούν και να αποκαλύψουν τη θέση τους, οπότε θα μπορούσαν να χτυπηθούν από τα TB2 ή και drones καμικάζι…
Έχοντας επιτύχει εναέρια κυριαρχία, τα drone του Αζερμπαϊτζάν επέφεραν πλήγματα στη συνέχεια τις αρμενικές δυνάμεις, καταστρέφοντας τουλάχιστον 106 αρμενικά τανκ, 146 συστήματα πυροβολικού και πολλά άλλα οχήματα. Μετά από έξι εβδομάδες μάχης, οι Αρμένιοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να υπογράψουν ταπεινωτική ανακωχή. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ότι ο Μάλκολμ Ντέιβις του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, ήταν «ένας πιθανός μετασχηματιστής τακτικών για τις πολεμικές επιχειρήσεις»
Πώς αλλάζουν το σκηνικό πολέμου τα drone;
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο πολλαπλασιασμός των UAV/Drone θα μπορούσε να κάνει τις αιματηρές συγκρούσεις πιο συχνές, επειδή οι χώρες που είναι απρόθυμες να ξεκινήσουν έναν πόλεμο και να διακινδυνεύουν τη ζωή των στρατιωτών τους, δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσου drone. “Για κράτη που επιδιώκουν να σπάσουν τα μακροχρόνια γεωπολιτικά αδιέξοδα, η χρήση σχετικά φθηνών, μίας χρήσης, οπλισμένων αεροσκαφών προσφέρει μια δελεαστική ευκαιρία”, λέει ο Jason Lyall, ειδικός στη στρατιωτική τεχνολογία στο Dartmouth College. Άλλοι φοβούνται την αύξηση των αυτόνομων drone που δεν χρειάζονται έλεγχο και κατεύθυνση.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πρόσφατα ότι ένα τουρκικό τετρακόπτερο drone δρώντας αυτόνομα, εκτέλεσε επίθεση αυτοκτονίας κατά δυνάμεων του Χαφτάρ στη Λιβύη. Το θέμα σας είχαμε παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα Έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαιώνει χρήση τουρκικών drones «καμικάζι» στη Λιβύη
Κάνουν άλλες χώρες αεροσκάφη με τεχνητή νοημοσύνη (AI);
Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία όλοι πειραματίζονται με σμήνη drone που οδηγούνται από AI, στα οποία δεκάδες ή εκατοντάδες drone ενεργούν σε συνεννόηση για να κατακλύσουν τις εχθρικές δυνάμεις. Ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ερευνητές AI ζητούν απαγόρευση των δολοφονικών ρομπότ, λέγοντας ότι η διάδοση των drone είναι επικίνδυνη… “Τα θανατηφόρα αυτόνομα όπλα είναι αρκετά φθηνά που κάθε τρομοκράτης μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον εθνικής ασφάλειας της Αμερικής”, λέει ο φυσικός του MIT Max Tegmark. “Κινούμαστε προς μια κατάσταση στον κυβερνοχώρο ή με αυτόνομα όπλα”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, “όπου όλοι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν.”
Άμυνα εναντίον Drones
Ο αγώνας όπλων drone πυροδότησε έναν αγώνα αντιμετώπισής τους. Το 2019, ο αμερικανικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί το σύστημα Howler που αναπτύχθηκε από την Raytheon, το οποίο μπορεί να συνδεθεί σε τανκ και άλλα οχήματα και εντοπίζει εχθρικά UAV με ραντάρ. Εάν εντοπίσει ένα εισερχόμενο UAV, το Howler εκτοξεύει ένα αεροσκάφος αναχαίτισης 3 ποδιών που ονομάζεται Coyote και πυροδοτείται, καταστρέφοντας τον εαυτό του και την απειλή. Αλλά η χρήση μιας τέτοιας άμυνας σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, ενέχει υψηλό κίνδυνο ατυχημάτων αμάχων και έτσι οι ερευνητές εξετάζουν περισσότερο ασφαλείς επιλογές.
Ένα drone αναχαίτισης που δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Εξελιγμένων Προγραμμάτων Έρευνας Άμυνας (DARPA), εκτοξεύει από ότι φαίνεται μια χορδή-έλασμα στο εχθρικό UAV, μπλοκάροντας τους ρότορες του και προκαλώντας την πτώση του. Διαβάστε το άρθρο μας Επιτυχείς δοκιμές υπηρεσίας αμυντικών ερευνών του πενταγώνου, με σύστημα που καταρρίπτει drone με εκτόξευση ελασμάτων
Η Κίνα, εν τω μεταξύ, έχει αναπτύξει ένα όπλο “Gatling” , το οποίο πιστεύουν οι ειδικοί όπλων, ότι προορίζεται να αντιμετωπίσει την απειλή των σμήνων drone με το να ρίξει ένα τείχος από σφαίρες. Ωστόσο, η έρευνα κατά των drone είναι ακόμη στα “σπάργανα”, λέει ο Lyall του Dartmouth. “Η άμυνα τρέχει να φτάσει, ενώ η επίθεση βαδίζει γρήγορα.”
(Με στοιχεία από άρθρο του “THE WEEk”)
Υ.Γ
Τώρα στα δικά μας…
Καλή η ενημέρωση, η χρηματοδότηση προγραμμάτων κατασκευής drone, και οι βαρύγδουπες δηλώσεις για συμμετοχή σε μελλοντικά προγράμματα, που είναι κατά κύριο λόγο ερευνητικά και χωρίς να οδηγούν κατ ανάγκη σε προϊόντα…
Σημαντική η απόκτηση έστω και με ενοικίαση τακτικών UAV…
Όμως παραμένουν κρίσιμα αναπάντητα ερωτηματικά…
Μήπως οι αρμόδιοι εδώ στη χώρα μας θα πρέπει να ασχοληθούν πιο σοβαρά και με διαδικασίες επείγουσες με την αντιμετώπιση της υπαρκτής απειλής που λέγεται mini drones…;
Την ίδια στιγμή στην ΕΑΒ εδώ και τρία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα καινοτόμο radar (ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ) ελληνικής κατασκευής και σχεδίασης που αποδεδειγμένα αποκαλύπτει mini drones σε πολύ μικρά ύψη
Μήπως θα πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα το radar “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” της ΕΑΒ και σε συνδυασμό με άλλα συστήματα, να αποκτηθεί μια ολοκληρωμένη λύση στις απειλές drone ;